2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 24.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 24.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šodien un rīt Preiļos un Antapieptē Lietuvā notiks vēsturisko parku apsaimniekošanai veltīta konference. Tajā ar ziņojumiem uzstāsies Latvijas, Lietuvas un Dānijas eksperti. Uz konferenci aicināti muižu īpašnieki, ainavu arhitekti, apzaļumošanas speciālisti, parku kopēji, pašvaldību darbinieki, parku administrācija, dabas un kultūras mantojuma aizsardzības speciālisti. Konferencē būs iespēja paplašināt zināšanas par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu vēsturiskajos muižu parkos, uzzināt par kultūras pieminekļu prasībām parku apsaimniekošanā, arī par dabas integrēšanu pilsētvidē, āra izglītības iespējām un daudziem citiem jautājumiem. Tiks prezentēta projektā tapusī rokasgrāmata parku apsaimniekošanā.

Daugavpils Universitāte izsludinājusi atklātu starptautisku konkursu uz rektora amatu, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Rektora amata kandidātam tiek izvirzītas obligātās minimālās prasības un tie tiks vērtēti divās kārtās. Ja kāda no tām netiek izpildīta, rektora amata kandidāts netiek tālāk vērtēts. Kandidātam vajadzīga nevainojama reputācija, zinātnes doktora grāds kādā no Daugavpils universitātes Satversmē noteiktajām augstskolas stratēģiskās specializācijas jomās ietilpstošajām zinātnes nozarēm, vismaz piecu gadu nepārtraukta pieredze vadošā amatā, kā arī teicamas valsts valodas un angļu valodas zināšanas. Izvirzītas arī citas prasības. Rektora amata kandidātiem dokumenti konkursam jāiesniedz līdz 28.februārim. Pašlaik Daugavpils universitātes rektore ir profesore Irēna Kokina.

Liepāja un Dienvidkurzemes novads veidos vienotu iedzīvotāju mobilitātes plānu, tāpēc pašvaldības aicina iedzīvotājus izteikt viedokli par pārvietošanās paradumiem. Liepāja ar Dienvidkurzemes novada pašvaldību ir vienojusies šogad sākt izstrādāt Ilgtspējīgas mobilitātes plānu līdz 2035.gadam. Šis plāns ir viena no 100 klimatneitrālo viedpilsētu iniciatīvas aktivitātēm, kur dalībniece ir Liepāja. Tāpat mobilitātes plāna izstrāde iekļauta arī Liepājas un Dienvidkurzemes novada attīstības programmā 2022.-2027.gadam. Aptaujas mērķis ir izzināt iedzīvotāju pārvietošanās paradumus un to iespējamo maiņu, lai ilgtermiņā veicinātu videi draudzīgu mobilitāti, kā arī samazinātu CO2 izmešus un mazinātu ietekmi uz klimatu.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada domes sēdē nolemts nodot bezatlīdzības lietošanā telpas Latvijas Sarkanajam Krustam. Aizkraukles novada pašvaldībā saņemta biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" Zemgales komitejas vēstule ar lūgumu līdz 2030.gada 31.martam pagarināt lietošanā esošo telpu līgumus un noslēgt jaunus patapinājuma līgumus, lai varētu uzglabāt un dalīt Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām pakas Jaunjelgavā, Sērenē, Sunākstē, Iršos, Vecbebros, Koknesē un Skrīveros. Vienlaikus Jaunjelgavā biedrības Zemgales komitejas Ogres birojs aicina noslēgt arī līgumu par zupas virtuves punkta izveidi tai iznomātajās telpās, kur biedrība apņemas nodrošināt maltīšu izdali sociāli mazaizsargātajiem iedzīvotājiem. Pašvaldība atbalstīja Latvijas Sarkanā krusta lūgumu.

Jūrmalas teātris pēc telpu renovācijas atkal atvērts skatītājiem un kā pirmo brīvdienās šeit mazie skatītāji varēja vērot Jūrmalas teātra leļļu studijas izrādi «Diegabikša piedzīvojumi». Jūrmalas teātra ēkai Muižas ielā 7 Bulduros paaugstināta energoefektivitāte, pārbūvētas un atjaunotas iekštelpas, nodrošināta vides pieejamība un labiekārtota apkārtējā teritorija. Energoefektivitātes uzlabošanai, lai samazinātu siltuma zudumus, tika nosiltināti ēkas pamati un ārsienas, atjaunota fasāde, nosiltināts jumts, nomainīti logi un ārdurvis, pārbūvētas ventilācijas, apkures un elektroinstalācijas sistēmas, ēkā nomainīts apgaismojums.

Un vēl

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 25 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta deviņām mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta astoņām mežacūkām Rēzeknes novadā, kā arī piecām mežacūkām Madonas novadā. Tāpat vīruss pagājušajā nedēļā konstatēts četrām mežacūkām Gulbenes novadā, trim mežacūkām Dobeles novada Annenieku pagastā un trim mežacūkām Ludzas novada Pušmucovas pagastā. Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā konstatēts arī pa vienai mežacūkai Balvu un Ventspils novados. Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā jau 55 mežacūkām 15 novadu 26 pagastos.

Foto: Gita Losāne

Atstājiet komentāru