2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 20.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 20.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vakar, 19. decembrī, ukraiņi atzīmēja Svētā Mikolaja dienu, kad bērni, no rīta pamostoties, zem spilvena atrod sev sarūpētās dāvanas. Lai bērnu sapnis šogad patiešām piepildītos, pārsteigumu no Svētā Mikolaja sarūpēja ziedotāji un brīvprātīgie no Talsu novada fonda. Lai pirmdienas rītā 49 ukraiņu bērni Talsu novadā varētu mosties ar dāvanām zem spilvena, brīvprātīgajiem darbs sākās jau svētdienā. Viņiem bija jānogādā saldumu paciņas Talsos, Virbos un Rojā, lai naktī Svētā Mikolaja pienākumu tālāk varētu pildīt vecāki. Svētais Mikolajs ir nabagu un bērnu aizbildnis. Gluži kā latviešu bērni ik decembri raksta vēstules Ziemassvētku vecītim, tā ukraiņi – Svētajam Mikolajam.

Lai bērnā radītu pozitīvas emocijas un mazinātu bailes no medicīniskas procedūras vai manipulācijas, ne vienā vien medicīnas iestādē ir ieviestas Drosmes kastes. Tajās ieliktas dažādas jaunas bērnu saistošas mantas. Kādu no tām mazais drosminieks saņem par izturību un pacietību. Šādas kastes gan Latvijā, gan citviet pasaulē darbojas, pateicoties ziedojumiem. Ziemassvētku gaidīšanas laikā Kuldīgas slimnīca saņēmusi nozīmīgu dāvinājumu no zemessargiem. Redzot Kuldīgas slimnīcas aicinājumu papildināt Drosmes kasti ar dažādām mantām, kas mazajiem pacientiem palīdz pārvarēt sāpes manipulāciju laikā un būt drosmīgiem procedūrās, tam atsaukušies zemessargi no Kuldīgā dislocētā Zemessardzes 45. kaujas nodrošinājuma bataljona. Īsā laikā viņi saziedojuši 880 eiro. Dažādas meitenēm un zēniem piemērotas lietas par šo summu saliktas daudzās kastēs un nu atvestas uz slimnīcu. 

Krāslavā no novembra darbu sākusi SOS bērnu ciematu komanda, kas sniedz atbalstu Latgalē nonākušajām ģimenēm no izpostītajām Ukrainas pilsētām Luhanskas, Mariupoles un Harkivas. Ukraiņu ģimenes šeit jau atradušas dzīvesvietas, daudzi jau strādā, bērni apmeklē skolu un mācās latviešu valodu. Latgales SOS bērnu ciemati pašlaik darbojas Krāslavā, nepieciešamas telpas arī Ludzā un Rēzeknē, taču pašvaldības pagaidām neatsaucas.

Turpinām ziņas

Likteņdārzā Koknesē izveidota slēpošanas trase klasiskajam solim. Ja slēpotgribētājiem nav sava inventāra, to var nomāt Kokneses sporta centrā, tikai noteikti iepriekš jāpiesakās, lai varētu sagatavot atbilstošu inventāru. Trases veidotājs, Bebru pagasta sporta dzīves organozators Artis Zvejnieks informē, ka kopējais trases garums ir 2,3 km. Ieteicamais virziens — pret pulksteņrādītāju. Trases sākums — pie stāvlaukuma. Interesanti, ka trase izveidota Latvijas kontūras formā.

Karpa dārzs Bauskā svinīgi ietērpies ziemas baltumā un priecē jau tagad ar savu daiļumu. Bauskas Kultūras centrs ir parūpējies, lai Karpa dārzs arī šogad iemirdzētos īpaši krāšņi. No šīs nedēļas,  divu nedēļu garumā apmeklētājus priecēs jau pērn pieredzētais vides noformējums “Mirdzošā simfonija kokiem”. Līdz svētkiem parkā valdīs mierīga noskaņa, skanēs instrumentālā mūzika, krāsu gamma tiks ieturēta zilos, zaļganos un gaišos toņos. Taču, nākot tuvāk īstajām svinību dienām, simfonija kļūs arvien lustīgāka un tiks paplašināta arī izmantoto gaismas krāsu palete. Tā kā Karpa dārzu ieskauj kuplas koku galotnes, mirdzošo gaismas staru un muzikālā noformējuma simfonija veltīta šiem kokiem, kas, dāvādami baušķeniekiem svētku līksmi, noturēs apaļās gaismas šūpoles. Iesēžoties šūpolēs un uz mirkli atraujot kājas no sniegotās zemes, ikvienam parka apmeklētājam būs iespēja kļūt par daļu no simfonijas

Un vēl

2023. gada ziemas skolēnu brīvlaikā, no 2. līdz 6. janvārim, Valmierā notiks projekta “Piedzīvojumu X virpulī” ziemas nometne, kurā vēl ir iespēja pieteikties zēniem un meitenēm vecumā no 7 līdz 13 gadiem. Līdzīgi kā vasaras un rudens nometnēs programma būs plānota ne tikai sportiska un dinamiska, bet arī izglītojoša un iedvesmojoša. Aktīvajā sadaļā būs vairākas ziemai un ziemas sportam atbilstošas aktivitātes, savukārt radošajā modulī plānots video ieskats Lapzemē, kā arī sadarbībā ar nometņu radošo partneri Valmieras koprades darbnīcu DARE.

Atstājiet komentāru