2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 27.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 27.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Zemgales pašvaldības kopīgā projektā «Nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstība kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Zemgales reģionā» atjaunojušas piecus valsts nozīmes arhitektūras pieminekļu. Bauskas novada pašvaldība veikusi Bauskas pils centrālā torņa apjumšanu, sienu konservāciju, izbūvēti skatu laukumi pilsdrupu un apkārtējās ainavas apskatei, iekārtota pils būvvēstures digitāla ekspozīcija, kā arī veikta Mēmeles stāvkrasta nostiprināšana un rehabilitācija, izveidojot tūristu taku gar pils ziemeļu sienu pilsdrupu un Mēmeles ielejas apskatei. 

Dobeles novada pašvaldība realizēja Dobeles Livonijas ordeņa pils kapelas mūru konservāciju un jaunas infrastruktūras izbūvi, izveidojot telpas Dobeles novada muzejam. Jelgavas valstspilsētas pašvaldība īstenojusi koka ēkas Vecpilsētas ielā 14 restaurāciju un pārbūvi, to savienojot ar blakus esošo mūra ēku, kas arī tika atjaunota un pārbūvēta restaurācijas darbnīcu vajadzībām. Jelgavas Svēto Simeona un Annas pareizticīgo draudze veikusi katedrāles centrālās telpas sienu un griestu gleznojumu atjaunošanu, izmantojot 1983.gadā veiktās fotofiksācijas materiālus un analoģijas citās pareizticīgo baznīcās. Jelgavas Romas katoļu draudze realizējusi jumta renovācijas 1.kārtu, akmens masas četru krusta puķu lējumu atjaunošanu un viena krusta puķu lējuma restaurāciju un eksponēšanu katedrāles dārzā. 

Bauskas pilsdrupu konservācijas 3.kārtā realizētie darbi saņēma konkursa «Latvijas Būvniecības Gada balva 2020» apbalvojumu – 1. vietu nominācijā «Restaurācija». Dobeles Livonijas ordeņa pils ieguvusi 1.vietu nominācijā «Restaurācija» konkursā «Gada labākā būve Latvijā 2020». Koka māja Jelgavas vecpilsētā ieguva 1.vietu nominācijā «Restaurācija» konkursos «Būvniecības gada balva 2019» un «Gada labākā būve Latvijā 2019».

Turpinām ziņas

Klintainietis Mārtiņš Daģis, kas ievēlēts 14. Saeimā no partijas “Jaunā Vienotība”, darbosies Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā, kā arī Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijā. Tāpat Mārtiņš darbosies deputātu grupā sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu.

VAS Latvijas Loto organizētās interaktīvās momentloterijas Sporto visi galvenais laimests pagājušajā nedēļas nogalē izkrita Vestienas pagastā, Madonas novadā, tāpēc, saskaņā ar loterijas noteikumiem, pie finansējuma 5 tūkstoši eiro tikusi arī laimestam ģeogrāfiski tuvākā vispārizglītojošā skola, Latvijas Olimpiskās komitejas projekta Sporto visa klase dalībniece. Šoreiz tā ir Andreja Eglīša Ļaudonas pamatskola, kļūstot par desmito skolu, kura projektā 2022./2023. mācību gadā tiek pie finansējuma sporta dzīves uzlabošanai.

No 30. decembra līdz 1. janvārim Valmierā, Vienības laukumā uzmirdzēs vērienīgs gaismu un video projekciju šovs – multimediāls “Dinamiskās pilsētas” stāsts, bet Pārgaujā, Amatnieku parkā varēs apskatīt gaismas instalāciju “Melnā zvaigzne”. Vienības laukumā iemirdzēsies liela mēroga instalācija ar unikālu gaismu un video projekciju šovu, kas stāstīs Dinamiskās pilsētas stāstu. Savukārt Pārgaujā, Amatnieku parkā būs otrs vakara pastaigas pieturpunkts – gaismas instalācija “Melnā zvaigzne”, kas atdzīvosies diennakts tumšajā laikā. Gada nogales gaismas un multimediālu instalāciju programma Valmierā jau kļuvusi par ikgadēju tradīciju, kas novada iedzīvotājus un pilsētas viesus no visas Latvijas aicina Jaunā gada svētku sajūtu rast Valmierā.

Un vēl

Tērvetes upē pie Bramberģes ūdens līmenis pēdējā nedēļā kāpis par nepilniem diviem metriem, un tas turpina paaugstināties, applūdinot palienes un citas zemākās vietas. Upes pārplūšanas dēļ Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis dzeltenās pakāpes brīdinājumu Dobeles un Jelgavas novadā. Tērvete ir Svētes kreisā krasta pieteka, savukārt Svēte ietek Lielupē. Ūdens līmenis Tērvetē pie Bramberģes vakar bija 2,89 metri virs novērojumu stacijas nulles atzīmes. 2010.gada lielajos pavasara palos tas sasniedza 3,35 metrus.

Lielākajā daļā Latvijas upju ūdens līmenis pirmdien pazeminās, bet dažviet tas tupina kāpt. Tuvākajās dienās, laikam kļūstot siltākam, ūdens līmenis upēs no jauna sāks paaugstināties. Sniega nokušana un pali janvāra sākumā prognozēti arī Vidzemē un Latgalē.

Atstājiet komentāru