2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 27.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 27.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lai nodrošinātu hidrotehnisko būvju uzturēšanu un drošību atbilstoši normatīvajiem aktiem, "Latvenergo" šajās brīvdienās veica Pļaviņu HES lejasbjefa, hidrotehnisko būvju apsekošanu un nepieciešamos mērījumus.  Šo darbu sagatavošanās procesam un nodrošināšanai Ķeguma HES ūdenskrātuvē no 24. septembra pakāpeniski pazemināja ūdenslīmeni līdz atzīmei 30.55 metri Latvijas augstumu sistēmā. Līmeņa pazeminājuma laikā Pļaviņu HES lejasbjefā veica hidrotehnisko būvju mainīgās un zemūdens zonas apsekošanu un ģeodēziskos mērījumus. Ķeguma HES ūdenskrātuvē normālais ūdenslīmenis tiek atjaunots šodien, 27. septembrī. Ūdens līmenis ūdenskrātuvēs tiks uzturēts pieļaujamajās robežās atbilstoši ūdens resursu lietošanas atļaujai. 

Pļaviņu Mūzikas skola šajā mācību gadā sāk īstenot jaunu programmu — sagatavošanas klasi sešus gadus veciem bērniem, informē Staburags. Tās mērķis ir iepazīstināt bērnus ar mūzikas pamatu apguvi, mūzikas skolas specifiku un prasībām, kā arī palīdzēt sagatavoties uzņemšanas pārbaudījumiem kādā no profesionālās ievirzes izglītības programmām. Mācības paredzētas reizi nedēļā — otrdienās —, un pirmā nodarbība būs 5. oktobrī, kam vēl var pieteikties. Iepriekš Pļaviņu Mūzikas skolā darbojās mūzikas studija “Skaņu varavīksne” pirmsskolas un jaunāko klašu vecuma bērniem, kas pagaidām nav pieejama. Ja situācija būs piemērota, tās darbību atjaunos, jo interese par mūzikas apguvi ir arī jaunākiem bērniem.

Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā atklāta un apmēram līdz novembra vidum būs apskatāma izstāde no muzeja krājumiem “Pūrs”. Izstāde tapusi pēc muzeja galvenās speciālistes, muzeja izstāžu un ekspozīciju kuratores Lilijas Jakubenokas iniciatīvas un ar viņas izdomu, izvēloties eksponātus un tos izkārtojot izstāžu zālē. Aizraujošs, interesants ir viņas stāstījums par laiku, kad ikvienai meitai jau no mazotnes vajadzēja sākt domāt par savu pūru.

Turpinām ziņas

Oktobra vidū jau desmito reizi notiks ikgadējās Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra organizētās mācības "Laukiem būt!". Mācību mērķis ir atbalstīt gados jaunu cilvēku uzņēmējdarbības uzsākšanu lauku teritorijās, sniedzot iespēju iegūt ar uzņēmējdarbību saistītas zināšanas, apmeklējot intensīvu mācību kursu, un iespēju iegūt naudas balvu, ko var izmantot biznesa idejas īstenošanai, piedaloties jauno uzņēmēju konkursā.Mācībās var piedalīties visi interesenti vecumā no 18 līdz 40 gadiem, kuri savu ideju vēlas īstenot lauku reģionos. Informatīvā diena notiks 26 lauku konsultāciju centru birojos visā Latvijā un tai iespējams pieteikties līdz 14.oktobrim.

Par spīti karstumam kopumā šī ražas sezona bioloģiskiem lauksaimniekiem bijusi laba, norāda Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis. Šogad Latvijā pieaugušas bioloģiski apsaimniekotās platības un nu jau vairāk nekā 300 tūkstošos hektāru tiek saimniekots bioloģiski un bioloģisko saimniecību skaits ir ap četriem tūkstošiem. Joprojām dominējoša ir piena lopkopība, pēc tam seko graudkopība, kā arī pēdējos gados strauji attīstījusies gaļas lopkopība.

Un vēl

Jaunjelgavas bibliotēka aicina apskatīt sērenietes Ingas Marševskas ežu kolekcijas izstādi. Tajā apskatāmi virs 300 eksponātu. Tā vākta un krāta apmēram 40 gadu, un tālākais eksemplārs atceļojis no Parīzes. Izstāde ilgs līdz oktobra beigām.

Atstājiet komentāru