2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 30.augustā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 30.augustā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Daugavpils cietoksnī atklāta jauna vēsturiska ekspozīcija “Nikolaja vārti – durvis pagātnē”. Kā liecina nosaukums, tā atrodas Nikolaja vārtu telpās. Šie ir vieni no četriem Daugavpils cietokšņa vārtiem, kas nosaukti Krievijas imperatora Aleksandra I un viņa brāļu lielkņazu Konstantīna, Mihaila un Nikolaja vārdos. Nikolaja vārtiem veicies vairāk nekā pārējiem – tie tika pamatīgi restaurēti, pat ieguva nomināciju kategorijā “Restaurācija” par 2013. gadu. Nikolaja vārtu īpatnība ir tāda, ka tiem abās pusēs ir sānu telpas. Tajās atradās sargu un arestantu istabas. Tagad vienā pusē ir Sikspārņu centrs un suvenīru veikals, bet otra puse bija tukša, kurā izvietoja jauno ekspozīciju - “Nikolaja vārti – durvis pagātnē”. 

Bauskā sestdien valdīja trīsreiztrīsnieku atkal satikšanās prieks. Šoreiz gan nevis nedēļu garā "3x3" nometnē, bet vienas dienas salidojumā. Iemesls salidojumam šoreiz ļoti svarīgs - četrdesmitā gadskārta, kopš ASV, Garezerā aizsākās "3x3" kustība. Vasarās "3x3" kustības dalībnieki jau laikus ieplāno brīvu nedēļu, lai no sirds nodotos latviskuma kopšanai. Pēdējās divas vasarās pandēmija ieviesa savas korekcijas, tāpēc vēl jo lielāks bijis prieks šogad satikties Bauskā. Salidojums organizēts kā "zaļais pasākums", kurā ieeja bija tikai ar derīgiem sertifikātiem.

Pūtēju orķestri lielākoties ir daļa no citu pasākumu, piemēram, Dziesmu un deju svētku, festivālu un koncertu dalībniekiem, tāpēc ierobežotais programmu garums viņiem neļauj parādīt savu īsto jaudu un repertuāra dažādību. Ideju par svētkiem, kur uz skatuves būtu tikai pūtēju orķestri un varētu parādīt visu, ko var, šajā nedēļas nogalē izdevās īstenot talsiniekiem. Pirmajiem Kurzemes pūtēju orķestra svētkiem tika izvēlēta Ziemeļkurzemes piekraste, kur jaunajā Rojas brīvdabas estrādē zem jumta varēja būt gan skatītāji, gan mūziķi. Orķestru repertuāra zelta fondu un jūras tēmai izvēlētus skaņdarbus atskaņoja ap 150 dalībnieku no visiem Kurzemes novadiem.

Turpinām ziņas

Kaut arī daudzi iedzīvotāji ir teikuši "nē" mobilās asfalta rūpnīcas celtniecībai Kuldīgas nomalē, novada būvvalde uzņēmējam izsniegusi būvatļauju, darbus atļaujot sākt pēc būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildes. Rūpnīcai izraudzītā vieta atrodas rūpnieciskās apbūves teritorijā, un nav rasts pamatojums, ka paredzamais piesārņojums pārsniegtu normas. Tā uzņēmējam labvēlīgo lēmumu skaidro būvvaldē. Rūpnīca būs mobila jeb pārvietojama, tā nav jānostiprina ar pamatiem, bet tiek novietota uz šķembotas pamatnes. Tā darbosies vienā maiņā no maija līdz oktobrim.

Neskatoties uz sarežģītu epidemioloģisko situāciju 2020. un 2021.gadā, stingriem  ierobežojumiem, Pļaviņu apvienības pārvalde Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmā turpina projekta “Uzlabojumi sociālās aprūpes pakalpojumiem mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām: aprūpe tuvāk mājām” īstenošanu. Sociālajā aprūpes centrā “Pļaviņas” šī gada sakumā tika pabeigti vērienīgi rekonstrukcijas darbi aprūpes centra pirmā stāva telpās un palīgēkā. Pēc renovācijas aprūpes centra izremontētās telpas tika pie jauna aprīkojuma. Pašlaik tiek gatavoti atbilstoši dokumenti jaunas struktūrvienības “Dienas aprūpes centrs” reģistrēšanai. Projekta kopējās izmaksās ir 369 tūkstoši 959 eiro. 

Un vēl

Latvijā atklāta jauna spēle apceļošanai ar auto pa 16 mašrutiem. Lai piedalītos spēlē, nepieciešama automašīna, zinātkāri, uz neparedzamām situācijām gatavi ceļabiedri un labs noskaņojums. Jāreģistrējas mājaslapā “MyPostnos.com” un jāizvēlas sev interesējošais posms, spiežot pogu “Saņemt”. Viedtālrunī jālejup¬ielādē “Postnos” lietotne un jāpieslēdzas ar tiem pašiem reģistrācijas datiem, kas tika izmantoti, pieslēdzoties mājaslapā. Katrā Latvijas novadā ir četri, vidēji 180–280 kilometrus gari posmi. Paredzamais spēles ilgums būs atkarīgs no braucēju temperamenta. Spēle “Pievelc Latviju!” notiek līdz šā gada 31. decembrim.

Atstājiet komentāru