2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Radio1 Jēkabpils Novada pagastu un mazpilsētu aktualitātes 2021.gada 17.septembrī

Radio1 Jēkabpils Novada pagastu un mazpilsētu aktualitātes 2021.gada 17.septembrī

Radio1 Jēkabpils Novada pagastu un mazpilsētu aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00


Šodien pulksten 17 Viesītes Kultūras Pilī Dzejas dienās notiek tikšanās „Cauri gadiem ar dziesmām un grāmatām”. Pasākumā piedalās Radioteātra producents Dzintars Tilaks un komponists un dziesminieks Āris Ziemelis - divi draugi, kurus vieno radoša sadarbība kopš studiju gadiem. Ieeja ir bez maksas. Apmeklējot pasākumu, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un derīgs Covid-19 vakcinēšanās vai izslimošanas sertifikāts

Jēkabpils novada pašvaldība ar vairākām aktivitātēm šogad iesaistās "Meža dienu" iniciatīvā. Šodien, 17. septembrī Laimes koki tiks stādīti Viesītē pie Bānīša sliedēm, Vandānos jaunajā atpūtas vietā pie Daugavas un Rubenes dabas parkā. Sestdien dekoratīvie košumkrūmi tiks stādīti Jēkabpilī Kena parkā.

Šajā nedēļas nogalē Viesītes muzejs „Sēlija” Eiropas kultūras mantojuma dienās, kas šogad veltītas dzelzceļam un transportam kopumā, piedāvās iesaistīties vairākās aktivitātēs. 18. septembrī plkst. 10 notiks svinīgā karoga pacelšana, bet plkst. 10:30 – ieskats Sēlijas šaursliežu dzelzceļa vēsturē. No plkst. 11:30 darbosies papīra dzelzceļa lokomotīvju izgatavošanas darbnīca, kā arī vilcienu izgatavošanas darbnīca bērniem. Plkst. 12:30 uz muzikālu pastaigu aicinās Viesītes pūtēju orķestris. Plkst. 11.40, 12.10 un 13.15 Viesītes muzejs „Sēlija” organizēs bezmaksas muzeja ekskursijas gida pavadībā, bet no plkst. 14.00 būs pieejami bezmaksas braucieni ar elektrobānīti gida pavadībā pa Viesītes vēsturisko centru.

Savukārt svētdien, 19. septembrī, sadarbībā ar biedrību "Sēlijas laivas" notiks ekspedīcija "Nākamā stacija Ževaldi" pa kādreizējiem sliežu ceļiem no Viesītes līdz Dešiem, kur kādreiz atradās Ževaldu pieturas punkts. Pārgājiens 15 kilometru garumā caur Eķengrāvi vedīs atpakaļ uz Viesīti, pa ceļam aplūkojot kultūrvēsturiski nozīmīgākās vietas. Sākums plkst. 10.00 Viesītes muzejā "Sēlija". 

Turpinām aktualitātes

Eiropas kultūras mantojuma dienās 18. septembrī pulksten 13 Dunavas pagastā pie piemiņas akmens Daugavas plostniekiem tiks organizēts pasākums “Stāstnieku pēcpusdiena Daugavas krastā”. Pasākuma laikā varēs iepazīties ar dokumentētiem stāstiem no plostnieku dzīves un tradīcijām un vērot plostu gatavošanas demonstrējumus. Varēs nobaudīt arī ugunskurā gatavotu zupu.

18. septembrī pulksten 18:30 Tadenavas klubā varēs klausīties dziesminieku koncertu, ko sniegs viesi no Liepājas – dziesminieki Jana Egle, Simona Rača un Jānis Rūcis. Programmā skanēs janas Egles, Imanta Kalniņa, Lailas Ilzes Purmalietes un Jāņa Rūča dziesmas. Pasākums apmeklējams ar derīgu Covid -19 sertifikātu.

Eiropas kultūras mantojuma dienās 19. septembrī no pulksten 10 līdz 15 Salas pagasts aicina uz pastaigām pa seno laukakmens bruģa fragmentu. Pastaigas laikā varēs nogaršot spēka putru, kalt monētas, zirga pajūgā doties braucienā pa bruģi, kā arī pārbaudīt savus spēkus dažādās sporta aktivitātēs, piemēram, loka šaušanā vai cirvju mešanā.

19. septembrī pulksten 14 Dzejas dienas Ābeļu pagasta "Jaunzemjos" – Jānim Akurateram 145. Maģiskās flautas skaņas caurvīs Akuratera daiļradi, līdz sasniegs mūsdienu literātu darbus oriģinālizpildījumā. Dziedās skaistākās latviešu dziesmas akordeona pavadībā. No Ābeļu tautas nama kursēs autobuss. Lai pieteiktu vietu, aicina vērsties pie Ābeļu tautas nama vadītājas. Ieeja pasākumā uzrādot derīgu Covid-19 digitālo sertifikātu.


20. septembrī Viesītē biedrība „Sēlijas laivas” sadarbībā ar Viesītes vidusskolu un Viesītes pašvaldību pulksten 10 rīkos vides erudītu un diskusijas par Sēlijas dabas vērtībām, kurās piedalīsies Viesītes apkārtnes uzņēmēji. Pasākumu moderēs Jānis Dzimtais. Savukārt, pulksten 12 tiks runāts par atkritumu šķirošanu, to daudzuma samazināšanu, un sabiedrības iesaistes nozīmību atkritumu škirošanā. Viedokļos dalīsies atkritumu šķirošanas poligona “Dziļā vāda” vadītājs Jānis Bisenieks un SIA “Jēkabpils pakalpojumi” pārstāvji. Pēc izglītojošās nodarbības notiks praktiska darbošanās – „plogging” tipa pārgājiens ar Aknīstes uzņēmēju Alenu Sorokinu, vācot atkritumus pilsētas teritorijā. Aktivitātes notiks projektā "Vides inteliģences vasaras skola". Ierašanās ar digitālajiem Covid-19 serfifikātiem.

Un vēl

16. oktobrī Zasas kultūras namā notiks tradicionālais koncerts–konkurss “Atnāc ar savu dziesmu!”. Kā jau ierasts, konkursa dalībnieku sniegumu vērtēs žūrija, kā arī tiks izvēlēta skatītāju simpātija katrā vecuma grupā. Dalībai aicinām pieteikties līdz 4. oktobrim. Koncertā piedalīties varēs dalībnieki ar Covid-19 digitālajiem sertifikātiem. 

Rites Tautas nams izsludina fotokonkursu "Manas mājas ir te". Ikviens aicināts iesūtīt savus trīs skaistākos fotoattēlus ar Rites pagastu no dažādiem laika periodiem. Fotogrāfijas tiek gaidītas līdz 10. oktobrim. Konkursa uzvarētājam - pārsteiguma balvas. Sīkāka informācija un Nolikums Rites pagasta Facebook lapā.

Atstājiet komentāru