2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 23.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 23.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līvānu stikla un amatniecības centrs uzsāk akciju „Līvānu stikla banka”. Ikvienu apmeklētāju, kuram mājās ir Līvānu stikla fabrikas trauki, bet tie nav vairs noderīgi, tiek aicināts nemest tos ārā, bet gan atnest uz Līvānu Stikla un amatniecības centru.  Akcija notiks visa gada garumā. Pirmie Līvānu stikla fabrikas izstrādājumi jau ir atnesti uz Līvānu stikla un amatniecības centru.

Ja nepieciešama padziļināta konsultācija par slimības vai vecāku pabalstu, invaliditātes vai vecuma pensiju, daudziem Latvijas reģionu iedzīvotājiem vairs nav jāmēro ceļš uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēm. Vairākos valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros speciālistu konsultācijas šobrīd var saņemt attālināti – video formātā aģentūras speciālisti izskaidro, kā pieprasīt un saņemt pensiju vai pabalstu, veic provizoriskos aprēķinus, kā arī izskaidro aģentūras pieņemtos lēmumus. 

Pateicoties pilotprojektam “Attālinātais ierēdnis”, kuru aģentūra īsteno sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un pašvaldībām, šādu iespēju var izmantot Olaines, Viļakas, Ilūkstes, Višķu, Rubenes, Viesītes, Pededzes, Drustu, Gaujienas, Variņu un Stopiņu apkalpošanas centru apmeklētāji. 

Zemgalē labā ekoloģiskajā kvalitātē ir tikai 8% upju, liecina vides ekspertu pētījumi. Tikai 31% upju un ezeru Latvijā ir labā kvalitātē. Zemgales upēs ir vissliktāk - tur labā kvalitātē ir tikai 8% upju. Vides eksperti apsekojot, piemēram, Auces upi secinājuši, ka visā upes garumā ir novērojami dažāda veida aizsprosti. Eksperti norāda, ka situāciju upēs iespējams uzlabot ar nelieliem līdzekļiem. Zemgales upēs arī augsts piesārņojuma līmenis no piegulušajām zemēm, šajā sakarā Dobeles pašvaldība aicina stingrāk kontrolēt vides prasības.

Latvijā kopumā ir 768 virszemes ūdensobjekti, un apsaimniekošanas plānos no tiem kā labā ekoloģiskā stāvoklī esoši novērtēti 31% ūdensobjektu. Vismazāk labā stāvoklī esošu ūdenstilpju ir Lielupes baseinā, bet visvairāk – Gaujas baseinā.

Turpinām ziņas

Kokneses tūrisma informācijas centrā  atklāta mākslas studijas “Mtelpa” audzēkņu pirmā mākslas darbu izstāde, informē Staburags. “MTelpa” - mākslas studija un restaurācijas darbnīca — ir koknesietes, mākslinieces, restauratores un skolotājas Elīnas Māliņas izlolota ideja, kas tagad kļuvusi par radošu satikšanās vietu bērniem un pieaugušajiem. Studija darbojas no pagājušā gada augusta, un šajā laika posmā tapušie darbi ir skatāmi izstādē, kurai nav dots konkrēts nosaukums. Taču krāsu valodā iekļauto dzīvesprieka un sirsnības pilno auru var sajust ikkatrs skatītājs, tāpat arī pārliecināties, ka ne vienmēr teiciens — pirmie kucēni jāslīcina — atbilst patiesībai. “MTelpas” studijas 20 audzēkņu darbi būs skatāmi līdz 30. jūnijam.

Bauskas novada Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar Bauskas muzeju ir izveidojis bezmaksas audio gidu latviešu, krievu un angļu valodā “Bauskas ebreju stāsts”. Tas publiski visiem interesentiem būs pieejams no trešdienas, 25.maija, aplikācijā “Izi.travel”. Lai simboliski atzīmētu šo notikumu, uz audio gida prezentāciju 25.maijā Bauskā ieradīsies Latvijas ebreju kopienas pārstāvji. ““MemoTours”  projekta rezultāti atklāja, ka Bauskas iedzīvotājiem ir zināšanas par traģiskajiem vēsturiskajiem notikumiem pilsētā un tās apkārtnē saistībā ar represijām pret ebrejiem. 

Un vēl

Skrīveru dendroloģiskajā parka atjaunota strūklaka. Šajā pavasarī strūklakas baseinam ir veikta hidroizolācija un seguma atjaunošana. Šovasar tā atkal priecēs parka apmeklētājus! Strūklakas darba laiks ir no pulksten 10 līdz 22.30. Jau ziņots, ka nepilnus 80 kilometrus no Rīgas, šosejas Rīga–Daugavpils malā, atrodas Skrīveru svešzemju koku stādījumi, bet ceļa otrā pusē starp šoseju un Daugavu – Skrīveru dendroloģiskais parks.

Atstājiet komentāru