2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 16.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 16.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada pašvaldība saņēmusi īpašo PLATFORMAwards balvu par īstenotajām sadarbības aktivitātēm ar Ukrainas pašvaldību. PLATFORMAwards balva tiek pasniegta reizi divos gados, novērtējot pašvaldību īstenotās izcilākās aktivitātes attīstības sadarbības jomā. Līdztekus Preiļiem, kuru īstenotās sadarbības aktivitātes šogad pieteiktas balvai, īpašā balva pasniegta visām Eiropas pašvaldībām, kas sadarbojušās ar pašvaldībām Ukrainā.

No 10. novembra līdz 7. decembrim norisinājās atkritumu šķirošanas konkurss “Esi radošs, mācies un māci citus pareizi šķirot”, kurā Līvānu novada jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem tika aicināti iesūtīt pašu izveidotos maketus atkritumu šķirošanas konteineriem. Uzdevums bija digitāli izstrādāt plastmasas, stikla vai papīra maketus gan vizuāli norādot, gan pierakstot, kādiem atkritumiem paredzēts katrs ko konteineriem. Iesūtīto darbu izvērtēšanā piedalījās centra “Kvartāls” vadītāja Marija Kostočko un Līvānu pašvaldības vides speciāliste Gunita Vaivode. Kā labāko darbu autores tika izvirzītas divas jaunietes - Daniela Veigule un Kristiāna Soltuma. Uzvarētājas tika apbalvotas ar labumu somām, kā arī viņu iesūtītās idejas tiks izmantotas kā maketi uzlīmju izgatavošanai atkritumu šķirošanas konteineriem un plakātiem - gan Līvānu novada pašvaldības iestādēs, gan uz lielajiem konteineriem ārā.

Liepājā atklās Leļļu mākslas un dizaina muzeju, kas apmeklētājiem būs pieejams no 16. decembra. Muzejā izveidota pamata ekspozīcija, kurā atspoguļota 19. un 20.gadsimta leļļu, rotaļlietu un sadzīves priekšmetu vēsture. Muzejam tagad ir iespēja izstādīt arī īpašus latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes bērnības zīmējumus un Otto Skulmes skices. Vienlaikus galerijā "Romas dārzs", kur mājvietu atradis leļļu muzejs, būs arī trīs izstāžu zāles. Šobrīd tur apskatāma laikmetīgās mākslas ekspozīcija. Muzeju atklās ar mākslinieces Ināras Liepas seno eglīšu rotājumu un Ziemassvētku apsveikuma kartiņu ekspozīciju.

Turpinām ziņas

Līdzās specializētajās darbnīcās apgūtajām prasmēm šūt, liet sveces un veidot keramikas izstrādājumus Ogrē cilvēki ar garīgā rakstura traucējumiem tiek apmācīti arī gatavot ēst. Pēc nesekmīgiem mēģinājumiem iedzīvināt Ogrē sociālo uzņēmējdarbību ēdināšanas jomā vietvara lēmusi kafejnīcas telpās veidot mācību centru cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Plānots, ka mācību centrā nodarbības vienai personai tiks organizētas gadu. Nedēļas nogalēs darbu atsāks arī kafejnīca, kur mācību centra audzēkņiem gūt praktiskās darba iemaņas, kā arī izglītot sabiedrību par cilvēku ar invaliditāti iekļaušanu sabiedrībā.

Latvija bez bērnunamiem – pēc politiķu solījumiem šai iecerei vajadzēja īstenoties jau pagājušā gadā, tomēr pašlaik Latvijā darbojas 26 bāreņu nami. Bērnu skaits sociālās aprūpes iestādēs pēdējos gados gan krietni samazinājies, taču Labklājības ministrija informē, ka bērnu aprūpes centros joprojām aug 552 bērni. Lai izveidotu priekšstatu, kāda ir dzīve ģimenē, vairāki bērnu aprūpes centri Latvijā ir pārveidoti par ģimenes tipa dzīvokļiem, tādi atvērti Liepājā, Jelgavā un nākamgad būs arī Ventspilī. 

Un vēl

No šīs nedēļas ikvienam iedzīvotājam pieejams Zvirgzdes mežu masīvā izveidotais Zvirgzdes orientēšanās poligons, kas tapis sadarbībā ar orientēšanās sporta klubu “Eko O” un Vecumnieku Tūrisma informācijas punktu. Zvirgzdes orientēšanās poligons izveidots AS “Latvijas valsts meži” teritorijā, pieejams ikvienam 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā bez maksas. Poligons būs pieejams līdz 2023.gada 28.aprīlim.

Atstājiet komentāru