2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2021.gada 18.oktobrī

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2021.gada 18.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pēc vairāk kā pusgada ilga pārtraukuma, Augšdaugavas novada pašvaldība ir vienojusies ar “Daugavpils autobusu parku” par Ilūkstes autoostas darbības atsākšanu. Šī gada sākumā tika slēgtas Dagdas un Ilūkstes autoostas. Tam par iemeslu gan Covid-19 sakarā ieviestie ierobežojumi, gan arī valsts finansējuma pārtraukšana šo autoostu uzturēšanai, piešķirot tām zemāko – 4. kategoriju. Turpmāk Ilūkstes autoostas uzgaidāmā telpa būs pieejama pasažieriem reģionālās nozīmes autobusu maršrutos. Tiesa ierobežotam apmeklētāju skaitam, ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus, ne vairāk kā septiņiem cilvēkiem. 

Aizkrauklē, laukumā pretī sporta centram, taps multifunkcionālais veloparks, informē Staburags. Tā izveidei finansējums iegūts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, daļa summas atvēlēta no Aizkraukles novada pašvaldības budžeta. Veloparks ir pilsētnieku senlolots sapnis, kas iedzīvotāju aptaujās bija viena no sabiedrības aktuālākajām vēlmēm. Iecere par veloparka ierīkošanu Aizkraukles pilsētā bija aktuāla vairākus gadus. 2014. gadā demontēja skeitparka konstrukcijas pilsētas stadionā. Gadu gaitā nolietojuma dēļ tās bija kļuvušas nedrošas. Pašvaldības pārstāvji solīja izveidot jaunu atpūtas vietu ekstrēmo sporta veidu cienītājiem, taču dažādu apstākļu sakritības dēļ līdz šim to nebija iespējams izdarīt. Iesniedzot projektu Latvijas—Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā “Unikālu ģeoloģisko un ģeomorfoloģisko dabas vērtību izmantošana zaļā izzinošā tūrisma attīstībā”, aizkraukliešu iecere guva atbalstu.

Vīgantes parkā 16. oktobrī notika latvisko vilnas lakatu parāde – tos ar lepnumu demonstrēja dāmas, kuras vairākus mēnešus cītīgi audušas, lai tiktu pie sava latviskā vilnas lakata. Tradicionālos lielos vilnas lakatus lielākoties darinājušas dāmas, kurām ar aušanu un stellēm līdz šim nav bijis saistības. Iespēja tikt pie sava lakata viņām dota saistībā ar skrīverietes Baibas Vaivares izauklēto projektu “Tradicionālo lielo vilnas lakatu aušana”, kas ieguvis uzņēmuma “Latvijas valsts meži” un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Zemgales kultūras programmas finansiālu atbalstu. Tie, kas tuvākajā laikā viesosies Vīgantē, latvisko lielo vilnas lakatu izstādi var apskatīt Staburaga saieta nama izstāžu zālē, kur redzami Tautas lietišķās mākslas studijas “Dzilna” dalībnieču austie lakati. Izstāde skatāma līdz 20. novembrim, un tajā skatāmos lakatus var arī iegādāties.

Turpinām ziņas

Saslimstība ar Covid-19 pieaug arī apkārtējos novados. Aizkraukles novadā no 1.jūlija līdz 17. oktobrim ar Covid-19 saslimuši 818 iedzīvotāji. Gandrīz puse no kopējā saslimušo skaita reģistrēta pēdējo divu nedēļu laikā -  406 gadījumi. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Aizkraukles novadā ir tūkstoš 382,5 saslimušie.

Līvānu novadā no 1.jūlija līdz 17.oktobrim kopumā reģistrēti 538 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – 192. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Līvānu novadā ir tūkstoš 805,2  saslimušie, kas ir piektais augstākais rādītājs valstī.

Preiļu novadā no 1.jūlija līdz 17.oktobrim reģistrēti 445  saslimšanas gadījumi ar Covid-19, savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – 212. Savukārt 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Preiļu novadā patlaban ir tūkstoš 265 saslimušie.

Un vēl

Noskaidrots, kam šogad pieder lielākās Latvijas pļavas. Ikgadējā topa pirmajā vietā aizvien ir Saldus novada SIA Pampāļi, kas augusta beigās ziņoja par ļoti labiem 2020. gada saimnieciskās darbības rezultātiem. Uzņēmumam pieder 1022 hektāru zālāju platības. No 15. vietas uz 2. vietu pakāpusies AS Agrofirma Tērvete, kas lopbarības zālāju platības divu pēdējo gadu laikā palielināja par 460 hektāriem un apsaimnieko gandrīz tūkstoš hektāru. Pilveru ģimenei piederošais uzņēmums AS Ziedi JP Auru pagastā lopbarības zālāju topā pakāpies no 7. uz 3. vietu, palielinot zālāju platības par 98 ha – līdz 801 ha.

Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru