2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2021.gada 23.augustā

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2021.gada 23.augustā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

19. augustā tika atsaukta SIA “Preiļu saimnieks” valde – valdes priekšsēdētājs Jānis Mūrnieks un valdes loceklis Andris Svarinskis. Tika pieņemts lēmums ievēlēt pagaidu valdi – valdes priekšsēdētāju, atstājot vakantu valdes locekļa amata vietu. Par SIA “Preiļu saimnieks” pagaidu valdes priekšsēdētāju tika apstiprināts Ivars Indriksons, kurš ir piekritis ieņemt šo amatu. Preiļu novada pašvaldības  izpilddirektors Aigars Zīmelis skaidro, ka Ivara Indriksona kandidatūra tika izraudzīta no 12 iespējamiem pretendentiem uz pagaidu valdes locekļa amatu, konsultējoties ar attiecīgās nozares speciālistiem un tām personām, kuras pieņem lēmumus. Atbildot uz jautājumu, kādi iemesli pamudināja atsaukt SIA “Preiļu saimnieks” valdi, pašvaldības izpilddirektors minēja labas pārvaldības trūkumu, kas radījis valdes darbībā virkni pārkāpumu.

Rīt notiks informatīvs tiešsaistes pasākums par Āfrikas cūku mēri Latvijā, ko organizē Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR". Kā norāda institūtā, visās Eiropas Savienības dalībvalstis šobrīd notiek Eiropas Pārtikas Nekaitīguma iestādes informatīvi pasākumi, lai skaidrotu, kā ierobežot Āfrikas cūku mēra izplatību. Eiropas Savienība ir lielākais cūku un cūkgaļas produktu eksportētājs pasaulē un to eksports katru gadu ir vairāk nekā pieci miljoni tonnu. Tomēr cūkkopības nozari joprojām apdraud nopietna epidēmija - mēris, kas var izraisīt būtiskus ekonomiskos zaudējumus gan Latvijā, gan visā Eiropā. Pašlaik slimība ir sastopama 12 Eiropas valstīs, un no 2016. līdz 2020.gada jūnijam Eiropā tās dēļ tika zaudēti 1,3 miljoni cūku. Āfrikas cūku mēris konstatēts gandrīz visos Latvijas novados.

Turpinām ziņas

Ar Zemgales kultūras programmas atbalstu projektā “Radošā kvartāla „Magdalēnas kultūras dārzs” veidošana”” veikta Jaunjelgavas kultūras nama pagalmā esošās ķieģeļu ēkas fasādes mākslinieciski dekoratīvā apdare. Projekts “Magdalēnas kultūras dārzs” veidots uz vēsturisku materiālu izpētes bāzes par Jaunjelgavas/Fridrihštates pilsētas dibināšanu pirms 375 gadiem. Mākslinieces Kristīnes Freimanes veidotie gleznojumi un grafiskie attēli uz Jāņa Freimaņa veidotās baroka stila koka fasādes radījuši vēsturisku un reizē māksliniecisku vidi, atbilstoši hercogienes Elizabetes Magdalēnas personībai un laikmetam, kurā viņa dzīvoja.

Sestdien, 28. augustā jau 21. reizi Jelgavā notiks Vispārējie Latvijas Piena, maizes un medus svētki. Hercoga Jēkaba laukumā un skvērā aiz kultūras nama vienkopus varēs satikt maizes cepējus, biteniekus un siera ražotājus no visas Latvijas. Arī šogad aktivitāšu programmu papildinās Latvijas novadu Siera diena, iepazīstinot ar vairāk nekā 70 dažādiem sieriem. Savukārt no pulksten 18 Driksas ūdeņos norisināsies 19.tā "Baltais" piena paku laivu regate – svētku atraktīvākais notikums. Lai nodrošinātu pēc iespējas plašāku pasākuma teritoriju un pievērstu uzmanību katrai svētku produktu grupai, aktivitātes notiks divos sektoros – Hercoga Jēkaba laukumā būs izvietojušies maizes un medus ražotāji, bet skvērā aiz kultūras nama notiks tirgošanās un dažādas aktivitātes ar siera un piena produktiem. 

Un vēl

Piekto gadu pēc kārtas biedrība “Zemgales Laiks Ziedonim” sadarbībā ar Imanta Ziedoņa fondu “Viegli” un Jelgavas novada pašvaldību izsludināja pieteikšanos apbalvojumam “Zemgales Laiks Ziedonim” 2021. Ikgadējais apbalvojums zemgaliešiem tiks pasniegts piecās nominācijās: zinātnē un izglītībā, novadpētniecībā, tautsaimniecībā, bērniem un jauniešiem, par dzīvi mākslā. Līdz 1.septembrim turpinās pieteikšanās apbalvojumam, taču laureātu paziņošana notiks apbalvošanas ceremonijā Vilces Tautas namā 24. septembrī. Konkursa mērķis ir apzināt un godināt personības no Zemgales novada, kas dzīvo ar mīlestību pret savu zemi, darbu un cilvēkiem.

Atstājiet komentāru