2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 18.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 18.martā

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ukrainas kara bēgļi, kuri apmetušies Ventspilī, pauduši gatavību paši sevi nodrošināt, tādēļ viņi aktīvi meklē iespēju strādāt, kas nozīmē, ka jau pirmajās nedēļās ukraiņi izteikuši vēlmi mācīties valsts valodu. Ventspilī ukraiņi vairākas dienas nedēļā apmeklē latviešu valodas kursus. Viena no lielākajām Ukrainas kara bēgļu grupām šobrīd reģistrēta Ventspilī. Skaits pārsniedz 200.  

Pēc “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra” pasūtījuma tika veikti Pļaviņu hidroelektrostacijas ūdenskrātuves krastam nostiprinājuma konstrukcijas atjaunošanas darbi 245 metru garā posmā. Pļaviņu HES ūdenskrātuves krastu eroziju galvenokārt veicina ūdens līmeņa svārstības, ko izraisa HES darbība un viļņošanās procesi ūdenskrātuvē valdošo Rietumu - Dienvidrietumu vēju ietekmē. Šis krasta posms uztver daļu no upes ledus un sanešu plūsmas, jo tas atrodas upes ārējā līkumā. Krasta stiprinājuma nogāzes un virsbūves aizsardzībai tika izmantots lielas frakcijas šķirotu/plēstu dolomīta akmeņu bērums.

Turpinām ziņas

Lai 397. dzimšanas dienā redzētu “Izgaismoto Liepāju” visā krāšņumā, jādodas pastaigā pa pilsētu un jāizvēlas kāds no 20 gaismu mākslinieku un dizaineru veidotajiem objektiem. Karti ar maršrutu, ko izstaigāt, no pulksten septiņiem līdz vienpadsmitiem vakarā jāmeklē tūrisma birojā, kafejnīcās, kultūras un aktīvās atpūtas vietās, tā pieejama arī elektroniski, lai ērti lietotu telefonā. Par izgaismoto objektu, kas patīk visvairāk, var nobalsot vietnē unt.lv. Šī adrese noderēs arī, lai nodotu savu audiosveicienu Liepājai dzimšanas dienā, bet, ko ļaudis cits citam un savai pilsētai novēlējuši, varēs dzirdēt Jāņa ielā.

Kopš mūsu ēras pirmajiem gadsimtiem Dobeles pilskalnā pastāvējusi nocietināta zemgaļu koka pils. Kad Dobeles teritorija 14. gadsimta sākumā nonāca Livonijas ordeņa rīcībā, nodedzinātās zemgaļu pils vietā tika uzsākta mūra pils celtniecība. Tomēr daudzie kari 17. un 18. gadsimtā pils mūrus pārvērta drupās. Tagad pilī noslēgušies vēsturiskās ekspozīcijas iekārtošanas darbi, un daudzu gadu garumā arheoloģiskajos izrakumos atrastie priekšmeti no šīs nedēļas pieejami apskatei.

Uz izzinošu ekspedīciju "Pa Aspazijas takām" lielus un mazus Jūrmalas apmeklētājus aicina muzeja "Aspazijas māja" speciālisti. Ekspedīcijas mērķis – pēc pagājušā gadsimta senām fotogrāfijām būs jāatrod vietas, kurp patika doties dzejniecei. Majoru vecais pasts, greznākais Jomas ielas kinoteātris, gardāko saldumu veikals un tirgus – tie ir daži no Aspazijas iecienītākajiem pastaigu mērķiem Jūrmalā. Ekspedīcijas kopējais garums ir nedaudz vairāk par septiņiem kilometriem, un tās maršruta karte pieejama Jūrmalas mājaslapā

Un vēl

Svētdien, 19.martā aicina doties pastaigā pa Cesvaines pils parku. Pastaigā pavadīs  ainavu dizainere Vineta Radziņa, kas piedāvās iepazīt viņas komandas izstrādāto Cesvaines pils parka labiekārtošanas plānu! Varēs aplūkot  Tūrisma centrā apskatei izliktās trīs vizualizācijas – planšetes, kas uzskatāmi ataino daļu no parkā plānotajām izmaiņām. Pasākuma dalībniekus aicina pieteikties pa tālruni 26172637. Dalība – bez maksas.

Atstājiet komentāru