2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 8.augustā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 8.augustā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lai modernizētu autoparku, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir saņēmis valsts finansējumu 15,4 miljonu eiro apmērā specializēto ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļu iegādei. Lielākās problēmas dienestā šobrīd rada nepietiekamais autocisternu skaits. Turklāt 40% no autocisternām ir ekspluatācijā vairāk nekā 20 gadus. Pirmie mūsdienīgo un VUGD darbā vajadzīgo transportlīdzekli saņēma glābēji Ilūkstē. "Mercedes Benz Unimog" ir tieši paredzēta bezceļiem, mežiem un purvainām vietām, gan arī pa sniegu braucot. Kopumā šī gada laikā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta galvenokārt teritoriālo struktūrvienību posteņos novados nonāks 30 šādi jauni transportlīdzekļi.

Sākusies VAS “Valsts nekustamie īpašumi” rīkotā atklātā elektroniskā izsole Igates pils kompleksam Limbažu novadā, kura sākumcena atbilstoši SIA “VCG Ekspertu grupa” novērtējumam noteikta 910 tūlstoši eiro apmērā. Valstij piederošais Igates pils komplekss, kas atrodas Limbažu novada Vidrižu pagasta Igatē, sastāv no būvēm un zemes gabala – saimniecības daļas ar klēti, pārvaldnieka māju, brūzi un kūti, parādes daļas ar kungu māju, kalpu māju un parku. Īpašums ir piemērots viesmīlības uzņēmējdarbības veidošanai – pils telpās atrodas 23 viesu numuri. Blakus kungu mājai atrodas 19.gadsimta beigās veidots ainavu parks ar dīķiem un senām ūdensdzirnavām. Interesenti var pieteikties izsolei līdz 15.augustam.

10. augustā interesenti tiek aicināti uz lauka dienu dārzeņu audzētājiem Zemgalē, kas ir viens no retajiem klātienes pasākumiem. Tomātu diena notiks Jelgavas novada Vircavas pagasta zemnieku saimniecībā “Dzērves”. Ierašanās no pulksten 10.00, sākums pulksten 11.00, noslēgums pulksten 15.00. Dalība pasākumā ir bez maksas. Dienas gaitā paredzētas dažādas aktivitātes saistībā ar tomātu audzēšanu. Lauka dienas dalībnieki aicināti piedalīties konkursā, paņemt līdzi paša izaudzēto, jebkuru “Agrimatco” iegādāto dārzeņu šķirni, izstāstīt savu stāstu foto/video cilvēkiem un saņemt balvu!

Turpinām ziņas

Atzīmējot Vecbebru biškopības skolas simtgadi, 3. septembrī Vecbebros īpašā pasākumā kopā tiek aicināti bijušie skolas pedagogi un darbinieki, bet Latvijas Biškopības vēstures muzejā te pirmo reizi notiks “Medus svētki”. Godinot Vecbebru biškopības skolas nozīmīgumu, 3. septembrī Vecbebros notiks īpašs pasākums. Uz to tiek aicināti skolas bijušie pedagogi un darbinieki.Tāpat arī 3. septembrī no pulksten 11 līdz 13 pirmo reizi Vecbebros Latvijas Biškopības vēstures muzejā notiks “Medus svētki”. Tos rīko Ogres tehnikums – mācību iestāde, kura turpina apmācību programmā “Biškopis”. 

Šobrīd Latvijas lašupēs sācies lašveidīgo zivju monitorings. Tas notiek ik gadu, un ik gadu nākas secināt – lašu resursu upēs kļūst arvien mazāk. Vidzemē, Salacā rezultāti nav tik satraucoši, bet Ventā lašiem kļūst arvien grūtāk. To ietekmē klimata pārmaiņas – Kurzemē lašiem kļūst par siltu, – arī saimnieciskās darbības dēļ upe pārāk aizaug. Tie ir tikai daži no iemesliem. Šobrīd Latvijas upēs veic vienvasaras lašu mazuļu monitoringu, rudenī – nārsta vietas. Rezultātus apkopos un analizēs ziemā, bet jau šobrīd var saskatīt tendences – lašu, īpaši Ventā, kļūst arvien mazāk. Rudenī klājā nāks arī "BIOR" pētnieku veidotā Zivsaimniecības gadagrāmata. Viens no svarīgākajiem pētījumiem tajā būs tieši par lašiem Ventā.

Pētnieki Skirnas ezera piekrastes daļā atklājuši Latvijai jaunu airkājvēžu sugu, bet vairākos pētītajos ezeros arī ūdensblusu, kas līdz šim, iespējams, konstatēta vien Vaidavas ezerā, liecina Latvijas Universitātes interneta vietnē publicētā informācija. Airkājvēžu sugu Skirnas ezera piekrastes daļā atklāja Latvijas–Lietuvas kopīgā projekta "Transwat" eksperte Inta Dimante-Deimantoviča. Suga līdz šim Latvijā nebija konstatēta, tāpēc tas uzskatāms par jaunas sugas atradumu. Sugas nozīme zivju barības bāzē vēl nav izpētīta, jo tā ir salīdzinoši reta Eiropā.

Un vēl

Jaunie mākslinieki tiek aicināti piedalīties plenērā “Dzīve pie upēm” Koknesē. Uz to aicināti mākslinieki vecumā no 16 līdz 30 gadiem. Plenērs notiks no 15. līdz 20. Augustam. Nedēļas laikā paredzēts apmeklēt skaistākās Kokneses vietas un iemūžināt tās mākslas darbos, braukt ar kuģīti pa Daugavu un Pērsi, piedalīsities dažādās meistarklasēs, kā arī baudīt dzīvo mūziku un plenēra noslēgumā rīkot kopīgu izstādi. Dalība plenērā ir bez maksas, bet darbam nepieciešamie mākslinieku materiāli ir jāsagādā dalībniekiem. Organizatori nodrošinās dzīvošanu kopmītnēs, ēdināšanu, transportu plenēra laikā, meistarklases, atpūtas pasākumus. Plašāka informācija, sazinoties ar projektu vadītāju Ievu Rusiņu, tālr. +371 27298666.

Atstājiet komentāru