2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 26.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 26.septembrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ar militāru parādi, uguņošanu un virkni citu pasākumu Dobelē svētdien tika atzīmēta Zemessardzes 51. kājnieku bataljona 31. gadadiena. Atbalstīt savus vīrus, dēlus un paziņas bija sapulcējušies daudzi, jo kopš Ukrainas kara sākuma interese par Zemessardzi un tās lomu ir būtiski pieaugusi. Pirms 31 gada tieši šajā dienā dibināja Zemessardzes 51. kājnieku bataljonu, kas pašlaik ietver Dobeles un Tukuma novadus.

Pagājušajā nedēļā uzņēmums “Kärcher” veica tīrīšanas darbus Rundāles pils franču dārza ieejas vārtu skulptūrām – vāzēm – kas ir rekonstruētas pēc oriģinālo vāžu parauga un uzstādītas 2010.gadā. Akmens vāžu virsma tika attīrīta no mikrobioloģiskā un ārējās vides piesārņojuma, izmantojot īpaši piemeklētas iekārtas un specializētus tīrīšanas līdzekļus. Pasaulē uzņēmums jau vairāk nekā 30 gadus brīvprātīgi iesaistās vēsturisko pieminekļu un ēku saglabāšanā. Šogad sadarbība ar Rundāles pili tika īstenota pirmo reizi. 

Šogad Bauskā 1. oktobris paliks atmiņā ne tikai kā vēlēšanu diena, bet arī kā kāzu izstādes diena, kas notiks Bauskas rātslaukumā. Rīkotāji visus interesentus aicina uz kopēju zibakciju «Kāzu valsis Bauskas rātslaukumā ». Sestdien Bauskas rātsnamā un Rātslaukumā notiks kāzu izstāde «Plāno kāzas Bauskas novadā». Vienkopus pulcēsies dažādu pakalpojumu sniedzēji. Visas dienas garumā notiks dažādas lekcijas, kuru laikā varēs uzzināt par kāzu plānošanas niansēm, gūt padomus veiksmīgai sadarbībai ar kāzu fotogrāfu un kāzu albumu veidošanā. Kāzas nav iedomājamas bez pirmā valša, tāpēc aicina iedzīvotājus un pasākuma viesus piedalīties zibakcijā «Kāzu valsis Bauskas rātslaukumā», kas notiks no pulksten 13.10 līdz pulksten 13.30.

Turpinām ziņas

Notekūdeņu monitorings atsevišķās Latvijas pilsētās uzrāda koronavīrusa izplatības pieaugumu, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pauda Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pārstāve Dita Gudra. Septembra monitorings uzrādot vīrusa pieaugumu Rīgā, Jūrmalā, Liepājā un Jelgavā. Kaut gan Liepājā pēdējos mērījumos esot redzama stabilizēšanās un tā koncentrācijas nedaudz samazinājusies. Gudra informē, ka Ventspilī esot vērojams krass pieaugums, kas nesaskanot ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem. Arī Valmierā un Jēkabpilī esot novērojams koronavīrusa koncentrācijas pieaugums, kas liecinot par infekcijas izplatības pieaugumu. Straujš vīrusa koncentrācijas pieaugums esot Tukumā, kur vairākus mērījumus pēc kārtas rādītāji strauji kāpj. Arī situācija Salaspilī uzrādot koncentrācijas pieaugumu. Gudra piebilda, ka visās monitoringa pašvaldībās dominējošais ir Covid-19 Omikrona apakšvariants BA4/5, kas konstatēts vairāk nekā 95% gadījumu.

Sabiedriskās vietās bez iespējas distancēties sejas masku turpina nēsāt 22% iedzīvotāju, secināts "Benu Aptiekas" pasūtītā pētījumā. Vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci citam no cita, kopumā 22% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nēsā sejas maskas, piemēram, pārpildītā sabiedriskajā transportā, veikalā un citās vietās, kur drūzmējas daudz cilvēku. Tikmēr 76% vietās bez iespējas ievērot savstarpējo distanci sejas masku nenēsā, bet vēl 2% konkrētu viedokli sniegt nevarēja. Analizējot datus pēc dzimuma, biežāk sejas masku vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci, nēsā sievietes. 

Un vēl

Ķemeru vēsturiskajā parka teritorijā septembra izskaņā bagātīgi zied aptuveni 600 skarainās hortenzijas. 550 hortenzijas rotā parka partera daļu, kopumā 763 kvadrātmetru platībā. Ķemeros vēl turpina ziedēt arī rozes un ziemciešu dobēs jūtams rudens. Kā skaidro pašvaldībā, septembris esot brīnišķīgs laiks, lai apmeklētu Ķemeru vēsturisko parku, kas ir kļuvis par iecienītāko pastaigu vietu Jūrmalā. Vairāk nekā 20 hektāru lielajā parkā apskatāmi vēsturiski arhitektūras paraugi - paviljons, rotonda un divpadsmit tiltiņi, kas šķērso cauri parkam plūstošo Vēršupīti.

Atstājiet komentāru