2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas 2021.gada 29.novembrī

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas 2021.gada 29.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novadā izveidota jauna struktūrvienība - Pašvaldības policija -, kas darbu sāks 1. janvārī. Lemjot veidot Aizkraukles novada pašvaldības policiju, izsludināts arī konkurss vakantajam policijas priekšnieka amatam. Pašvaldības izpilddirektors Uldis Riekstiņš skaidro, ka no visiem kandidātiem izvēle bija par labu tagadējai Kokneses Dzimtsarakstu nodaļas vadītājai Anitai Ozolai, un domes sēdē viņas kandidatūra apstiprināta. Ozola piecus gadus vada Kokneses Dzimtsarakstu nodaļu, taču ilgus gadus viņa darbojusies juridiskajā jomā. Plānots, ka kopā ar Ozolu Pašvaldības policijā būs desmit darbinieku, kuri rūpēsies par kārtību visa Aizkraukles novada teritorijā. 

Sabiedriskā transporta padome atbalstījusi priekšlikumu arī nākamgad nodrošināt regulārus pasažieru pārvadājumus pa šaursliežu dzelzceļu savienojumā starp Alūksni un Gulbeni, ko izpilda SIA "Gulbenes–Alūksnes bānītis". Ņemot vērā, ka SIA "Gulbenes–Alūksnes bānītis" ir vienīgais pa šaursliežu dzelzceļu kursējošais bānītis Baltijā, kas joprojām nodrošina regulārus pasažieru pārvadājumus, Sabiedriskā transporta padome atbalstīja priekšlikumu turpināt sadarbību ar pārvadātāju arī nākamgad. Direkcijā skaidro, ka bānītis nodrošina pasažieru pārvadājumus jau vairāk nekā 100 gadus, bet no 210 kilometru garās dzelzceļa līnijas šobrīd palikuši 33 kilometri. 

Augstu novērtējumu Eiropas mēroga konkursā "Ilgtspējīgs kultūras tūrisma galamērķis" ieguvis Gulbenes dzelzceļa stacijā izveidotais interaktīvais centrs "Dzelzceļš un Tvaiks" galveno balvu kategorijā "Dzelzceļa mantojums kultūras tūrismā". Centrs izveidots pirms trim gadiem, un tajā var ne vien izzināt dzelzceļa vēsturi, bet arī iejusties lokomotīves mašīnista lomā, kā arī veikt dažādus citus izzinošus uzdevumus. Centrā ir arī  iespēja noskaidrot, izmēģināt un redzēt, kā darbojas dīzeļdzinējs, trīša mehānisms un arī daudzas citas aizraujošas aktivitātes. 

Turpinām ziņas

Vidējais saslimstības līmenis ar Covid-19 Latvijā pašlaik tiek pārsniegts 18 pašvaldībās, bet visaugstākais tas ir Gulbenes novadā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Divu nedēļu kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Latvijā patlaban ir samazinājusies līdz 637,7 gadījumiem, bet Gulbenes novadā šis līmenis tiek pārsniegts uz pusi un aizvadītās dienas laikā ir palielinājies no 1182,5 līdz 1259 gadījumiem, liecina aģentūras LETA aprēķini. Vidējais saslimstības līmenis valstī tiek pārsniegts arī Olaines un Ķekavas novadā, Liepājā, Daugavpilī, Cēsu, Siguldas un Ventspils novadā, Jelgavā, Preiļu, Bauskas, Oges un Talsu novadā, Rīgā, Valmieras, Ropažu, Salaspils un Jelgavas novadā.

Jau ziņots, ka divu nedēļu saslimstības līmenis uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir teorētisks rādītājs, kurš ļauj salīdzināt saslimstības līmeni teritorijās ar atšķirīgu iedzīvotāju skaitu, un tas nenorāda konkrētu saslimušo skaitu.

Dabas aizsardzības pārvalde 2.decembrī rīko rakstisku izsoli par tiesībām iegūt niedres ziemas periodā trīs ezeros, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Tiks izsolītas tiesības iegūt niedres Papes ezerā ar kopējo platību vairāk kā tūkstoš hektāri, Kaņiera ezerā ar kopējo platību 328 hektāri, kā arī Lubānas ezerā ar kopējo platību 925 hektāri. Pļaujamās platības tiek izsolītas pa atsevišķiem nogabaliem. Izsolītās tiesības ietver niedrāju apsaimniekošanu ziemas periodā, tās nopļaujot un savācot. Izsole notiks 2.decembrī Siguldā. Vairāk informācijas par izsoli var atrast izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Un vēl

Vakar daudzās mājās tika iedegta pirmā svece adventa vainagā un sākas Ziemassvētku gaidīšana. Bet Ropažu evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzei jaunais baznīcas gads sākas ar brīnumu. Jau otro gadu pēc kārtas anonīms labvēlis kara gados izpostītajā dievnamā atkal uzbūris gaismas dārzu. Pērn to apmeklēja rekordliels cilvēku skaits un par apmeklētāju ziedojumiem draudze atjaunoja torņa kāpnes. 

Šogad ir saudzēta daba un baznīcā nav lielās, cirstās egles. Toties ir daudzas mākslīgas. Arī dekorācijas ir citādas nekā pērn un galvenie saimnieki šogad ir divi leduslāči. Šo gaismas dārzu baznīcai dāvina augu, ziedu un dekoru tirgotava, kas nevēlas publicitāti. Pērn viņu izgreznoto baznīcu apmeklēja 40 tūkstoši cilvēku – no visas Latvijas. Vakaros pie baznīcas stāvēja garas rindas. Šogad Ropažu baznīcas gaismas dārzs būs atvērts darbadienu vakaros un, ievērojot epidemioloģiskās prasības, šeit vienlaikus ielaidīs noteiktu apmeklētāju skaitu.

Atstājiet komentāru