2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 30.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 30.decembrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Gada noslēguma svinības pieskandinās visu Preiļu novadu. 30. decembra vakarā uz koncertu “Aizej vecais, neatskatoties atpakaļ” un balli aicina Stabulnieku Kultūras nams. Arī Aglonas Kultūras namā 30. decembrī ikviens tiek aicināts uz balli, kur par deju mūziku rūpēsies Marchello. 

Savukārt Vecgada vakarā, 31. decembrī, pulksten 20.30 Jaungada sagaidīšana “Pikanto zaķu nakts 2023” Riebiņos – dažādas aktivitātes bērniem, laba deju mūzika un atrakcijas, balle kopā ar grupu “Ginger band”, bet no pulksten 23.15 līdz pulksten 2 naktī Preiļu pilsētas centrā pie svētku egles “Jaungada nakts Preiļos”, kur iedzīvotājus sveiks arī domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns. 

Līvānu novada dome visus iedzīvotājus aicina Jaungada naktī no 31.decembra uz 1.janvāri, jau tradicionāli pusstundu pēc pusnakts tikties pie pilsētas galvenās svētku egles, kur iedzīvotājus sveiks novada mērs Andris Vaivods. Līvānos, tāpat kā daudzviet citur Latvijā, sagaidot jauno gadu netiks šauts salūts, bet gan tiks piedāvāta gaismas atrakcija – Uguns šovs, kā arī citi pārsteigumi, būs iespēja visiem kopā iesākt Jauno gadu un cits citam izteikt vēlējumus.

Arī Aizkraukles novadā notiek dažādi pasākumi saistībā ar Jaungada sagaidīšanu. Šodien, 29. decembrī pulksten 17 kultūras centrā – koncerts “Katru gadu citādāk”. Piedalās Jaunjelgavas kultūras centra popgrupas “Fridrihštate”, Aizkraukles novada Interešu izglītības centra popgrupas un Aizkraukles kultūras centra muzikālā apvienība “Tikai tā”. 

Savukārt vecgada dienā, 31. decembrī no pulksten 17 līdz 1 naktī Aizkraukles centrālajā laukumā norisināsies audiovizuāls Jaungada stāsts. 31. decembrī pusnaktī pilsētas centrālajā laukumā būs arī gadumijas salūts.

Turpinām ziņas

8.janvārī pulksten 17 Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā notiks koncerts – mistērija. Latvijā maz skanējuši dziedājumi. Arvo Perta skaņu gleznas. Gaismas un skaņas saspēles. Koncertā uzstāsies soliste Aleksandra Špicberga, sitaminstrumentālisti Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš un vīru vokālā grupa Aleksandras Špicbergas vadībā. Koncertprogrammā “Laiks. Tu. Lūgšana” skanēs dažādu gadsimtu baznīcas dziedājumi un lūgšanas latīņu, grieķu, aramiešu, baznīcslāvu, latviešu valodā un igauņu komponista Arvo Perta instrumentālas skaņu gleznas. 

Zemgalē šoziem redzams neierasti daudz kurmju rakumu, kas esot viena no pazīmēm, ka zeme nav sasalusi. Kurmju rakumi gan tikai bojājot ainavu, bet dārzkopji satraukušies, ka šādos laika apstākļos strauji var attīstīties tā dēvētais "sniega pelējums". Eksperti norāda, ka gada nogalē solītā gaisa temperatūras paaugstināšanas neesot sliktākais variants, jo, nokūstot sniegam, pelējuma sēnīšu attīstība samazināsies. Savukārt kurmji mīlot treknus zālājus, un, ja gribam dzīvot zaļā Latvijā, ar tiem nākšoties sadraudzēties. Kā zināms kurmji ziemas miegu neguļ un ir aktīvi visu gadu.

Un vēl

Tuvākajās dienās paaugstināsies ūdens līmenis upēs, un janvāra sākumā gaidāma plašāka palieņu un citu zemāko vietu applūšana, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.  Zemgales upes Mēmele un Mūsa jau ir brīvas no ledus, tas sablīvējies vien krastmalās. Kurzemes upēs augstākais ūdens līmenis gaidāms janvāra pirmajās dienās, bet vietām Vidzemē un Latgalē – laikā ap 10.janvāri. Sagaidāms, ka vairākos upju posmos ies ledus un iespējama ledus sablīvējumu veidošanās. Tērvetes upē, kas Ziemassvētkos izgāja no krastiem, ūdens līmenis kopš nedēļas sākuma pazeminājies par vairāk nekā pusmetru.

Hidrologi norāda, ka jau otro gadu pēc kārtas decembrī tiek izsludināti brīdinājumi par palu izraisītiem plūdu draudiem un ka klimata pārmaiņu ietekmē mainīgi un sezonai netipiski laikapstākļi ir novērojami biežāk.

Atstājiet komentāru