2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2021.gada 10.augustā

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2021.gada 10.augustā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Par Zemgales Attīstības padomes priekšsēdētāju vienprātīgi ievēlēts Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, kurš šos pienākumus veica arī līdz šim. Par Okmaņa vietnieku ievēlēts Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums. Abas amatpersonas, līdzīgi kā tas ir pārējos plānošanas reģionos, ievēlētas turpmākajiem četriem gadiem. Zemgales Attīstības padomē darbosies arī Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune, Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, Jelgavas mērs Andris Rāviņš un Dobeles novada domes priekšsēdētājs Edgars Gaigalis.

Miķeļtornī izveidots Latvijas pirmiedzīvotājiem veltīts mākslas objekts «Nekādu lībiešu nav». Vārds «lībieši» ir izsvītrots, jo tieši tā vairākas situācijas pēdējā pusgada laikā likušas justies lībiešu dzejniekam, māksliniekam un pētniekam Valtam Ernštreitam. Uzņēmumu reģistrā viņam atteikts reģistrēt biedrības nosaukumu lībiešu valodā, intervijā valsts radio viņam neatļāva atskaņot lībiešu mūziku, bet «Latvijas Valsts ceļi» neļauj saskaņot ceļa zīmes, kur līdzās latviešu valodai būtu arī lībiešu valoda. Ceļa zīmes, kas jau šobrīd varētu atrasties uz ceļiem, Valts Ernštreits izvietojis brīvdabas instalācijā, kas veidots kā būris. Tas tapis kā pārdomu vieta, kur ikviens var paraudzīties uz pasauli lībiešu acīm, pamēģināt iejusties lībiešu lomā 21. gadsimta Latvijā un aizdomāties par savas tautas, sevis paša un līdzcilvēku likteni. 

Pagājušajās brīvdienās svētceļojumā kājām uz Aglonu devās Madonas katoļu draudzes grupa, kopumā 50 dalībnieku. Jau ziņots, ka šonedēļ no 11. līdz 15. augustam Aglonā norisināsies Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki. Visiem apmeklētājiem stingri būs jāievēro epidemioloģiskās drošības prasības. No 11. līdz 13. augustam uz Svēto Misi pulksten 12 un 19 būs atļauta pulcēšanās līdz tūkstoš cilvēkiem, uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu par vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu, kā arī personu apliecinošu dokumentu. Atlikušajā laikā cilvēkiem būs iespēja apmeklēt Aglonas Baziliku, stingri ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības. 

Turpinām ziņas

“Rīgas ielas 13” neformāla iedzīvotāju grupa pagājušā gada nogalē piedalījās Pļaviņu novada domes izsludinātajā projektu konkursā ar devīzi “Aktīvs un veselīgs novads” ar projekta pieteikumu “Bērnu laukuma "Dino" izveidošana un apkārtnes labiekārtošana Rīgas ielā 13” ar mērķi izveidot Pļaviņās bērnu laukumu fiziskām aktivitātēm gan bērniem, gan pieaugušajiem. Projekta realizēšanai Pļaviņu novada dome piešķīra  finansējumu 5 tūkstoši 611 eiro. Šī gada vasarā tika izveidots un labiekārtots pilnīgi jauns bērnu rotaļu laukums ,,DINO”’ atbilstoši jaunākajām prasībām ar drošu segumu un drošības zonām pie dzīvojamās piecstāvu ēkas, Pļaviņas, Rīgas ielā 15. 

Arī šovasar kā katru gadu Līvānos notiks Bēbīšu svētki. Tie paredzēti  21.augustā Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas dārzā. Līvānu novada jaundzimušo vecāki, kuru mazuļi dzimuši no 2020.gada 1. jūlija līdz 2021.gada 30.jūnijam, saņēmuši ielūgumus uz svinīgo sveikšanu. Ņemot vērā esošos COVID 19 riskus, katram mazulim būs noteikts laiks, kad ierasties, lai svinīgi saņemtu svētku dāvanu. 

Un vēl

Neretas novadā taps jauna vīna ražotne. SIA “Neretas grauds” plāno ražot vīnu vai raudzētos dzērienus ar kopējo apjomu, kas nepārsniedz 15 tūkstoši litru gadā, un pārējos alkoholiskos dzērienus, nepārsniedzot tūkstoš litru gadā. Atverot ražotni, radīs jaunas darba vietas un attīstīs uzņēmumu kā tūrisma objektu, kas piesaistīs tūristus Neretas novadam. Atļauja izsniegta uz trim gadiem.  

Atstājiet komentāru