2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2022.gada 12.maijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2022.gada 12.maijā

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Pēc vairāku nedēļu komplektēšanas darbiem, Preiļu novada pašvaldība maija sākumā nosūtīja otro humānās palīdzības kravu sadraudzības pilsētai Ņižinai. Lai gan kara darbība šajā apgabalā vairs nav tik intensīva kā kara sākumā, sadzīves apstākļi pilsētā un apkārtnē joprojām ir apgrūtināti – ir izpostītas iedzīvotāju dzīvesvietas, skolas un citas sabiedriskas ēkas. Šajā reizē pašvaldība nodrošināja 16 paletes ar dažādiem pārtikas produktiem no A/S “Dobeles dzirnavnieks”, kuru vērtība 13 tūkstoši 300 eiro tika apmaksāta ar Viduslatgales pārnovadu fonda līdzekļiem, un sešas ar pusi paletes ar dažādām sadzīves precēm no uzņēmuma “Sanitex”, par kopējo vērtību 4 tūkstoši 700 eiro, kas finansēts no labdarības organizācijas ziedot.lv līdzekļiem. 

Kopējā kravā iekļautas aptuveni 11 paletes ar līdzcilvēku ziedojumiem, tostarp mantām, kas atvestas arī no citiem Latgales novadiem. Savu ziedojumu kravā pievienoja arī SIA “Preiļu slimnīca” darbinieku kolektīvs. Preiļu novada pašvaldība pateicas par finansiālu, tehnisku atbalstu Preiļu novada uzņēmējiem un visiem aktīvajiem ziedotājiem. 

Preiļu novada pašvaldība turpina īstenot Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstītā projekta “Preiļu pils 1. stāva atjaunošana komercdarbības attīstības nodrošināšanai” realizāciju, kura mērķis ir atjaunot Preiļu muižas kompleksa objekta - Preiļu pils pirmo stāvu, piemērojot to restorāna un gastronomijas tūrisma pakalpojumu sniegšanai.  Preiļu novada pašvaldības būvinženieris Normunds Dudeničs informē, ka šobrīd Preiļu pils iekšdarbi norit pilnā sparā, apmēram 20 % no plānotā būvnieki - SIA “Preiļu celtnieks”,  jau ir veikuši. Pašlaik notiek sienu un griestu apdare, ir uzsākta iekšējo inženiertīklu (apkures un vēdināšanas sistēmu) izbūve. Ir uzsākta arī ārējo inženierkomunikāciju tīklu – ūdens kanalizācijas sistēmas un teritorijas apgaismojuma izveide. 

Turpinām aktualitātes

Lai veicinātu pašvaldības un iedzīvotāju komunikāciju un sadarbību, Preiļu novada pašvaldība maijā plāno rīkot divas iedzīvotāju sapulces klātienē.  Viena sapulce tiks rīkota 17. maijā plkst. 15.00 Upmalas pagasta pārvaldē. Otra - 24. maijā plkst. 15.00 Riebiņu kultūras centrā. Tikšanās laikā plānots izrunāt dažādas aktualitātes, kā arī sniegt atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem. Sapulcē piedalīsies domes vadība un dažādu jomu speciālisti. Nākamā iedzīvotāju sapulce tiek plānota jūnija pirmajā pusē Preiļos. 

Sabiedriskais centrs “Aizkalne” un biedrība “Nīdermuižas draudze” aicina uz radošo aktivitāšu dienu bērniem “Nāc uz manām trepēm spēlēties” 14. maijā no 11.00 Aizkalnes pagasta pārvaldes atpūtas laukumā. Programmā: akmentiņu apgleznošana, sapņu ķērāju darināšana, lielo burbuļu prieki, keramikas un dabas vides estētikas nodarbības. Pasākumā viesosies Valsts policijas pārstāvji Runcis Rūdis un Bebrs Bruno. Uzstāsies Preiļu novada bērnu un jauniešu centra ansamblis “Lāsītes 5”. Darbosies mīļdzīvnieku lauku sēta “Gailguri”. Ieeja bez maksas. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Sākot jau no 18.00 gan Preiļu pilsētā, gan novada pagastos 14. maijā notiks dažādi “Muzeju nakts” pasākumi – koncerti, izstāžu atklāšanas, meistardarbnīcas un kino demonstrēšana. Preiļos uz “Muzeju nakts” pasākumiem aicina Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs, viesu nams “Pie Pliča”, apskatei būs atvērta Preiļu muižas kapela. 

Aizkalnes pagasta Raipolē tiks atklāta Jāzepa Šņepsta privātkolekcija “Keramika. Ragi.”. Roberta Mūka muzejs Galēnos gaidīs apmeklētājus uz akcijas "Apceļo Latvijas pilis un muižas 2022" atklāšanu un radošām darbnīcām. 

Savukārt, Upmalas pagastā, Vārkavas pils muižas pagrabā tiks  atklāta izstāde "Senie priekšmeti gaismas spēlē". Ar dažādu izstāžu atklāšanu un aktivitātēm akcijā piedalās arī Vārkavas novadpētniecības muzejs. Iedzīvotāji aicināti sekot līdzi informācijai Preiļu novada pašvaldības mājaslapā un kultūras notikumu afišās. 

Un vēl

Viduslatgales pārnovadu fonds un Preiļu Mūzikas un mākslas skola aicina uz Ģimenes dienas koncertu 15. maijā 14.00 Preiļu parka Ādama un Ievas salas estrādē. Koncertā muzicēs skolas audzēkņi un pedagogi: Preiļu novada jauniešu pūtēju orķestris, Preiļu Mūzikas un mākslas skolas akordeonistu orķestris, Preiļu Mūzikas un mākslas skolas 5.-9. klašu kori, stīgu ansamblis un  vokālais trio. Īpašie viesi – skolas izcilie absolventi: pianiste un vokāliste Līga Paegle, klarnetists Daniels Jānis Pastars un saksofoniste Viktorija Gžibovska. Koncertā būs iespēja ziedot Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu stipendijām.

Atstājiet komentāru