2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 19.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 19.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Liepājā darbu uzsācis Leļļu mākslas un dizaina muzejs. To izlolojusi ceļojošā leļļu muzeja izveidotāja Ināra Liepa. Sadarbībā ar galerijas „Romas dārzs” saimniekiem izdevies atrast leļļu kolekcijai piemērotas telpas Liepājā. Muzejā būs iespēja apskatīti ne tikai 19. un 20. gs. lelles, bet arī latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes bērnības zīmējumus un Otto Skulmes skices. Ienākot muzejā, pirmo pierauga Ināras Liepas seno eglīšu rotājumu un Ziemassvētku apsveikuma kartīšu ekspozīciju, kurā ne viens vien varēs atpazīt kādu eglīšu mantiņu no savas bērnības. Leļļu mākslas un dizaina muzejs darbosies Liepājā, papildinot pilsētas kultūras piedāvājumu.

Nākamgad militārajā poligonā “Meža Mackeviči” Augšdaugavas novadā plānots izbūvēt tiltu pār Līksnas upi un rekonstruēt vairākus piebraucamos ceļus. Būvdarbi izmaksās teju divus miljonus eiro. Jaunuzbūvētais tilts atradīsies poligona teritorijā, bet nav izslēgts, ka to varētu izmantot arī vietējie zemnieki. Tāpat jaunā infrastruktūra samazinās militārās tehnikas skaitu uz pašvaldības ceļiem.

Apkures sezonas sākumā daudzi iedzīvotāji uztraucās par to, vai viņi saņems valdības apstiprināto atbalstu mājsaimniecībām par kurināmo. Šāda situācija izveidojās tāpēc, ka sākotnēji izmaksa bija paredzēta tikai ar pārskaitījumu uz bankas kontu. Likums tika mainīts, taču tas ir cilvēkresursu un finansiāls papildu slogs pašvaldībām. Atbalstu kompensācijai par malkas, granulu, brikešu iegādi vai elektrības izmantošanu apkurē iedzīvotāji var saņemt arī skaidrā naudā. Šāda kārtība ir jau kopš novembra. Grozījumi likumā tika veikti, jo ne visiem iesniegumu pieteicējiem bija atvērti maksājumu konti bankās, kas liedza iespēju saņemt atbalstu. 

Viens no novadiem Latvijā, kur saņemts lielākais iesniegumu skaits apkures izdevumu kompensēšanai mājsaimniecībām, ir Rēzeknes novads. Līdz šim tur izvērtēti jau gandrīz 10 tūkstoši iesniegumu. No tiem aptuveni puse iesniegti elektroniski, taču pusē gadījumu atbalsta saņemšanai iedzīvotāji pieteicās klātienē. Līdz šim kopumā pašvaldībās saņemti  jau vairāk nekā  270 tūkstoši iesniegumi kompensācijas saņemšanai par kurināmo.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada dome noslēgusi līgumu ar SIA “Royal būve” par sabiedriskās tualetes projekta izstrādi un būvniecību Koknesē, informē «Staburags». Objektam jābūt gatavam līdz nākamās tūrisma sezonas sākumam 2023. gada maijā. Izsludinātajā iepirkumā par šī objekta projektēšanu un būvniecību savus pieteikumus iesniedza divi pretendenti, izvēlējās zemākās cenas piedāvājumu. Līgums noslēgts ar SIA “Royal būve”, un darbu izmaksas ir 81 tūkstotis 434 eiro bez PVN. Šī objekta izveide ir daļa no pārrobežu projekta, un tas tiks ierīkots laukumā pie estrādes. Būvniekam ne tikai jāizstrādā objekta projekts un tas jāizveido, jāizbūvē arī inženierkomunikācijas, nodrošinot elektrību, ūdens apgādi un kanalizācijas pieslēgumu. Projekta dokumentācija paredz, ka sabiedriskajai tualetei jābūt mūsdienīgai, ērti pieejamai un lietojamai, un arī vizuāli pievilcīgai. Tajā jābūt tualetei invalīdiem, pārtinamajam galdam zīdaiņiem, kā arī saimniecības telpām.

Lai noskaidrotu iemeslus, kāpēc septembra sākumā Rāznas ezerā bojā gāja liels daudzums zušu un ķīšu, pēc Dabas aizsardzības pārvaldes pasūtījuma veikti zivju laboratoriskie izmeklējumi. Papildus tam Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtā ''BIOR'' veikta arī toksīnu noteikšana. Taču saņemtie rezultāti nesniedza viennozīmīgu skaidrojumu, tāpēc pārvalde gaida ''BIOR'' skaidrojumu un atzinumu par bojāejas cēloņiem. Analīzes ir veiktas sertificētās laboratorijās Latvijā un Dānijā. Pārvalde uzskata, ka zivju bojāeju Rāznā jāskata kontekstā, analizējot vides apstākļus. Rāznas ezera īpatnība ir tā, ka ziedēšana parasti ir pēkšņa, intensīva un masveidīga. Aļģu savairošanos veicina karsti laika apstākļi un rāms laiks, kad nenotiek ūdens slāņu sajaukšanās. Visticamāk, ka zivis noslāpa, tāpat kā tās slāpst ziemā zem ilgstoša un bieza ledus.  Plašāku skaidrojumu par zivju bojāejas iemesliem pārvalde sniegs pēc ''BIOR'' laboratorisko izmeklējumu skaidrojuma saņemšanas.

Un vēl

"Tā noteikti būs vieta, kur satikties cilvēkiem" – tā par savu ieceri, atjaunojot Veselavas Zirgu pasta staciju, saka tās jaunie saimnieki. Taču, lai atdzimtu vēsturiskā ēka, vēl ir daudz darāmā, bet arī jau tagad, sagaidot Ziemassvētkus, tā jau savā ziņā ir kļuvusi par satikšanās vietu, un te var satikt pat pašu Ziemassvētku vecīti. Piestāt pie Veselavas Zirgu pasta ēkas jau šosejas malā aicina Sniegavīrs un nākamā gada simbols – zaķis. Tālāk, caur eglīšu vārtiem, doties pagalmā aicina šīs vietas saimniece Sigita Norvele. Veselavas Zirgu pasta saimniece Norvele stāsta, ka šī ideja – rast vietu, lai ģimenes ar bērniem varētu satikt Ziemassvētku vecīti, radusies, dzīvojot Īrijā.  It sevišķi gandarīti par to, ka atdzimst vēsturiskā ēka, ir vietējie iedzīvotāji. Viņi arī atbalsta un palīdz. Piemēram, Bērzkroga zirgu saimniece Kristīne Leščinska te piedāvā bērniem izjādes ar saviem zirgiem. Brīnumu mežs piestāt Veselavas Zirgu pasta ēkā aicinās brīvdienās līdz gadu mijai, bet Norvele sola, ka arī citā laikā, piemēram, vasaras saulgriežos, atkal ar kaut ko interesantu te aicinās iegriezties garāmbraucējus.

Atstājiet komentāru