2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 9.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 9.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pēc administratīvi teritoriālās reformas Siguldas novads kļuvis lielāks un šogad ar absorbentu plānots apstrādāt aptuveni 106 kilometrus grantēto brauktuvju, kam kopumā no pašvaldības budžeta piešķirti 83 tūkstoši eiro. Iestājoties piemērotiem laikapstākļiem, Siguldas novadā notiek pēdējie grantēto ielu un ceļu greiderēšanas darbi, un tiek sākta grantēto ielu un ceļu apstrāde ar putekļu absorbentu. Putekļu absorbcijas materiāls, kas pasargā grants ielu virskārtu no pārlieku lielas izžūšanas un virsmas putēšanas, tiek iestrādāts grantēto ielu un ceļu virskārtā. Gadījumos, ja nav ilgstoši lietaini laikapstākļi, absorbenta iedarbības ilgums ir līdz pat trīs mēnešiem.

Līgatnes apvienības pārvaldē darbu sākusi Cēsu novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietniece Baiba Bukovska, tādēļ iedzīvotājiem pieejami dzimtsarakstu pakalpojumi. Pašvaldība aicina Nītaures un Zaubes pagasta iedzīvotājus jaundzimušo reģistrācijas, laulību vai miršanas fakta reģistrācijas gadījumos vērsties Līgatnes apvienības pārvaldē.

Dzeltens saulespuķu lauks uz zilu debesu fona. Šāda aina vasaras otrā pusē varētu pavērties Likteņdārza Ziedu pļavā, kur sestdien Latvijas politiski represētie kopā ar bēgļiem no Ukrainas un viņu draugiem pulcējās uz Mātes dienai veltītām svinībām un iesēja vairākus simtus krāšņo ziedu. Pēc svinīgā pasākuma Latvijas politiski represētie kopā ar ukraiņu ģimenēm Likteņdārzā iedēstīja saulespuķu aleju ar īpaši no Ukrainas atvestām sēklām. Saulespuķes kā Ukrainas simbols apliecinās abu tautu draudzību un pārdzīvotās ciešanas. 

Turpinām ziņas

Atzīmējot reformācijas piecsimtgadi Latvijā un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas simto dzimšanas dienu, 2022.gadā dažādās Latvijas vietās tiek stādīti ozoli, kas izaudzēti no Johana Ernsta Glika pirms vairāk nekā 300 gadiem Alūksnē stādīto ozolu zīlēm. Līvānu novada pašvaldība, atsaucoties Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas aicinājumam, sadarbībā ar Līvānu luterāņu draudzi  Līvānu pilsētā četrās vietās - Līvānu Evaņģēliski luteriskās baznīcas dārzā, pie Domes ielas ozoliņiem, pie lielajiem ozoliem pie Līvānu 1.viduskolas un Daugavpils - Kurzemes ielu daudzdzīvokļu namu pagalmā - iestādīja 11 Ernsta Glika ozoliņus. Ozolu stādīšanā iesaistījās Luterāņu draudzes pārstāvji, kādreizējās Latviešu valodas skolotājas Skaidrīte Škimele un Ausma Kurčina, 1.vidusskolas skolēni, Kultūras centra darbinieki un brīvprātīgie.

Par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas  gadadienai Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs. līdz 31. maijam ekspozīcijā “Muzeja stāsti Latvijai” piedāvā apskatīt ar šo notikumu saistītus unikālus priekšmetus un noskatīties vēsturiskus Preiļu televīzijas 1990. gada video sižetus.  Par neatkarības atjaunošanu 1990. gada 4. maijā kopā ar vēl 137 Augstākās padomes deputātiem nobalsoja arī no Preiļu vēlēšanu apgabala ievēlētā ekonomiste Valentīna Zeile. Mēneša īpašajā piedāvājumā maijā ekspozīcijā būs apskatāmi priekšmeti, kas saistīti ar viņas ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā. To vidū arī Valentīnas Zeiles Trešās pakāpes Triju Zvaigžņu ordenis, kas kā valsts pateicība par darbu Latvijas valstiskās neatkarības juridiskajā atjaunošanā un nostiprināšanā viņai tika piešķirts 2000. gadā.

Un vēl

SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” Atkritumu apsaimniekošanas daļa aicina Preiļu novada lauksaimniekus līdz 31. maijam pieteikt lauksaimniecības ruļļu plēvju izvešanu. Otrreizējai pārstrādei var nodot: skābbarības sagatavošanai izmantotās ruļļu vai bedru plēves; dārzniecībā izmantoto plēvi; palešu plēvi. Sīkākas uzziņas un plēvju izvešanas pieteikšana, zvanot SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” Atkritumu apsaimniekošanas daļai, tālrunis - 29420721.

Atstājiet komentāru