2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils radio1 novadu ziņas 2022.gada 28.novembrī

Jēkabpils radio1 novadu ziņas 2022.gada 28.novembrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šodien pulksten sešos vakarā Aizkraukles kultūras centrā notiks labdarības koncerts, kas veltīts Aizkraukles sadraudzības pilsētas Slavutičas iedzīvotāju abalstam Ukrainā. Līdz 30. novembrim turpinās atbalsta akcija, kurā tiek vāktas nepieciešamās lietas un ziedojumi, lai palīdzētu draugiem Slavutičā. Koncertā piedalīsies visi muzikālie kolektīvi no Aizkraukles Profesionālās vidusskolas, Aizkraukles Interešu izglītības centra, Pētera Barisona Aizkraukles Mūzikas skolas un Seces kultūras nama. Pasākuma laikā būs iespējams iegādāties Aizkraukles Profesionālās vidusskolas audzēkņu veidotos darbus — topošie pavāri uzceps kaut ko garšīgu, būs galdnieku darinājumi no koka, tirdziņam dažādas lietas gatavo arī topošās klientu apkalpošanas speciālistes. Visi iegūtie līdzekļi tiks ziedoti Slavutičas iedzīvotājiem

Biedrība “Sēlijas asociācija” un Kultūras ministrija parakstījušas sadarbības memorandu, kura mērķis ir nodrošināt sadarbību pasākumos, kas vērsti uz Latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu attīstības plāna ieviešanu un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu. Biedrības “Sēlijas asociācija” valdes priekšsēdētāja Evija Vectirāne pēc memoranda parakstīšanas sacīja, ka biedrība augstu vērtē parakstīto dokumentu, kas aizsāks sadarbību Sēlijas kultūras saglabāšanas un uzturēšanas jomā. Šis ir jau trešais nodomu protokols, iepriekš tādi parakstīti ar Zemkopības ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Svētdien Pirmā adventē  Ropažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā atkal iedegts gaismas dārzs. Labvēļu sarūpētas dekorācijas, egles un lampiņu virtenes. Katru gadu gaismas dārzu brauc apskatīt cilvēki no visas Latvijas. Par apmeklētāju ziedojumiem šogad draudze īstenojusi senu sapni – atjaunojusi baznīcas torņa kāpnes. Un tagad gaismas dārza apmeklētāji Ropažus var apskatīt arī no baznīcas torņa. Gaismas dārzs Ropažu baznīcā katru gadu pārsteidz ar kaut ko neredzētu. Šogad tās ir gaismiņu virtenes līdz baznīcas griestiem un milzu lāči, kas izraisa lielu sajūsmu. Lāčus drīkst mīļot un aiztikt. Baznīcas gaismas dārzs apmeklētājiem būs atvērts katru darbadienu līdz ar krēslas laiku.

Turpinām ziņas

Ikviens bija pamanījis Līvānu pilsētā trīs lielos informācijas stendus, kas laika “zoba” ietekmē bija kļuvuši estētiski nepievilcīgi. Krāsa nodrupusi, savukārt koka pamats, uz kā stiprinās afišas, – sabojājies. Lai šie afišu stendi atgūtu savu estētisko pievilcību un būtu funkcionāli izmantojami, pilsētas iedzīvotāji apvienojās iniciatīvas grupā, uzrakstīja un iesniedza savu iniciatīvu Mazo grantu projektu konkursā „Iedzīvotāji veido savu vidi - 2022” un projektu konkursā ieguva finansējumu šo stendu atjaunošanai. Projektā atjaunoti stendi, kas atrodas pie Vecā tirgus laukuma, Līvānu novada Kultūras centra sānā un pie veikala “Maxima X”. Afišu stendiem tika nomainīta pamatne, uz kuras stiprinās afišas, un atjaunots metāla karkasa krāsojums.

Preiļu novada pašvaldība īstenojusi Lauku atbalsta dienesta apstiprināto projektu - Aglonas nūjošanas-slēpošanas trases apgaismojuma ierīkošana - Latvijas Lauku attīstības programmā 2014.-2020. gadam. Projekta mērķis ir uzlabot un saglabāt esošos vides infrastruktūras objektus, tādējādi palielinot Aglonas kā vietas potenciālu un pievilcību, paplašinot veselīga un aktīva brīvā laika pavadīšanas iespējas novada iedzīvotājiem un tā viesiem, veicinot novada atpazīstamību un netiešā veidā sekmējot vietējo komersantu darbību. Projektā izbūvēts apgaismojuma tīkls Aglonas nūjošanas-slēpošanas trasē apmēram 1,5 km posmā un ir uzstādīti 30 gaismekļi, līdz ar to pagasta iedzīvotājiem un viesiem nodrošinot trases izmantošanu arī vakaros un no rītiem. Tiek plānots, ka ziemā trases apgaismojums būs nodrošināts ik dienu laika posmā no plkst. 17.00 līdz plkst. 21.00.

Un vēl

Ogres Vēstures un mākslas muzejā no 26. novembra skatāma ogrēnietes Rūtas Loginas izstāde „Svētīts lai top Tavs vārds!” Laikā, kad Ogre atkal iemirdzas svētku rotā, Rūtas Loginas miniatūrie tekstila darbi rosina aizdomāties par Adventi un Ziemassvētku brīnuma gaidīšanu. Pēc autores domām, ar dzīšanos pēc materiālām vērtībām šie svētki aizvien vairāk zaudē savu dziļāko nozīmi, kaut advente ir laiks, kad apstāties un apjaust, ka patiesībā mums visiem vajadzīgs dvēseles siltums, miers, savstarpēja harmonija un ticība.bViens no tekstilmākslinieces darbiem „Labais gans” pirms dažiem gadiem kļuvis arī par altārgleznu slimnīcas „Gaiļezers” atjaunotajā kapelā, kur pacienti dodas pēc mierinājuma un cerības. Izstāde būs skatāma līdz 1. janvārim.

Atstājiet komentāru