2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2022.gada 21.decembrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2022.gada 21.decembrī

Radio1 Preiļu Novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu parkā pie Mīlestības kalniņa ar tiltiņa un slūžu rekonstrukcijas pabeigšanu noslēgušies Preiļu parka dīķu un kanālu pārbūves 1. kārtas būvdarbi. Pavasarī, kad būs piemēroti laikapstākļi, notiks teritorijas pie tiltiņa blakus Mīlestības kalniņam apzaļumošana. Parka dīķu un kanālu pārbūves un tīrīšanas darbi ir daļa no projekta “Vides kvalitātes uzlabošanas pasākumi publiskajās ūdenstilpnēs Latvijā un Lietuvā”. Gada pirmajā pusē noslēdzās kanāla pārbūve posmā no Mehanizatoru ielas līdz Lielajam dīķim – tika iztīrīta apaudze, veikta arī dūņu un sanesumu izcelšana. Nozīmīga ir caurtekas izbūve zem Mehanizatoru ielas pie parka robežas –  tā ļaus parkā atjaunot ūdens apmaiņu ar Saltupi, kas vēsturiski ir bijusi nozīmīga Preiļu parka dīķu un kanālu sistēmas uzturēšanā, bet ilgus gadus bija nosprostota. Darbus parkā veica būvuzņēmums SIA “Bauskas meliorācija”.

Projektā ir veikti ne vien ūdenstilpju rekonstrukcijas darbi, bet norisinājušās arī dažādas aktivitātes ar mērķi veicināt bioloģisko daudzveidību vēsturiskajos muižu parkos Latvijā un Lietuvā, kā arī pievērst sabiedrības (gan pieaugušo, gan bērnu un pusaudžu) uzmanību parku sniegtajiem ekosistēmu pakalpojumiem.

10. decembrī biedrība “Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija” SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” telpās tikās ar 30 mājsaimniecībām, kas bija pieteikušās dalībai projekta “LIFE Waste to Resources” apakšaktivitātē “Mājkompostēšanas popularizēšana Preiļu novadā”. Projektā mājsaimniecības saņēma beztermiņa lietošanā jaunas kompostēšanas tvertnes un apņēmās līdzdarboties informācijas sniegšanā un datu apkopšanā par kompostējamo atkritumu daudzumu un veidiem savā mājsaimniecībā laikā periodā līdz 2023. gada 31. decembrim. Preiļu novadā projekts jau ir uzsākts, bet dažas kompostēšanas tvertnes vēl ir pieejamas, tāpēc mājsaimniecības, kas vēlas pievienoties aktivitātē, var pieteikties, rakstot projekta koordinatorei Inārai Teibei uz e-pastu: inara.teibe@gmail.com 

Preiļu novada pašvaldība saņēmusi īpašo PLATFORMAwards balvu par īstenotajām sadarbības aktivitātēm ar Ukrainas pašvaldību. PLATFORMAwards balva tiek pasniegta reizi divos gados, novērtējot pašvaldību īstenotās izcilākās aktivitātes attīstības sadarbības jomā. Līdztekus Preiļiem, kuru īstenotās sadarbības aktivitātes šogad pieteiktas balvai, īpašā balva pasniegta visām Eiropas pašvaldībām, kas sadarbojušās ar pašvaldībām Ukrainā.

Turpinām aktualitātes

Stājušies spēkā grozījumi Preiļu novada pašvaldības saistošajos noteikumos par materiālo palīdzību, kas paredz, ka Preiļu novada pašvaldībā dzīvesvietu deklarējušām personām: pirmās un otrās grupas invalīdam un vientuļam nestrādājošam pensionāram saņemt vienreizējo materiālo pabalstu 20 eiro apmērā. Pabalstam jāpiesakās līdz 2023. gada 15. janvārim. Lai atvieglotu minētā pabalsta izmaksas administrēšanu, Preiļu novada Labklājības pārvalde aicina iespēju robežās ikvienu, kas atbilst kādai no augstāk minētajām iedzīvotāju grupām, iesniegt informāciju par norēķinu konta numuru bezskaidras naudas darījumiem, aizpildot sagatavotu iesnieguma veidlapu. Pilsētas iedzīvotājus aicinām vērsties Preiļu novada Labklājības pārvaldē pie klientu apkalpošanas operatora, lauku teritoriju iedzīvotājus aicinām vērsties pie sociālā darba speciālista attālinātajos klientu apkalpošanas punktos novada pagastos atbilstoši savai dzīvesvietai. 

Preiļu novada pašvaldība ir uzsākusi pašvaldībai piederošo pašvaldības autoceļu ceļa nodalījuma joslu attīrīšanu no kokiem un krūmiem, līdz ar to novada iedzīvotāji ir aicināti sava īpašuma robežās veikt ceļa nodalījuma joslas tīrīšanu, ja tajā aug koki, kurus īpašnieks vēlas paturēt savā īpašumā. Ja tas netiks darīts, pašvaldība veiks autoceļu nodalījuma joslu attīrīšanu no krūmiem un kokiem, atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Preiļu novada pašvaldība lūdz pašvaldības autoceļiem piegulošo zemes vienību īpašniekus un ikvienu iedzīvotāju būt atbildīgiem, nepiesārņot ceļa malas ar atkritumiem, neizvietot pašvaldības ceļa malās ganāmpulka nožogojumus un citus priekšmetus, kas traucē pašvaldības komunālās daļas vai citas organizētās tehnikas darbam.

Un vēl

Notiek aktīva sadarbības veidošana, lai nodrošinātu saskaņotu un koordinētu Preiļu novada jaunatnes politikas attīstību ilgtermiņā. Jaunatnes lietu speciālists apzina iekšējos un ārējos resursus, pārrunā līdzšinējo pieredzi un apkopo informāciju par jauniešu organizācijām, to līdzdalību un aktivitātēm Preiļu novadā. Ir izstrādāts Jaunatnes lietu konsultatīvās komisijas nolikuma projekts un uzrunātas organizācijas, kas tieši vai netieši darbojās ar jauniešiem mūsu novadā un varētu pārstāvēt savas organizācijas komisijas darbībā. Konsultatīvo komisiju ir ieplānots veidot kā sadarbības rīku, ar kura palīdzību notiks viedokļu, ideju un informācijas apmaiņa par jaunatnes lietām Preiļu novadā.

Atstājiet komentāru