2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 27.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 27.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Reaģējot uz nepieciešamību stiprināt Baltijas reģiona aizsardzības spējas pēc Krievijas īstenotā iebrukuma Ukrainā, Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku bāzē Ogres novada Lielvārdē izvietota Spānijas piegādāta zeme-gaiss zenītraķešu NASAMS baterija. Kopā ar pretgaisa zenītraķešu bateriju Latvijā ieradušies arī 85 Spānijas bruņoto spēku karavīri, kas pievienojas apmēram 500 šobrīd Baltijā jau esošajiem spāņu karavīriem.

Izglītības un zinātnes ministrija rosina vēl par desmit skolām samazināt speciālās izglītības iestāžu skaitu, liecina ministrijām un sociālajiem partneriem saskaņošanai nodotais izstrādātais informatīvais ziņojums "Par speciālās izglītības iestāžu tīkla izvērtējumu". Sešu gadu laikā speciālās izglītības iestāžu skaits samazinājies no 60 speciālās izglītības iestādēm 2015./ 2016. mācību gadā līdz 43 speciālās izglītības iestādēm 2021./ 2022. mācību gadā.  Zemgales reģionā no astoņām speciālās izglītības iestādēm būtu saglabājamas sešas, to vidū Antūžu pamatskola Jēkabpils novadā un Kokneses pamatskola-attīstības centrs Aizkraukles novadā. Savukārt saskaņā ar ziņojumu Latgales reģionā no sešām speciālās izglītības iestādēm būtu attīstāmas piecas, to vidū Līvānu novada Rudzātu speciālā pamatskola. 

Saulkrastu novada dome paredzējusi slēgt līgumu par rakstnieka Reiņa Kaudzītes muzeja – dārza mājas atjaunošanu un ekspozīcijas izveidi, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja dati. Tie liecina, ka 9. jūnijā noslēgts 9 tūkstoši 498 eiro vērts līgums ar 2018. gadā reģistrēto būvfirmu SIA "Promus" par Kaudzītes dārza mājas logu un jumta restaurāciju. Kaudzīte pagājušā gadsimta sākumā iegādājās Saulkrastos nelielu īpašumu – māju Skolas ielā līdz ar blakus esošo dārza mājiņu, kurā kopā ar savu dzīvesbiedri Karlīnu Damrozi pavadīja mūža pēdējos gadus. 1991. gadā šeit tika atklāts Saulkrastu vēstures sabiedriskais muzejs. 

Tirpinām ziņas

Latvijā pēdējos desmit gados ik gadu saražotais siera un biezpiena apjoms lēnām, bet pieaug, un katrs valsts iedzīvotājs gadā patērē 22 kilogramus siera un biezpiena, pastāstīja Latvijas Piensaimnieku Centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks. Ik gadus pieaug arī vietējo ražotāju siera un biezpiena īpatsvars iedzīvotāju patēriņa grozā. Tai pašā laikā Latvija pērn importēja 17 tūkstošus tonnas siera un biezpiena. 

Šogad kolorado vaboles sagādā problēmas mazdārziņiem, kur tās ir gadu no gada, un bioloģisko kartupeļu audzētājiem, informēja biedrības "Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība" valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle. Tāpat viņa norāda, ka kolorado vaboles jau esot parādījušās - ne visur, bet vietām jau ir redzētas, un vislielākā sērga neapšaubāmi ir mazdārziņiem, jo iznīcināt vai ierobežot viņas nevar, tāpēc, ka tā ir šo kaitēkļu vairošanās vieta. Problēma ir arī bioloģisko kartupeļu audzētājiem, un vienīgais, ko viņi var darīt, ir katru dienu braukt un nolasīt kolorado vaboles no lakstiem vai apsmidzināt augus ar insekticīdu "Nīmazals", taču Kraukle uzsvēra, ka tas ir ļoti dārgs, un to var atļauties tikai hobija dārznieks. Savukārt komerciālajiem lauksaimniekiem šogad ir iespējas, jo laiks šogad nav karsts un tik nepateicīgs, kāds tas bija pērn, kad nedarbojās sintētiskie preparāti.
 
Un vēl

16. jūlijā Aizkrauklē pirmo reizi notiks apvienotā novada sporta svētki. Tie iepriecinās ar jaunu formātu un plašu norišu programmu. Aizkraukles pilsētas stadionā notiks sacensības netradicionālajos sporta veidos pieteiktajām novada komandām — pagasta pārvalžu, apvienību, iestāžu un organizāciju darbiniekiem. Tāpat būs individuālās disciplīnas visiem sportot gribētājiem — vertikālā kāpšanas trase, loka šaušana, šautriņu mešana, “lielās bumbas” un citi pārbaudījumi, kā arī disciplīnas ģimenēm un tradicionālie komandu sporta veidi. Būs dažādas aktivitātes bērniem — piepūšamās atrakcijas, lielās spēles, individuālie uzdevumi un citi pārsteigumi. Paralēli Daugavā norisināsies Latvijas Ūdensmotociklu sporta asociācijas Latvijas kausa otrā posma sacensības, starti — pie Aizkraukles kultūras centra.

Atstājiet komentāru