2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 19.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 19.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Saeimas deputāti izstrādājuši likumu Lielstraupes pils vēsturiskā kompleksa nodošanai Cēsu pašvaldībai. Par likumprojekta virzību vēl jālemj parlamentam. Minētajā kompleksā ietilpst Lielstraupes pils, Straupes narkoloģiskā slimnīca, kā arī nekustamie īpašumi "Berlīne" un "Saulrīti". Pēc īpašuma nonākšanas Cēsu pašvaldībai, likums liegs tai īpašumu atsavināt, ieķīlāt vai citādi apgrūtināt ar lietu tiesībām. Aizliegums netiks piemērots, ja tas tiks ieķīlāts valsts aizdevuma nodrošināšanai, lai saņemtu Eiropas Savienības fondu atbalstu.

Aizkraukles novada dome piešķīra 600 eiro lielu finansējumu biedrībai “Ērberģietes” no nevalstiskajām organizācijām paredzētajiem līdzekļiem tējas namiņa izveidošanai. To paredzēts izvietot muižas laiku smēdē, kas ir Ērberģes muižas kompleksa sastāvdaļa. Kolhoza laikā ēkā bija cementa noliktava. Mitruma ietekmē līdz ēkas jumtam sakrautais cements ir sacietējis un izkaļams ar perforatora palīdzību, strādnieki jau ir sarunāti. Par domes piešķirto summu tiks izvākts cements un sarīkota talka, bet logu iestiklošanai līdzekļi būs jāmeklē citā projektā. Pašlaik logi ir aizsisti ar finieri, bet logu rāmji vēl ir labi, un namiņam ir arī elektrības pieslēgums. Ēkā ar laiku plānots izvietot vietējo mājražotāju darinājumus. Tūristi un mazzalvieši tos varēs apskatīt un arī iegādāties. 

Rundāles pils muzejs šonedēļ kļuva bagātāks par diviem mākslas darbiem, liecina sociālajā tīklā “Facebook” publicētais iestādes ieraksts. Mākslas centra “Zuzeum” dibinātājs Jānis Zuzāns ceturtdien, 15. septembrī, muzejam dāvinājumā nodeva Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona un Kurzemes hercogienes Benignas Gotlības portretus. Pāra gleznas tapušas 18. gadsimta otrajā pusē, to autors, domājams, ir mākslinieks Johans Leonhards Šneiders.

Turpinām ziņas

Salaspilī Nacionālajā botāniskajā dārzā top vides izglītības centrs. Augu valstības ekspozīcija būs vairākās daļās, stāstot par augu saknēm, stumbru, lapām, ziediem, augļiem un sēklām. Īpaša vieta atvēlēta arī ekoloģijai, globālajām vides problēmām, bioloģiskajai daudzveidībai un botānisko dārzu misijai. Botāniskā dārza centrā līdzās leģendām apvītajam valriekstu kokam uzbūvēts jaunais vides izglītības centrs “Botania”, kas diennakts tumšajās stundās tiks arī īpaši izgaismots. Šobrīd darbinieki ēkā pakāpeniski iekārto ekspozīciju, kura pie pašas ieejas sākas ar dārza vēsturi un šobrīd īpaši aktuālo ekoloģijas tēmu.

Preiļu novadā uzsākta Arendoles Dievmātes Romas katoļu draudzes lūgšanu nama, kas atrodas Rožkalnu pagasta Arendolē,  jumta seguma nomaiņa. Projektu īsteno Arendoles katoļu draudze. Remontdarbu laikā tiks veikta jumta plaknes izlīdzināšana, mūrlatas bojāto posmu nomaiņa, jaunu latojuma izbūve, antikondensāta plēves ieklāšana un jauna skārda uzlikšana 234 m2  platība, tiks veikta trīs dūmvadu virs jumta pārmūrēšana, tādējādi pasargājot ēkas konstrukcijas no turpmākiem mitruma bojājumiem un ļaujot saglabāt seno celtni. Būvdarbus veic SIA “Kontrols A” no Rēzeknes.

Un vēl

Aizkraukles novada dome Seces pagasta feldšerpunktā apstiprinājusi jaunu maksas pakalpojumu — ērces noņemšana. Ar domes lēmumu noteikts, ka šī manipulācija maksā 2 eiro, un lēmums stājās 1. septembrī. Jau vairāki iedzīvotāji izmantojuši šo pakalpojumu.

Atstājiet komentāru