2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 12.augustā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 12.augustā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ceturtdien, 11. augustā, ar svēto misi nodomā par slimniekiem sāksies Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki Aglonā. Katru gadu svētki pulcē tūkstošiem cilvēku, un šajās dienās uz Aglonu dodas svētceļotāji no visas Latvijas. Svētki noslēgsies pirmdien, 15. augustā, ar svētku galveno misi. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem kovida ierobežojumi ir atcelti. Aglonas bazilikā atklāj, ka parasti Aglonā kājām ierodas vairāki simti svētceļnieku. Tiek solīts, ka naktsmītņu pietiks visiem. Baznīcas pārstāvji aicina uz Aglonu nedoties cilvēkiem, kuri nejūtas pārliecināti par savu veselības stāvokli. Svētku dievkalpojumus būs iespējams gan redzēt, gan dzirdēt tiešraidēs no Aglonas. Tomēr tiem, kuri dosies uz Aglonu, līdzi vajadzētu paņemt ikdienā lietojamos medikamentus.
 
Simpozijā "Ceramic Laboratory" pulcējoties 14 māksliniekiem, jūlija beigās tapuši jauni laikmetīgās keramikas darbi, kas šobrīd skatāmi Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Gan mākslinieki, gan organizatori uzteic iespēju sadarboties starptautiski. Šoreiz lektoru lomā iejutās poļu kolēģi, palīdzot izmēģināt darbu apdedzināšanu īpašā tehnikā. Šoreiz simpozijā tapušie darbi apdedzināti ne tikai ierastajā krāsnī, bet apgūta arī "raku" apdedzināšanas tehnikas pamati. Ierasts, ka vismaz divi darbi no katra simpozija dalībnieka paliek centra kolekcijā. Tādējādi šeit nemitīgi tiek pilnveidota lielākā laikmetīgās keramikas krātuve Baltijā.

20. augustā Preiļu novada svētku “Skanēt skan, vizēt viz!” centrālais vakars sāksies ar tradicionālo gājienu, kas šajā gadā spēcīgāk kā citkārt iezīmē tā patieso jēgu – kopību.  Gājienā aicina vienoties ne tikai iestādes un uzņēmumus, bet ikvienu – draugus, radus, kaimiņus un arī viesus – novērtēt iespēju svētkus svinēt zem sarkanbaltsarkanā karoga; svinēt iespēju būt ģimenē, mājās un paši savā zemē. Pieteikties gājienam var aizpildot anketu pašvaldības mājaslapā preili.lv. 

Turpinām ziņas

Balvu novada Kubulu pagastā konstatēts šogad Latvijā jau ceturtais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām. Šoreiz slimība skārusi nelielu piemājas saimniecību ar deviņām mājas cūkām. Pārtikas un veterinārais dienests saimniecībā veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus un epidemioloģisko izmeklēšanu. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnē esošās cūkas tiks likvidētas.

Pēc pusotra gada ilga pārtraukuma Līgatnes dabas taku apmeklētājiem atkal vērojamas rudās lapsas, kuru voljerā ir jauni iemītnieki – Foksis un Loreta. Abi dzīvnieki Līgatnes dabas takās nonākuši pēc tam, kad kā mazuļi tika atrasti bezpalīdzīgā stāvoklī, bez mammām un prom no savām migām. Līdzīgi kā citos zooloģiskajos dārzos, arī Līgatnes dabas takās dzīvnieku ekspozīcijas tiek veidotas no nebrīvē dzimušiem un augušiem dzīvniekiem vai dzīvniekiem, kas mazotnē savvaļā izglābti no bojāejas un izauklēti nebrīvē. Dzīvnieki netiek ķerti savvaļā, lai tos ievietotu voljerā apmeklētāju apskatei. Tāpēc jauni lapsu voljera iemītnieki bija jāgaida ilgāku laiku.

Un vēl

1905. gadā celtais 30 metrus augstais Karostas ūdenstornis Liepājā jau gadu desmitiem netiek izmantots tā sākotnējam mērķim. Ilgus gadus tas stāvēja kluss, bet pēdējā laikā tornis ik vasaru pārtop par gleznotāju un tēlnieku darbnīcu. Turklāt jebkurš liepājnieks vai pilsētas viesis var gan vērot māksliniekus darbībā, gan apskatīt pašu vēsturisko celtni. Šo iespēju vēl var izmantot līdz 31.augustam.

Atstājiet komentāru