2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 29.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 29.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Marka Rotko mākslas centrs šobrīd izņēmis no ekspozīcijas trīs šoruden atklātas izstādes darbus. Igauņu keramiķa Sandersa Raudsepa personālizstāde "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē", kurā mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretējis krustu, tai skaitā izvietojot uz tā vīriešu fallus, raisīja asas diskusijas sociālajos tīklos, saņemtas arī sūdzības mākslas centrā un pilsētas domē.  Reaģējot uz aicinājumu, no izstādes tika izņemti trīs no trīsdesmit igauņu mākslinieka Sandersa Raudsepa darbiem – cikla "Your own alternative Jesus" jeb "Tavs alternatīvais Jēzus" darbi "Tauta ir aunu bars", "Juzy" un "Dicksus". Jaunā izstāžu sezona Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs skatāma līdz 2023. gada 19. februārim.

Piekrastes novadu tūrismam ir ļoti sezonāls raksturs – ja vasarā tie ir ļoti iecienīti, tad ziemā valda tukšums. Šī brīža dārdzībā tas vēl sāpīgāk ietekmē tūrisma uzņēmējus, mājražotājus un ēdinātājus piekrastē. Tāpēc Talsu novadā meklēti radoši risinājumi, kā piesaistīt apmeklētājus. Mazliet apspēlējot mājas kafejnīcu ideju, vairāk nekā nedēļas garumā visā novadā piedāvāja dažādus pankūku ēdienus. Uzņēmēji tam atsaucās, un tie, kas jau vēlējās durvis ziemai slēgt ciet, tomēr nolēma sezonu turpināt mazliet ilgāk. Radošu pieeju, kā nesezonā piesaistīt vairāk apmeklētāju, radīja tūrisma speciālisti kopā ar Talsu Komersantu Klubu. Rezultātā daļa ēdināšanas uzņēmumu nolēmuši papildināt savu ikdienas piedāvājumu, bet ar ēdināšanu nesaistīti mājražotāji, to turpmāk piedāvās interesentiem. Talsu novads gan vēl izvērtēs, vai Pankūku nedēļai sekos turpinājums, un vai atmaksājas tas, ka notika laikā no valsts svētkiem līdz Pirmajai adventei.

Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskolā sastapušies ar problēmu, ka pat pieaugušie cilvēki nezina, kas ir rakstniece Zenta Mauriņa, un uzskata to par skolas direktori, intervijā Latvijas Radio sacīja laikraksta "Kurzemes Vārds" žurnāliste Liene Kupiča. Viņa pastāstīja, ka skolas direktore Laila Roga rīko īpašas stundas, kurās stāsta par skolu, kā arī par novadnieci Mauriņu, kuras vārdā skola nosaukta. Tomēr problēma neesot izplatīta tikai bērnu vidū. Skolā esot saņemtas vēstules no valsts iestādēm, tajā skaitā arī no Valsts policijas, kas adresētas Zentai Mauriņai. Tāpat arī kurjeri nākot un meklējot Zentu Mauriņu.

Turpinām ziņas

Vakar Aizkraukles centrālajā laukumā novietota 12 metrus gara sudrabegle, kuru pilsētai dāvinājusi Kindzuļu ģimene. Lielā egle Aizkraukles pilsētas centrālajā laukumā svinīgi tiks iedegta piektdien, 2.decembrī. Pasākumā paredzēts muzikāls sveiciens. Eglītes gaismas virtenēs tiks izmantoti gaismekļi ar salīdzinoši nelielu elektroenerģijas patēriņu. Ziemassvētku egle, kuru liek goda vietā Aizkraukles pilsētas centrālajā laukumā, tiek meklēta ar iedzīvotāju starpniecību. Citus gadus cilvēki tika aicināti pieteikties, ja viņiem ir šim notikumam un vietai piemērota egle, bet šogad pašvaldībā vērsās vairāki Aizkraukles novada iedzīvotāji, kuri vēlējušies egli dāvināt. Apskatot piedāvājumus, izvēlētas divas egles - viena novietota pilsētas centrā, bet otra šonedēļ tiks novietota Aizkraukles pagasta centrā.

Daudzeses saieta namā brīvdienās varēja skatīt daudzesiešu Mudītes Valainaites-Strazdiņas, Modras Saulītes, Signes Gaigalnieces, Valijas Lucānes, Ligitas Griķes, Annas Belevičas un Rudītes Nāzares gatavotos adventes vainagus un kompozīcijas. Kopskaitā to bija 26. Adventes vainagu izstādi Daudzesē var uzskatīt par tradīciju, to nerīkoja vien pēdējos divus gadus, kad pandēmijas dēļ bija spēkā noteiktie ierobežojumi. Kā pastāstīja pagasta kultūras dzīves vadītāja Rudīte Nāzare, ik gadu izstādē varot novērot arī modes tendences. Piemēram, šogad adventes vainagu modes tendence - kompozīcijās izmantotās briežu figūras.

Un vēl

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» šoruden vērsās pie Bauskas novada pašvaldības, aicinot aktualizēt jautājumu par Mežotnes pils pārņemšanu savā paspārnē. Izvērtējot esošo situāciju un ņemot vērā, ka Bauskas novada pašvaldība jau pašlaik apsaimnieko vairākus muzejus, kuru uzturēšanā un attīstībā ik gadus iegulda apjomīgus līdzekļus, kā arī gatavojas sākt nopietnu, plānveidīgu darbu Bauskas vecpilsētas sakopšanai un atbalsta arī dažādu citu novada pieminekļu restaurācijas pasākumus, tālab pašlaik tā nav gatava rūpēties arī par Mežotnes pili un veidot tajā pils muzeju ar pašvaldības rīcībā esošiem resursiem. Bauskas novada pašvaldība pieņēma lēmumu atkārtoti aicināt valsts nekustamos īpašumus, Kultūras ministriju un Rundāles pils muzeju izveidot Mežotnes pilī Rundāles pils muzeja filiāli, kā arī turpināt konsultācijas ar pašvaldību par atsevišķu īpašuma daļu, kas nepieciešamas pašvaldības funkciju realizācijai, nodošanu tās īpašumā.

Atstājiet komentāru