2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas 2022.gada 21.novembrī

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas 2022.gada 21.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valdība pirms svētkiem apstiprināja plānu, kā četru gadu laikā pabeigt privatizācijas procesu. Tas nozīmē arī izlemt, ko darīt ar privatizācijai nodotajiem objektiem, kuriem pircēju tā arī nav izdevies atrast. Viens no šādiem objektiem ir Daugavgrīvas cietoksnis, ko kultūras mantojuma sargi uzskata par vienu no svarīgākajiem arhitektūras pieminekļiem Latvijā. Tāpēc Ekonomikas ministrija rosina to paturēt valsts īpašumā, tomēr neviena iestāde nevēlas uzņemties sarežģīto objektu apsaimniekot. Cietokšņa apbūvei jau kopš deviņdesmito gadu beigām ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss. Tomēr, ko ar vairāk nekā 20 hektārus lielo teritoriju darīt, valstij skaidra plāna joprojām nav. Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei un Kultūras ministrijai uzdots gada laikā izstrādāt koncepciju, ko ar cietoksni iesākt. 

Piektdien, 25. novembrī pulksten 20 Preiļu novada Riebiņu Kultūras namā aicina uz Labdarības koncertu Ukrainas atbalstam, kurā vienkopus uz skatuves satiksies mākslinieki no Latvijas un Ukrainas.  Preiļu novada pašvaldība nedēļas garumā uzņems piecas jaunas ukraiņu mākslinieces no sadraudzības pilsētas Ņižinas, lai, sadarbojoties ar Preiļu un Līvānu novadu amatierkolektīviem, radītu koncertu, kurā ikvienam būs iespēja ne tikai ziedot līdzekļus, kas tiks novirzīti Ukrainas atbalstam, bet gūtu iespēju arī iepazīt gan pašu, gan ukraiņu krāšņo kultūras daudzveidību mūzikas un dejas valodā.  Apmeklējot koncertu, aicina ziedot Viduslatgales pārnovadu fonda ziedojumu kastītēs, kas būs pieejamas koncerta norises vietā. Ziedojumi tiks novirzīti atbalstam Ņižinas pilsētai.

Preiļu novada pašvaldības finansētajā un nodibinājuma “Viduslatgales pārnovadu fonds” organizētajā mazo grantu projektu konkursā “Iedzīvotāji veido savu vidi – 2022” iedzīvotāju iniciatīvu grupa “Mēs – Vārkavai!” realizēja bērnu rotaļu laukumu Vārkavā atjaunošanas projektu. Projektā ir nomainīts jumta segums rotaļu namiņam, atjaunotas bojātās koka konstrukcijas kāpelēšanas zonā, pārkrāsotas metāla un koka konstrukcijas slidkalniņa, atsperu šūpoļu un kustīgā celiņa zonās. Izgatavoti ilgtspējīgi un pievilcīgi soliņi. Rotaļu laukums ir atguvis savu funkcionalitāti un pievilcību. 

Turpinām ziņas

Reaģējot uz Tukuma novada iedzīvotāju un citu dabas draugu sacelto trauksmi sociālajos tīklos, Dabas aizsardzības pārvalde sākusi pārbaudi par īpaši aizsargājamas sugas atradnes iespējamu iznīcināšanu kādā Latvijas Valsts mežu apsaimniekotā teritorijā. Tur kailcirtes rezultātā esot iznīcināts vālīšu staipeknis – īpaši aizsargājams un ārstniecībai noderīgs augs, no kura gatavo medikamentu "Likopodijs". Ne meža dienests, ne Valsts meži neesot zinājuši, ka teritorijā atrodas aizsargājama suga. Latvijas valsts mežu pārstāvis arī paudis viedokli, ka staipekņi pēdējos gados vidē savairojušies un būtu jāizvērtē to atrašanās aizsargājamo augu sarakstā. Par iespējamā soda apmēriem Dabas pārvalde būšot gatava runāt tikai pēc tam, kad postījuma apmēri tiks konstatēti dabā.

Līgatnes dabas takas aicina dabas draugus 26.novembrī un 17.decembrī uz aizraujošiem vakara pārgājieniem Satiec zvērus tumsā, kuros būs iespējams iepazīt Latvijas savvaļas dzīvnieku neparastās un noslēpumainās vakara gaitas. Vakara pārgājiena apmeklētāji gida pavadībā varēs izstaigāt izgaismotās Līgatnes dabas takas, pieredzēt dažādas gaismas spēles un iepazīt tos mežu iemītniekus, kuri dienas gaismā sastopami retāk. Apmeklētāji var pieteikties uz vienu no pieciem sākuma laikiem. Pirmā grupa uzsāks pārgājienu pulksten 17, nākamās – ik pēc pusstundas. Dalībnieku skaits grupā ir ierobežots. Līdzi jāņem lukturītis, jāsaģērbjas piemēroti laika apstākļiem un pastaigai dabā. Dalība šajā pasākumā iespējama tikai ar iepriekš iegādātām biļetēm.

Un vēl

24. un 29. novembrī tiks mainītas pārmijas Jersikas dzelzceļa stacijā. Tāpēc ir veiktas izmaiņas vilcienu kustības grafikā un četru reisu pasažierus maršrutā Līvāni-Jersika pārvadās ar autobusiem. Izmaiņas ietekmēs vilciena, kas no Rīgas izbrauc uz Daugavpili pulksten 7.31, un, kas no Rīgas izbrauc uz Daugavpili pulksten 13.01, kā arī vilciena, kas izbrauc no Daugavpils uz Rīgu pulksten 7.25, un vilciena, kas izbrauc no Daugavpils uz Rīgu pulksten 12.50, pasažierus. Vilcienu Rīga-Daugavpils abu reisu pasažieri Līvānu stacijā varēs pārsēsties autobusos, kas brauks uz Jersikas staciju, lai no tās ar vilcieniem varētu turpināt ceļu uz Daugavpili. Savukārt vilcienu, kas no Daugavpils izbrauc uz Rīgu, abu reisu pasažieri Jersikas stacijā varēs pārsēties autobusos, lai brauktu līdz Līvāniem un tālāk ar vilcienu uz Rīgu. 

Atstājiet komentāru