2024.gada 18. maijs

Ēriks, Inese, Inesis

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2022.gada 29.augustā

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2022.gada 29.augustā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pagājušajā nedēļā svinīgā atmosfērā Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns un Ņižinas pilsētas mērs Oleksandrs Kodola parakstīja sadarbības un sadraudzības līgumu. Sadarbības memorands ar Ņižinas pilsētu tika noslēgts jau 2016. gadā un pēdējā gada laikā savstarpējās sadarbības saites ir spēcinājušās. Pēc šī gada 24. februāra, kad Krievija uzsāka neprovocētu karadarbību Ukrainā, Preiļu pilsēta Ņižinu ir atbalstījusi gan nosūtot humānās palīdzības kravas, gan finansējot Ņižinas bērnu nometnes Latvijā.  Noslēgtais līgums paredz sekmēt pieredzes apmaiņu izglītībā, kultūrā un pārvaldībā. Tāpat puses apņēmās īstenot kopīgu atbalsta programmu sociālajā jomā, veidot ekonomisku attīstību veicinošus projektus, stiprināt informācijas apmaiņu.

24. augustā Kalētu un Medzes pagastos Dienvidkurzemes novada pašvaldība sadarbībā ar vienu no savām kapitālsabiedrībām nojaukusi divus no novadā par demontējamiem atzītajiem padomju un nacistisko režīmu slavinošajiem objektiem jeb piemiņas vietas. Dienvidkurzemes novadā nojaukšanai paredzēti pavisam septiņi pieminekļi, kuri atrodas Lažas, Bunkas un Vaiņodes pagastos, kā arī Kalētu un Medzes pagastos, kur jau piemiņas vietas ir likvidētas. Arī atlikušos piecus objektus pašvaldība demontēs līdz likumā noteiktajam termiņam. 

Skates Gada labākā būve Latvijā 2021 laureātu vidū divās nominācijās - "Koka būve" un "Publiska jaunbūve", par laureātu tika atzīts Ogres Centrālās bibliotēkas jaunās ēkas projekts! Ēkas būvniekiem uzņēmuma Abava spelcbalvu no Collomix zīmola pasniedza skates žūrijas pārstāvis, projekta īstenotāji saņēma arī VAS “Valsts nekustamie īpašumi” specbalvu, ko pasniedza uzņēmuma pārstāvis Māris Slaidiņš, paužot cerību, ka līdz ar Ogres bibliotēkas jaunās ēkas būvniecību ir likts pamatakmens Latvijas nākotnes būvniecībai, un atzina, ka izdevies īstenot lielisku projektu, ar ko lepoties ne tikai Ogrē un Latvijā, bet arī ārpus mūsu valsts.

Turpinām ziņas

Līdz 17. septembrim Pļaviņu kultūras centrā skatāma izstāde “Pļaviņu krāsu palete”, kurā iekļauti darbi no šovasar pilsētā aizvadītā mākslinieku plenēra. Tā noslēgumā katrs dalībnieks dāvāja vienu darbu pilsētai, kas šogad svin 95 gadu jubileju. Izstādē aplūkojami arī jēkabpilietes Dainas Eglītes darbi. Pļaviņu skaistākie skati, tai raksturīgākās ēkas, ielas un, protams, Daugava ar tās gleznainajiem skatiem. Tas viss redzams gleznās mākslinieku skatījumā. Visvairāk gan gleznota mūsu likteņupe, un to mākslinieki atzina arī plenēra noslēgumā. 

Savukārt Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā “Kalna Ziedi” ierīkota ekspozīcija par tirgus tēmu. Tajā skatāmie priekšmeti no pagājušā gadsimta sākuma stāsta par laiku, kad lina auduma baķis bija liela vērtība, un konfektes glabāja metāla kārbiņās, kad tirgus placis no sievu baltajiem lakatiem viļņojās kā jūra. Ekspozīcija būs apskatāma līdz novembrim.

Un vēl

Olaines novadā atklāta jauna makstenes suga, kas ir tālākais šīs kukaiņu sugas atradums Eiropā uz ziemeļiem. Kā atzīmēja Latvijas universitātes Bioloģijas institūta vecākais eksperts Uģis Piterāns, divas dienas pēc tam, kad viņš pamanīja jauno makstenes sugu, tā manīta arī Carnikavas novadā. Pētnieka novērojumi liecina, ka Latvijā dabiski ienākušas sugas labi sadzīvo ar te jau esošajām, aizpildot kādu brīvāku nišu. Citādi ir ar cilvēka darbības rezultātā ievestajām invazīvajām sugām, kuras mēdz būt agresīvākas.

Atstājiet komentāru