2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 14.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 14.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta postenis Ērgļos nestrādā visu diennakti, jo darbinieku trūkuma dēļ vairs nevar nodrošināt 24 stundu dežūru. Laikā, kad postenis nestrādā, glābējus nākas gaidīt no blakus pilsētām. Pagājušajā nedēļā Ērgļos izcēlās ugunsgrēks vien kilometra attālumā no minētā posteņa. Ugunsnelaimē cietušo nav, dega saimniecības ēka, tomēr īpašniekiem nav skaidrs kāda jēga no posteņa, kas nestrādā. Postenī ir 3 vakances. Pagaidām pieteicies viens kandidāts. Aptuvenā alga par pilnu slodzi ir 800 eiro. Posteņa komandieris atzīst, ka patiesībā būtu nepieciešami vēl 6 ugunsdzēsēji glābēji, lai pilnībā nosegtu brīžus, kad kādam ir atvaļinājums vai slimības lapa. Bet štata vietu skaitu tuvākajā laikā šim postenim nav plānots papildināt. Komandieris gan norādīja, ka šī nav tikai viņu problēma Vidzemē.  Visā Latvijā pašlaik ir ap 20 posteņiem kuros trūkst darbinieku un ik pa laikam tie paliek bez glābējiem vairākas stundas dienā.

Skandināvijas valstīm pieaug interese par biznesa attīstību Latvijā. Reaģējot uz to, Latvijas Investīciju attīstības aģentūra Norvēģijas pārstāvniecībā pat pieņēmusi papildu darbinieku investīciju piesaistei. Viena no pašvaldībām, kur jau kopš 2000. gadu sākuma koncentrējies liels Skandināvijas uzņēmumu skaits, ir Liepāja. Tur tiek veidoti arvien jauni industriālie parki, pievilinot potenciālos investorus ar labiekārtotu, rūpniecībai piemērotu vidi. Uzņēmums ar Dānijas kapitālu "Kvist", kas Latvijā ir kopš 2011. gada, Liepājā 2021. gadā atklāja pīto mēbeļu cehu. Arī uzņēmums ar Somijas kapitālu "Premekon" Liepājā ražotni atvēra 2021.gada nogalē. 9 strādnieki tur izgatavo metāla konstrukcijas. Abi iepriekš minētie uzņēmumi nomā telpas Liepājas Vecās ostmalas biznesa parkā, kuru kopš 2015. gada attīsta vietējie uzņēmēji. Šobrīd tur telpas nomā jau 22 uzņēmumi – gan Latvijas, gan Skandināvijas. Drīzumā sāks būvēt vēl vienu angāru, par kura nomu jau līgumu noslēdzis kāds Zviedrijas uzņēmums.

Autotransporta direkcija veidos jaunu iepirkumu autobusu pārvadājumiem Siguldas, Limbažu un Cēsu maršruta daļās. Marta sākumā Administratīvā tiesa lēma, ka Autotransporta direkcijai jāatkāpjas no 200 miljonus eiro vērtiem valsts līgumiem ar uzņēmumu "Nordeka". Lēmums pieņemts, jo uzņēmums nav paredzētajā laikā uzsācis pasažieru pārvadājumus minētajos maršrutos. Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija uzskata, ka tiesas lēmums ir pamatots. Savukārt "Nordeka" šo spriedumu pārsūdzēs.

Turpinām ziņas

Biznesa izglītības biedrība “Junior Achievement Latvia” dalībskola – Aizkraukles novada vidusskola – aicina uz skolēnu mācību uzņēmumu reģionālo pasākumu Aizkrauklē “CITS BAZĀRS”, kas sestdien, 18. Martā norisināsies IGA centrā Aizkrauklē. Skolēnu mācību uzņēmumu reģionālajā pasākumā Aizkrauklē “CITS BAZĀRS” piedalīsies 60 jauniešu veidoti skolēnu mācību uzņēmumi no Aizkraukles, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Madonas, Rīgas un citām skolām. Jaunie uzņēmēji dienas garumā piedāvās savus oriģinālos izstrādājumus – kosmētiku, dažādus koka izstrādājumus, rotaslietas un aksesuārus, kā arī aplikāciju un interneta lapu izstrādes risinājumus.

Svētdien, 26.martā Bauskas pilī varēs noskatīties un līdzdarboties Improvizatoru apvienības "Lifts" izrādē "Ar sapni par pili" par notikumiem un ļaudīm 15.gadsimta vidū Bauskas Livonijas ordeņa pils būvniecības laikā. Bauskas pilī aktieri izspēlēs notikumus Bauskas Livonijas ordeņpils celtniecības laikā ar sešu pilnīgi lieku cilvēku iesaisti šajos notikumos. Kas bija šie cilvēki un kādi bija viņu mērķi, noteikti nav noslēpums galma ākstam - viņš, rosīdamies visu acu priekšā, slēpdamies savās lomās un provocēdams citus, zina lietu kārtību. Izmantodams galma ākstam piešķirto muļķa brīvību, nesodīti var jokot un kritizēt notiekošo. Notikumus ordeņpils būvniecības laikā nevar paredzēt, un notikt var jebkas! Ļauties un iesaistīties vai palikt tikai vērotājos - tā būs skatītāja paša izvēle.

Un vēl

Lai arī šogad ziema ar biezām sniega kupenām vēl stingri notur savas pozīcijas un nedomā atkāpties, Vidzemē, Raiskuma pagasta "Jaunrūjās", nu jau kuro gadu pavasaris atnāk februārī, kad te ziedēt sāk pasaulē lielākā krokusu kolekcija. Piekto gadu to apskatīt ikvienu interesentu aicina arī saimnieki Guna un Jānis Rukšāni. Šī krokusu kolekcija, kuru selekcionārs Jānis Rukšāns vācis daudzu gadu garumā, varētu pretendēt uz Ginesa rekordu, jo ir pasaulē vislielākā. Ja skaita kolekciju kopā, tad ir tūkstoš 700 krokusu paraugu, no kuriem lielākā daļa uzzied pavasarī, bet apmēram trešdaļa šķirņu zied rudenī. "Jaunrūju" siltumnīcās tagad krokusu ziedēšanas laiks, tad sekos cīrulīšu kolekcijas ziedēšana, un tad jau būs jūnijs ar peonijām un peoniju svētkiem. 

Atstājiet komentāru