2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 10.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 10.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles pareizticīgo baznīcai uzstādīti kupoli.  Virs kupoliem visi krusti ir pārklāti ar zeltu — apzeltīti, izmantojot speciālas tehnoloğijas. Baznīcas celtniecības iniciators un atbalstītājs, aizkrauklietis Oļags Ļahs saka, šo notikumu gaidīja daudzi pilsētas iedzīvotāji. Viņš stāsta, lai arī celtniecības un labiekārtošanas darbi turpinās, baznīcā regulāri notiek dievkalpojumi, cilvēki uz tiem nāk ar prieku. Pareizticīgo kopienu papildinot jauni pienācēji, šobrīd tajā ir aptuveni 60 — 70 cilvēku. Tuvākajā laikā ap baznīcu plānots uzstādīt nožogojumu.

Jaunjelgavas kultūras centrā līdz 17. jūlijam apskatāma fotoizstāde “Ukraina, Karpati — daba un cilvēki”. Fotogrāfijas tapušas pirms trīs gadiem, tajās iemūžināta Ukrainas dabas varenība un vietējo prieks. Izstādē apskatāmi piecu Jelgavas fotogrāfu — Vladislava Kundziņa, Evas E. Čuderes, Ineses Grizānes, Jura Kalniņa un Daiņa Ozola — darbi. Tie tapuši, kad 2019. gada vasaras vidū, karstajā jūnijā, neliela fotodraugu grupa devās uz Ukrainu iepazīt Karpatu kalnus un to iedzīvotājus. Braucēju galamērķis bija rietumukrainas pilsēta Verhovina. Tā atrodas Karpatu kalnu Gucuļu reģionā, pie Čeremošas upes.

Turpinām ziņas

Latvijas vēsturē vērienīgāko narkotiku kravas krimināllietu jeb tā dēvēto Kokneses kokaīna lietu Ekonomisko lietu tiesa turpinās skatīt 26.jūlijā. Publiski pieejamā informācija tiesu kalendārā liecina, ka lietā apsūdzētie ir Agris Vaivods, Andris Elsts, Dainis Vaivods un Andrejs Davidko. Saskaņā ar tiesas sniegto informāciju krimināllietā vairākas personas apsūdzētas par to, ka organizētas grupas sastāvā pārvietoja pāri Latvijas valsts robežai 1758 kilogramus kokaīna, paslēpjot to banānu kravā.

Divās pašvaldībai piederošās atpūtas vietās pie Daugavas Seces un Staburaga pagastā ierīkotas desmit jaunas nojumes. Tās tapušas saistībā ar pašvaldības īstenoto projektu un Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansiālu atbalstu.

Jaunjelgavas apvienībā tiek īstenots projekts “Dzīve pie upēm: tūrisma produktu attīstība, balstoties uz seno un mūsdienu Baltijas valstu vēsturi”. Projektu īsteno Aizkraukles novada pašvaldība sadarbībā ar Kauņas rajona pašvaldības administrāciju un Kauņas rajona biznesa un tūrisma informācijas centru. Saistībā ar šo projektu iecerēts veicināt tūrisma attīstību, balstītu uz vēsturisko, dabas un kultūras mantojumu, kas saistīts ar dzīvi pie upēm.

Un vēl

Latvijā populārākie ārstniecības augi ir piparmētras, kumelītes un liepziedi, liecina Vides risinājumu institūta pasūtītā pētījuma dati. Piparmētras lieto 23% aptaujāto, kumelītes – 10%, un liepziedus – 7% respondentu. Pārējās sugas minēja niecīgs skaits aptaujāto. Iemesli, kādēļ ļaudis izvēlas lietot ārstniecības augus, ir dažādi. 44% aptaujāto ārstniecības augi esot ikdienas labsajūtas garants. Tikpat daudziem ārstniecības augi nākot talkā saslimšanas gadījumā, bet trešā daļa aptaujāto augus lietojot slimību profilaksei.

Atstājiet komentāru