2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 31.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 31.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Turpinot īstenot Valsts policijas strukturālās reformas, no 1.februāra jaunā modelī darbu sāks Kurzemes reģiona pārvalde, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem ierasto piecu reģiona iecirkņu vietā būs divi - Ziemeļkurzemes un Dienvidkurzemes iecirkņi. Pārmaiņas skars pārvaldes darba organizāciju, nemazinot ne policistu skaitu, ne iedzīvotājiem līdz šim ierasto policijas iecirkņu ēku lokāciju. Tieši pretēji - policija sola, ka likumsargi kļūs iedzīvotājiem vēl pieejamāki un redzamāki. Līdz šim šādas pārmaiņas reģionos piedzīvojušas jau Valsts policijas Vidzemes un Zemgales reģiona pārvaldes. Līdz šim Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes paspārnē bija pieci iecirkņi, bet no 1.februāra tie turpinās darbu divos. Ziemeļkurzemes iecirknis apvieno līdzšinējos Ventspils, Kuldīgas un Talsu iecirkņus, bet Dienvidkurzemes iecirknī iekļausies līdzšinējie Liepājas un Saldus iecirkņi. Līdz šim ierastās iecirkņu ēku atrašanās vietas pilsētās nemainīsies. 

Gada sākumā Lūznavas muiža izdevusi izglītojošu īsstāstu un uzdevumu grāmatu bērniem "Es dzīvoju muižā! Mūzis". Tā ir ne tikai aizraujoša lasāmviela pirmskolas un jaunāko klašu skolas vecuma bērniem, bet arī palīgs Lūznavas muižas gidiem, kā arī bērnudārzu un skolu skolotājiem. Grāmatas zīmējumu un vāka dizaina autore ir Līga Romančuka, savukārt, tekstu autore – Līga Čevere, kura atklāj, ka viņai bijis patīkami un interesanti izdomāt draiskā un zinātkārā sikspārņa Mūža piedzīvojumus. Izdevums ir paredzēts kopīgai laika pavadīšanai visai ģimenei. Un to var izmantot latviešu un latgaliešu valodas apguves procesā Latvijā dzīvojošie ukraiņu bērni.

Daugavas savienības organizētais radošo darbu konkurss “Mana Daugava” jau vairākus gadus rosina skolēnus ieskatīties tuvākajā apkārtnē, domāt par dabas aizsardzību un kultūras vērtību saglabāšanu. Šogad tajā pirmo vietu ieguva jaunjelgavietis Martins Vilnis ar savu izstrādāto projektu “Iepazīsti Jaunjelgavu, ejot gar Daugavu!”. Projekta ideja ir veidot piedāvājumu pilsētas apmeklētājiem, kuri dodas pastaigā gar Daugavu. Informācija būtu pieejama kvadrātkodu jeb QR kodu veidā visas pastaigu takas garumā – kodu noskenējot, ikviens varēs uzzināt vairāk par Daugavu kā ūdensceļu un arī Jaunjelgavas vēsturi. 

Turpinām ziņas

 No 1.februāra Ogres novadā siltumenerģijas tarifs samazināsies par 11,5%, bet Ventspils novada ciemos samazinājums būs robežās no 0,5% līdz 5,4%. Regulators izskatīja SIA "MS siltums" un SIA "VNK Serviss" tarifu projektus, un abiem komersantiem tarifi samazināsies saistībā ar kurināmā jeb šķeldas cenas samazināšanos. "MS siltums" siltumenerģijas tarifs Ogres novada Madlienā, Suntažos, Lauberē un Ķeipenē būs 99,46 eiro par megavatstundu jeb par 11,5% zemāks nekā šobrīd. "VNK Serviss" siltumenerģijas tarifs Ventspils novada Usmas, Ugāles, Blāzmas, Tārgales, Ventavas, Užavas, Jūrkalnes ciemos un Piltenes pilsētā samazināsies robežās no 0,5 līdz 5,4%. Savukārt Stiklu ciemā tarifs paliek nemainīgs. Abos novados siltumenerģijas patērētāji turpinās saņemt valsts atbalstu.

No 1.februāra Kuldīgas novadā palielināta maksa par laulību reģistrāciju, taču vienlaikus ieviestas atlaides iedzīvotājiem. Cenas mainītas laulības reģistrācijas ceremonijai un kāzu jubilejas svinībām. Turpmāk laulības reģistrācija bez muzikāla noformējuma Kuldīgas novadā nedeklarētām personām maksās 30 eiro, svinīgā laulības reģistrācija vai kāzu gadskārtu atzīmēšana - 60 eiro, bet laulības reģistrācija ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām - 200 eiro. Līdz šim laulības reģistrācija dzimtsarakstu nodaļas telpās bez muzikālā noformējumā maksāja 18,15 eiro, svinīga ceremonija vai kāzu jubilejas atzīmēšana - 36,30 eiro, bet laulības reģistrācija ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām - 169,40 eiro.Cenas paaugstina, jo dzimtsarakstu nodaļas maksas pakalpojumu cenrādis nebija aktualizēts kopš 2009.gada.

Un vēl

No sestdienas, 4.februāra, līdz sestdienai, 1.aprīlim, Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā būs apskatāma mākslinieces Antras Puriņas eļļas pasteļu darbu izstāde "Koki". Puriņa pēc profesijas ir žurnāliste, taču jau 20 gadus strādā eļļas pasteļu krītiņu tehnikā un uz liela formāta kartona rada zīmējumus, kuru galvenais motīvs ir daba. Māksliniece savā ceturtajā izstādē vairāk pievērsusies kokiem. Puriņa uzskata, ka pilnīgi viss šajā pasaulē ir pelnījis tikt ieraudzīts - gan jūrmalas priede, gan mazais ķirsītis pie veikala, gan ceļmalas krūmi. To viņa arī vēlējusies pateikt ar saviem darbiem.

Atstājiet komentāru