2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 10.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 10.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Sestdien, 28.janvārī, Siguldas pilī norisināsies gastronomijas festivāls "Ziemas garšu svinēšana". Pasākumā piedalīsies un uz uguns ēdienus gatavos šefpavāri no septiņiem restorāniem. Gastrogrilbārs "Kokos" un tā šefpavārs Jānis Siliņš sadarbībā ar pavāru Mārtiņu Sirmo piedāvās gatavošanas performanci "Dantes uguns". Restorānu sarūpēto garšas baudījumu papildinās arī vietējie novada garšu ražotāji. Festivāla īpašais produkts, ko šefpavāri iekļaus savās receptēs, šogad būs ķimene - par godu Siguldas novada vēsturiski unikālā produkta "Allažu ķimelis" 200.gadskārtai. Par enerģijas pilnu atmosfēru pasākuma laikā rūpēsies muzikālās grupas, dīdžeji un ledus mākslinieki. Savukārt teritorijā pieejamās amatnieku darbnīcās piedāvājumā būs dažādu prasmju apguve un iepazīšanās ar produktiem, kas radīti Siguldas pils kvartālā.

Jauno gadu Ķekavas novadpētniecības muzejs iesāk ar jaunu izstādi, kurā aplūkojami novadnieka Raimonda Vanaga dzīvespriecīgie zīmējumi ar humora pieskaņu. Izstāde Ķekavas Novadpētniecības muzejā būs apskatāma līdz 28.janvārim. Raimonds Vanags iecienījis karikatūru kā iespēju attēlot gan dzīves priecīgos, gan bēdīgos notikumus. Joki un humors viņam patīk joprojām un tas vērojams viņa darbos Ķekavas novadpētniecības muzejā.

Zaļajā ceturtdienā, 6. aprīlī, Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar Valsts akadēmisko kori Latvija un soprānu Jolantu Strikaiti diriģenta Māra Sirmā vadībā atskaņos Kārļa Lāča simfoniju Krusta ceļš. Koncertā Lieldienu brīnumu gaidot simfonijas klavieru partiju atskaņos pats komponists Kārlis Lācis, aicinot doties muzikālā apcerē par pasaulīgiem un pārpasaulīgiem jautājumiem. Gaišums un smeldze savijas simfonijā Krusta ceļš, kam pirmatskaņojums notika jau 2015. gadā. Darba tapšanas iniciators ir Valsts Akadēmiskā kora Latvija mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, kam ar Kārli Lāci jau vairākkārt veidojusies veiksmīga radošā sadarbība.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada un Kokneses tūrisma informācijas centrā aplūkojama Ingus Pugačova fotogrāfiju izstāde. Tā ir kā savdabīgs ceļojums Aizkraukles novadā, jo foto aplūkojami skaistākie un tūristu iecienītākie novada tūrisma objekti. Lai popularizētu tūrisma objektus un veidotu par tiem publikācijas, augustā 90 novada tūrisma objektus apmeklēja fotogrāfs Ingus Pugačovs. Daudzas tapušās fotogrāfijas jau bijušas aplūkojamas sociālajos tīklos, mājaslapā, tās pieejamas izmantošanai objektu īpašniekiem. Savukārt tagad ikviens aicināts atklāt daudzveidīgus apskates objektus apmeklējot izstādi, kas Koknesē būs apskatāma līdz 28. februārim. Pēc tam tā ceļos uz citām Aizkraukles novada vietām.

Maija Tabaka, Inta Ruka, Ieva Epnere – tās ir dažas no māksliniecēm, kuras iemūžinātas Rituma Ivanova izstādē "Vērotāja laiks". Pirms vairāk nekā gada to varēja redzēt mākslas stacijā "Dubulti", bet nu izstāde sākusi savu turneju pa Latvijas pilsētu lielākajām izstāžu zālēm un pieturējusi Kuldīgas Mākslas namā. Autors neslēpj, ka, nokļūstot citā telpā, izstāde ieguvusi jaunus vaibstus un naratīvu. Izstāde Kuldīgas Mākslas namā veidota divos apļos – pirmajā stāvā jau minētās monumentālās gleznas, otrajā – mazāka formāta darbi un autora pašizpēte portretā. Kuldīgas Mākslas namā izstāde būs līdz 26. februārim.

Un vēl

Par spīti izaicinājumiem, ko pērn radīja karš Ukrainā un enerģētikas krīze, lauksaimniecības un mežsaimniecības kooperatīviem 2022. gads bijis veiksmīgs. Atsevišķās nozarēs, piemēram, piena lopkopībā, samaksa par produkciju sasniegusi gandrīz Eiropas vidējo līmeni, palielinājies biedru skaits mežsaimniecības kooperatīvos un tiek dibināti jauni kooperatīvi tādās nozarēs, kur līdz šim tādi nav bijuši, piemēram, biškopībā un gaļas nozarē. Kooperācija ļauj būtiski saīsināt piegādes ķēdes, ļaujot apiet starpniekus. Tas ļauj saimniekiem veiksmīgāk plānot savu biznesu, laicīgāk izvēlēties audzējamās kultūras un saņemt labāko cenu, jo spēles noteikumi ir saprotami.

Foto: Gita Losāne

Atstājiet komentāru