2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 2.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 2.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pabeigta Balvu slimnīcas Dzemdību nodaļas renovācija, kur pērn dzimuši vairāk nekā 200 mazuļi. Remontdarbi izmaksājuši ap 200 tūkstošiem eiro. Balvu slimnīcas dzemdību nodaļa ir pieprasīta, un uz šejieni dodas dzemdētājas no Latgales un kaimiņu novadiem. Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības attīstības direktore Daina Mūrmane-Umbraško norāda, ka renovācija ietvēra sevī telpu atjaunošanu –grīdu seguma nomaiņu, tika atjaunota ventilācija, iegādāts jauns aprīkojums, jaunas gultas, remontētas labierīcības. Tika veikta kapitāla renovācija, jo telpas bija morāli novecojušas. Tā bija Balvu slimnīcā pēdējā nodaļa, kas atjaunota. Pacienti ir ieguvuši daudz gaišākas un modernākas telpas.

No šī gada Talsu novada domes vadībai un komiteju priekšsēdētājiem par aptuveni 20% samazinās atalgojumu, savukārt pašvaldības darbinieku atalgojums palielināsies. 2021.gada novembrī Talsu novada domes vairākums apstiprināja būtisku atalgojuma palielinājumu domes priekšsēdētājam, vietniekiem un komiteju priekšsēdētājiem, nosakot citus atalgojuma aprēķināšanas koeficientus. Priekšsēdētāja un vietnieku atalgojums tolaik pieauga par vairāk nekā 50%, bet komiteju priekšsēdētājiem - 451% par nostrādātām 160 stundām. Talsu novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa pauda nostāju, ka 2021. gadā pieņemtais lēmums bija politisks un neveicinājis gaidīto darba rezultātu sasniegšanu, tāpēc pērn apstiprināts atsevišķs dokuments "Talsu novada domes deputātu darba samaksas un sociālo garantiju nolikums", kas paredz domes vadībaino janvāra  algas samazināt par 20 procentiem, savukārt darbiniekiem paaugstināt. 

Saskaņā ar Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietnieces Danas Bārbales 30. decembrī izdoto rīkojumu no 2. līdz 31. janvārim Ogres novada pašvaldības iestādēm, darba organizācija ir jānodrošina attālināti, izņemot ar iestādes, teritorijas uzturēšanu saistītu un sabiedrībai svarīgu funkciju nodrošināšanu. Attālinātais darbs pašvaldības iestādēs noteikts, ņemot vērā valstī esošo situāciju saistībā ar energoresursu cenu ārkārtējo pieaugumu, un nolūkā efektīvi un lietderīgi izmantot pašvaldības resursus. Attālinātā darba laikā saziņa tiks nodrošināta elektroniski vai telefoniski, zvani no stacionārajiem tālruņiem tiks pāradresēti uz pašvaldības darbinieku mobilo sakaru ierīcēm.

Turpinām ziņas

Biedrība “Pērses krasts” veiksmīgi turpina Kokneses unikālā kultūrvēstures mantojuma izpēti un vēstures iedzīvināšanu virtuālā realitātē. Kokneses tūrisma informācijas centrā biedrība “Pērses krasts” novadniekus aicināja uz pasākumu “Atklāj zudušo Koknesi – Kokneses muižas pils virtuālā rekonstrukcija”, kurā notika arī pils trīsdimensiju modeļa prezentācija. Kokneses Jaunā pils bija viena no skaistākajām un savdabīgākajām Latvijas pilīm neorenesanses stilā 20. gadsimta sākumā.  Jaunās pils celtniecība sākās 1894. gadā pēc Oto Karla Nikolaja fon Lēvenšterna pasūtījuma. Ēku projektējis vācu arhitekts Karls Neiburgers. Muižas pils būvniecību pēc Neiburgera nāves pabeidza 1901. gadā arhitekta Johana Vilhelma Karla Neimana vadībā pēc izmainīta projekta. Pils mūžs nebija ilgs, jo Pirmā pasaules kara laikā, 1915. gadā, to daļēji sagrāva vācu artilērija, apšaudot Koknesi no Daugavas kreisā krasta.

Ķekavas novada dome mudina iedzīvotājus šķirot tekstilu un bioloģiski noārdāmos atkritumus. Ērtākai šķirošanai pašvaldība aicina iedzīvotājus izmantot atkritumu šķirošanas laukumu "Gurnicas", Ķekavā un laukumu Rīgas ielā 27, Baldonē. Iespējams arī šķirot atkritumus savā dzīvesvietā, vienojoties ar atkritumu apsaimniekotāju par sev ērtāko veidu. Kā viena no aktualitātēm ir iespēja izmantot tekstila šķirošanas konteinerus bez maksas, kuros var izmest visu veidu apģērbu, apavus un mājas tekstilu.
Galvenais nosacījums, lai materiāli nebūtu bijuši saskarsmē ar sadzīves ķīmijām, motoreļļām, celtniecības materiāliem un citām vielām.

Un vēl

Pelēko vilku skaitam Latvijas mežos ar gadiem ir tendence palielināties. Pēc Valsts meža dienesta datiem, pirms 20 gadiem noteiktais šo dzīvnieku skaits bija ap 500, bet šogad un pērn tas nemainīgi ir tūkstoš 300. Attiecīgi arī nomedīto dzīvnieku skaits palielinājies no 114 2001. gadā līdz 280 šajā medību sezonā. Vilks, lai arī uzmanīgs dzīvnieks un ierasti cilvēkam virsū neskrien, pēdējā laikā manīts tuvu apdzīvotajām vietām. Pagājušā gada nogalē kādā decembra vakarā vilks manīts Daudzevas pagasta centrā, kur to izbiedējis kāds vietējais iedzīvotājs. Pazīmes dabā, tajā skaitā pēdu nospiedumi, liecina, ka Aizkraukles novadā vilku ir daudz, taču gadījumi, kad tie iemaldās apdzīvotās vietās ir reti.

Atstājiet komentāru