2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2021.gada 11.augustā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2021.gada 11.augustā

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jūlija nogalē Preiļu parku apmeklēja NVO “Lietuvas Mitrāju atjaunošanas un saglabāšanas fonds” vides eksperti, lai veiktu parka bioloģiskās daudzveidības novērtējumu un izstrādātu rekomendācijas parka apsaimniekošanā.  Eksperti, apsekojot parku, atzinīgi novērtēja dižkoku stāvokli, pamanīja kokos mītošo aizsargājamo vaboli - lapkoku praulgrauzi, diemžēl arī invazīvas augu sugas. Veiktās apsekošanas rezultātā taps arī ieteikumi parka apsaimniekošanā. Lietuvas Mitrāju atjaunošanas un saglabāšanas fonda eksperti uzraudzīs arī rudenī plānotos Preiļu parka kanālu tīrīšanas darbus. 

Sacensības vieglatlētikā pieaugušajiem un jaunatnei notiks piektdien,13.augustā Preiļu Bērnu un jauniešu sporta skolas stadionā. Sacensību sākums pulksten četros pēcpusdienā. Šodien ir pēdējā diena, kad var pieteikties sacensībām, sūtot pieteikumu uz adresi -  preilubjss@preili.lv. 1.- 3.vietu ieguvēji tiks apbalvoti ar Preiļu novada medaļām. Sacensības organizē Preiļu novada sporta skolas vieglatlētikas nodaļa. Vairāk par sacensību programmu skatīt mājaslapā preili.lv. 

6. augustā aizvadīts ikgadējais holokausta upuru piemiņas pasākums Preiļos, kura laikā tika pieminēti pirms 80 gadiem 1941. gada jūlijā un augustā nogalinātie ebreju tautības Preiļu un apkārtējo pagastu iedzīvotāji. Šī gada pasākums tika ievadīts ar Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja veidotās vides stendizstādes “Ebreji Preiļos” atklāšanu blakus Preiļu Kultūras namam.  Izstāde ir veltīta nu jau zaudētajai Preiļu ebreju kopienai. Izvietotos stendus līdz pat rudenim apskatīt tiek aicināts ikviens interesents, arī skolēni izglītošanās nolūkos. 

Turpinām ziņas

Šonedēļ visā Latvijā ceļu uz Aglonu sākušas svētceļnieku grupas. Saistībā ar valstī noteiktajiem Covid-19 izplatības mazināšanas epidemioloģiskajiem ierobežojumiem svētceļnieku grupas nevar pārsniegt 50 personas, ja visu svētceļojumu laiku atrodas ārā.  Svētceļojumu laikā personām jāpārvietojas, ieturot divu metru distanci un novēršot drūzmēšanos. Ja nepieciešama pulcēšanās iekštelpās, paliekot pa nakti, personām obligāti jālieto maskas un telpā atļauts atrasties līdz 20 personām. Ja visi grupā ir imunizētiir Covid-19 sertifikāts, tad šie ierobežojumi netiek piemēroti. Par drošības prasību ievērošanu ir atbildīgs svētceļojuma organizators.  

21. augustā Preiļu novada uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar Preiļu novada kultūras centru rīko “Svētku tirgu” Paulāna ielā no pulksten 11 līdz 16. Pieteikšanās dalībai tirgū ir obligāta.  Mājražotāji, amatnieki, zemnieki, dārzkopji un citi tirgoties gribētāji var pieteikties līdz 17. augustam. Tirgus nolikums un pieteikuma anketa atrodami mājaslapā preili.lv sadaļā “pasākumi”.  Tirgus dalībniekiem jāievēro valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības noteikumus.
    
Un vēl

Jauniešu biedrība “Jaunvide” uzsākusi jaunu projektu organizācijas spēju stiprināšanai ar nosaukumu “Speram soli uz priekšu”. Tā īstenošanas laikā no šī gada jūnija līdz 2023.gada janvārim, biedrības komanda izstrādās biedrības attīstības stratēģiju, apgūs un ieviesīs savā darbībā efektīvas vadības principus, apgūs biedrības pamatdarbības nodrošināšanai nepieciešamās zināšanas un prasmes, izplānos saimnieciskās darbības attīstības virzienus, rīkos saliedēšanās un komunikācijas uzlabošanas pasākumus biedriem un pieredzes apmaiņas tikšanos. Kopējais projekta finansējums ir  vienpadsmit tūkstoši eiro, no kuriem lielāko daļu veido apmācību izmaksas. Projektu finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas ekonomiskās zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. “Jaunvide” ir aktīvu Vārkavas puses jauniešu un sirdī jaunu cilvēku apvienība, kura jau vairāk kā divus gadus īsteno dažādus izglītojošus pasākumus skolēniem.

Atstājiet komentāru