2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2021.gada 22.septembrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2021.gada 22.septembrī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Pagājušajā nedēļā Preiļus reģionālajā vizītē apmeklēja satiksmes ministrs Tālis Linkaits. Preiļu novada pašvaldībā ministrs tikās ar Preiļu novada priekšsēdētāju Āriju Vucānu, priekšsēdētāja otro vietnieku Anitu Brakovsku, izpilddirektoru Aigaru Zīmeli, kā arī ar deputātu Jāzepu Ivanānu, lai pārrunātu satiksmes infrastruktūras aktuālākos jautājumus un savstarpējo sadarbību ceļu sakārtošanas jomā. 

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits pauda, ka pēdējos gados Latvijas reģionā ir izdevies sakārtot daudzus ceļa posmus, tādējādi sekmējot iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā ir atjaunoti vairāki gan reģionālās, gan vietējās nozīmes autoceļi, tajā skaitā Preiļu novadā ceļš Līvāni – Preiļi un ceļš Viļāni – Preiļi – Špoģi. Preiļu novadā šogad ceļu atjaunošana notiek pieciem autoceļu posmiem. Vizītes noslēgumā ministrs kopā ar novada vadību aplūkoja un novērtēja atjaunoto tiltu uz pārbūvētā valsts autoceļa Līvāni – Preiļi.

Preiļu novada pašvaldība izsludina amata kandidātu atlasi uz SIA ”Preiļu slimnīca” divu valdes locekļu amata vietām. Pirmā valdes locekļa amatam nepieciešams  kandidāts ar zināšanām, pieredzi, un izglītību medicīnas jomā un medicīnas tehnoloģiju ieviešanas jautājumos. Otrais valdes loceklis nepieciešams ar zināšanām finanšu jautājumos. Pieteikumi tiek pieņemti Preiļu novada pašvaldībā līdz 2021. gada 30. septembrim, tos var iesūtīt: pa pastu vai iesniegt personīgi slēgtā aploksnē Preiļu novada pašvaldības klientu apkalpošanas un informācijas centrā darba laikā, vai iesūtīt elektroniski parakstītu ar drošu elektronisko parakstu  Preiļu novada pašvaldībai uz e-pastu dome@preili.lv Vairāk informācijas pašvaldības internetvietnē preili.lv. 

Preiļu novada “Dzeņu māju” terasē notika Mazā biznesa “IEDVESMAS BROKASTIS”, kuras jau tradicionāli rīko Preiļu novada Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar Latgales plānošanas reģiona remigrācijas komandu. Pasākuma laikā ikviens interesents varēja iepazīties ar mazā biznesa pārstāvjiem. Šoreiz ar saviem stāstiem dalījās  “Dzeņu mājas” saimniece un zīmola “LabaSajūta” radītāja Kristīne Stašulāne, skaistumkopšanas un veselības salona “Skaistuma studija” vadītāja Lilita Kivleniece, kaņepju saimniecības “Obelisk Farm” vadītājs Andris Višņevskis un “Jašas podi” zīmola izveidotāja Kristīne Nicmane. Gādājot par gardajām brokastīm, ar savu atgriešanās stāstu dalījās arī Preiļos esošas āra terases “Pamkūkas” izveidotāja Inese Martinkus.

Ar aktuālāko informāciju uzņēmējdarbības atbalsta jomā dalījās Latgales plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centra vadītājs Andris Kucins, Preiļu novada uzņēmējdarbības konsultanti, Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra Preiļu konsultāciju biroja pārstāve Iveta Sondore. 

Turpinām aktualitātes

Mācību procesa kvalitātes uzlabošanas nolūkā Preiļu Mūzikas un mākslas skolā regulāri tiek ieviests jauns mācību aprīkojums. Pagājušajā gadā tika iegādāts māla plasta rullējamais galds un turnetes, šogad mūsdienīga elektriskā keramikas virpa un, pateicoties Valsts kultūras kapitāla fonda atbalstam un pašvaldības līdzfinansējuma, arī keramikas apdedzināšanas krāsns. Vasarā tika iegādāti divi pūšamie instrumenti, kas pavēra plašākas iespējas uzņemt audzēkņus trompetes un trombona specialitātēs. 

Preiļu novada pašvaldība iesaistījās Pasaules talkas akcijā “Laimes koki”, kuras koncepcijas pamatā ir koku un košumkrūmu sēšana, stādīšana. Šogad Preiļu muižas kompleksa un parka teritorijā gar Andreja Paulāna ielu tika iestādīti 37 košumkrūmi. No tiem 18 forsītiju un 19 fizokarpu stādi, kas pavasara sezonā krāšņi priecēs parka apmeklētājus. Lai nodrošinātu tūristu un vietējo iedzīvotāju labsajūtu, iestādītie košumkrūmi veidos zaļo barjeru, kas pakāpeniski norobežos Preiļu parku no pilsētvides un veicinās tā bioloģisko daudzveidību. 

Veicinot nokalpojušās elektrotehnikas šķirošanu un nonākšanu pārstrādē, Latvijas Zaļais punkts kopā ar SIA “Eco Baltia vide” un “Maxima Latvija” īstenoja kampaņu “Viegla šķirošanās”. Tās trešajā posmā, kura laikā elektrotehnikas savākšana bez maksas tika nodrošināta no mājsaimniecībām un uzņēmumiem, Riebiņu un tuvējo pagastu dalībai pieteicās 46 iedzīvotāji, pārstrādei kopā nododot gandrīz 8 tonnas iekārtu. Divi Riebiņu novada iedzīvotāji saņēma “Maxima” dāvanu karti 30 euro vērtībā – vienam paveicās izlozē, otrs bija sašķirojis 370 kg atkritumu. Kampaņas organizētāji pateicas visiem Riebiņu un tuvējo pagastu iedzīvotājiem par atsaucību un dalību projektā, aicinot arī turpmāk šķirot mājsaimniecībā uzkrātos atkritumus.

Un vēl

24. septembrīpulksten 20 Riebiņu vidusskola kopā ar Multifunkcionālo jaunatnes iniciatīvu centru „Pakāpieni”  rīko nakts foto orientēšanās turnīru Riebiņu centrā vietējiem bērniem, jauniešiem un ģimenēm.Uzvarētāji tiks apbalvoti ar medaļām un saldumiem, visiem dalībniekiem piedāvās siltu tēju.  Pieteikšanās dalībai sacensībās līdz 23. septembrim ieskaitot, rakstot uz pakapieni@riebini.lv. Ar pasākuma nolikumu var iepazīties interneta vietnē riebini.lv. 

25. septembrī Vārkavas Novapētniecības muzejs aicina uz rudens saulgriežu pasākumu Vārkavā. Pulksten 13 pie Vārkavas estrādes Miķelis un Miķeliene gaidīs visus, kuriem patīk deja, mūzika un praktiska darbošanās, lai kopīgi meklētu, kur tad paslēpies ir Jumis. Jumja ķeršanā ar dziesmām un dejām piedalīsies vokālais ansamblis “Līvas” no Līvānu novada, senioru  deju kopa “Ozolzīle”no Ilūkstes un pašmāju pašdarbības kolektīvi. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja apskatīt muzeja klēts seno darba un sadzīves priekšmetu ekspozīciju. 

Atstājiet komentāru