2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 30.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 30.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ķekavas novads ir pirmā pašvaldība, kas pieņēmusi lēmumu ne vien neielaist jaunas spēļu zāles novada teritorijā, bet arī atcelt jau pirms daudziem gadiem  izdoto atļauju vienīgajai spēļu zālei Ķekavā. Spēļu zāles īpašnieki ne apstiprina, ne arī noliedz, ka lēmumu apstrīdēs tiesā, taču norāda, ka dome nav izvērtējusi aktuālo situāciju azartspēļu nozarē.

Talsu novada Vandzenes pagasta kazu audzētāja Kristīne Piliena vēlas atjaunot Latvijas vietējās šķirnes vecā tipa kazas – ar garu apmatojumu un pavilnu, kas šeit dzīvojušas gadsimtiem ilgi, taču, dzenoties pēc arvien labākas piena ražības un krustojot ar citām šķirnēm, gandrīz iznīcinātas. Kristīnes Pilienas sapnis ir līdz 2028. gadam atjaunot vismaz 300 kazu mātes. Ģenētisko resursu saglabāšanas programmā šobrīd iesaistījušās astoņas Kurzemes, Vidzemes un Latgales saimniecības, kurās ir ap 400 Latvijas vietējās šķirnes kazas, bet tikai 106 pretendē uz iekļaušanu programmā.

Siltummezglā kādā daudzdzīvokļu mājā Salaspilī konstatēts legionelozes jeb "leģionāru slimības" izraisītājs, liecina paziņojums Salaspils novada pašvaldības mājaslapā. Veicot legionelozes gadījuma epidemioloģisko izmeklēšanu, Slimību profilakses un kontroles centrs daudzdzīvokļu mājā Salaspilī karstā ūdens paraugā siltummezglā, karstā un aukstā ūdens paraugos dzīvoklī - dušas telpā - konstatēja legionelozes izraisītāju. Legioneloze izpaužas kā smaga pneimonija. Lielākajai daļai pacientu nepieciešama hospitalizācija un ārstēšana ar piemērotām antibiotikām. Lai izvairītos no inficēšanās, pakalpojumu sniedzējam karstā un aukstā ūdens sistēmās nepieciešams nodrošināt apstākļus, kas kavētu legionellu savairošanos. 

Turpinām ziņas

Aizkraukles novadā no 1.jūlija līdz 29.septembrim ar Covid-19 saslimuši 325 iedzīvotāji. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – 112. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Aizkraukles novadā ir 381,4 saslimušie.

Līvānu novadā kopumā reģistrēti 310 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – 102. Bet 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Līvānu novadā ir 959 saslimušie, kas ir trešais augstākais rādītājs Latvijā.

Preiļu novadā no 1.jūlija līdz 29.septembrim reģistrēti 172 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – 91. Bet 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Preiļu novadā patlaban ir 543 saslimušie.

Un vēl

Izvērtējot eksperimentālo reisu rezultātus maršrutā Aizkraukle—Ērberģe, Sabiedriskā transporta padome lēma tos saglabāt arī turpmāk. Tādējādi reiss, kas pieturā “Ērberģe” trešdienās tiek sākts plkst. 9.35 un Aizkraukles autoostā plkst.13.45, turpmāk tiks izpildīts visu gadu,  līdz šim autobuss kursēja tikai mācību gada laikā.  Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus un paņemt biļeti par savu braucienu, atgādinot, ka statistiku par reisa pieprasījumu veido pasažieriem izsniegtais biļešu skaits.

Atstājiet komentāru