2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 6.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 6.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pieejamība medikamentiem ir nožēlojamā līmenī - atzīst ģimenes ārsti reģionos, norādot, ka šāda situācija nav pieļaujama brīdī, kad visā valstī plosās gripa un citas saslimšanas. Turklāt mediķiem, piemeklējot zāles, nav pārliecības, ka tās aptiekā būs. Taču, piemēram, gripa jāārstē uzreiz, gaidīt nevar. Arī pacienti satraukti, ka ārsta izrakstīto medikamentu nav. Arī Latvijas aptiekās atzīst – ir atsevišķu antibiotiku un medikamentu saaukstēšanās un gripas ārstēšanai trūkums. Aptaujātie pacienti Gulbenē, Rēzeknē un Aizkrauklē apgalvo, ka atrast un iegādāties medikamentus, ko viņiem izrakstījis ārsts, nereti ir īsts pārbaudījums. Ģimenes ārsti, aktualizējot problēmu, cer, ka Veselības ministrija un Saeima pievērsīs lielāku uzmanību zāļu trūkumam Latvijā, virzot to kā vienu no galvenajiem skatāmajiem jautājumiem jau nākamotrdien.

Noslēgušies Inčukalna vecās pasta ēkas telpu atjaunošana. Kā liecina Siguldas novada pašvaldības informācija, būvdarbu laikā 2022.gada nogalē Inčukalna vecās pasta ēkas telpās veikti atjaunošanas remontdarbi ar iekšējo inženierkomunikāciju izbūvi. 2023.gada pavasarī, pēc atbilstošas projekta dokumentācijas izstrādes, ēka tiks pieslēgta kopējiem ārējiem ūdensapgādes un kanalizācijas inženiertīkliem, kas nodrošinās telpu pilnvērtīgu izmantošanu paredzētajiem mērķiem. Minētajās telpās veikta grīdas pamatnes un seguma atjaunošana, izbūvēta jauna iekšējā elektroapgādes sistēma, jauns apgaismojums, kā arī, atjaunotas sienu konstrukcijas un to apdare. Pēc atjaunošanas Inčukalna vecās pasta ēkas Siguldas novada pašvaldībai piederošajā telpu grupā atradīsies Inčukalna Kopienas centrs, kurā darbosies divas Inčukalna Mākslas un mūzikas skolas klases. Paredzēts, ka ēkā notiks Inčukalna Tautas nama dziedošo kolektīvu nodarbības.

Liepājas centrā, Lielajā ielā 12, aizvērta viena no senākajām konditorejām pilsētā – beķereja “Puķītes”, kam decembrī apritēja 30 gadu jubileja. SIA “Puķītes 2” savu darbību kā zemnieku saimniecība uzsāka 1992. gada decembrī. 1993. gadā uzņēmums sāka cept smalkmaizītes, kliņģerus un citus gardumus, kļūstot par nozares līderi Kurzemē. 2012. gada decembrī ”Puķītes 2” īpašumā Grobiņas novadā, kur ražoja konditorejas izstrādājumus, notika ugunsgrēks. Ražotne cieta pamatīgi, taču arī pēc šīs nelaimes saimnieki rokas nenolaida, turpinot savu darbību un saglabājot darbavietas. Vēl nesen “Puķītes” nākotnē raudzījās ar pozitīvu skatu, paužot cerību, ka 30 gadu jubileja būs nākamais atspēriena punkts. Taču, ņemot vērā drastisko elektroenerģijas cenu kāpumu, uzņēmums vairs nav saskatījis iespēju turpināt darbu.

Turpinām ziņas

Jaunie noteikumi makšķerēšanai lieguma zonā lejpus Pļaviņu HES pašlaik tiek saskaņoti, informē Staburags. Par pašvaldības ūdeņu uzraudzību, apsekošanu un kontroli Aizkraukles novada pašvaldība noslēgusi līgumu ar biedrību “Vides aizsardzības asociācija”, kurā darbojas sabiedriskie vides inspektori. Patlaban izstrādāti un saskaņošanai instancēs – Zemkopības ministrijā, Valsts vides dienestā, vides zinātniskajā institūtā “BIOR” un Aizkraukles novada domē – iesniegti jauni noteikumi, kuros būs paredzēts izsniegt licenci makšķerēšanai kilometru lejpus Pļaviņu HES, turklāt tajos paredzētas arī licences izsniegšanas maksas izmaiņas. Jauno noteikumu saskaņošana un apstiprināšana var ilgt vairākus mēnešus. Kad tie stāsies spēkā, makšķernieki varēs saņemt licenci, lai makšķerētu arī aizlieguma zonā kilometru lejpus Pļaviņu HES. Kā zināms pagaidām, tas nav atļauts.

Sniegoti laika apstākļi, kādi atkal iestājās, ir īpaši piemēroti vilku klātbūtnes pazīmju novērošanai. Tādēļ Valsts meža dienests aicina iedzīvotājus ziņot, ja tie pamanījuši šo dzīvnieku pēdas, ekskrementus, kā arī atrod noplēstus dzīvniekus, lai iegūtu pēc iespējas plašāku informāciju par vilku izplatību Latvijā. Novērojumu fotogrāfiju un GPS koordinātas var iesūtīt, izmantojot lietotni «Mednis». Šajā sezonā tajā saņemti astoņi ziņojumi par vilku klātbūtnes pazīmēm Bauskas novadā, četros gadījumos vilki novēroti tieši no Vecumnieku un Vecsaules pagastiem. Par vilku postījumiem iedzīvotāji nav ziņojuši. Tāpat Bauskas novadā šajā sezonā kopumā nomedīti deviņi vilki.

Un vēl

Lai Ogrē atzīmētu Zvaigznes dienu un ļautu piedzīvot tās būtību atraktīvā veidā, sestdien, 7.janvārī, notiks Zvaigznes dienas gājiens “Gudrie meklē Ķēniņu”, kurš noslēgsies ar svētku koncertu “Satiec Ķēniņu” Ogres Mūzikas un mākslas skolas Mūzikas nodaļā. Gājienā ir aicināts piedalīties ikviens interesents, kurš vēlas izdzīvot vēsturiskos notikumus, kas norisinājās ap Jēzus Kristus dzimšanas laiku. Gājiens notiks Ogres centrā un tā galvenie personāži būs trīs Austrumu gudrie trīs poniju pavadībā. Rīt, 7. janvārī plkst.15.45 pulcēšanās gājienam notiks Ogres Sv.Meinarda Romas katoļu baznīcā. Zvaigznes dienas gājienu “Gudrie meklē Ķēniņu” plkst. 16.00 atklās priesteris Modris Lācis. Pēc tam sāksies gājiens ar vairākiem pieturas punktiem pilsētā. Zvaigznes dienas pasākuma noslēgumā būs garīgās mūzikas koncerts Ogres Mūzikas un mākslas skolā.

Foto: Gita Losāne

Atstājiet komentāru