2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 5.augustā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 5.augustā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novadā augusta sākumā novērots straujš saslimušo ar Covid-19 skaita pieaugums. Mēneša pirmajās dienās saslimuši 11 iedzīvotāji. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – 12, bet kopējais saslimušo skaits jaunizveidotajā Aizkraukles novadā ir - 15. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Aizkraukles novadā ir 40,9 saslimušie.

Līvānu novadā augusta pirmajās dienās reģistrēti seši saslimšanas gadījumi ar Covid-19, kas ir arī pēdējo divu nedēļu rādītājs, jo iepriekš Līvānu novadā ilgstoši nebija reģistrēts neviens saslimšanas gadījums. Savukārt kopumā Līvānu novadā reģistrēti – 8 saslimšanas gadījumi. Šeit 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 56,4 saslimušie.

Preiļu novadā augusta sākumā reģistrēts viens saslimšanas gadījums, bet pēdējo divu nedēļu laikā – 7.  Savukārt kopumā kopš administratīvi teritoriālās reformas jeb no jūlija sākuma reģistrēti 12 saslimšanas gadījumi. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Preiļu novadā patlaban ir 41,8 saslimušie.

Āfrikas cūku mēris jeb Acmpagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 16 mežacūkām. Tajā skaitā arī vienai cūkai Aizkraukles novada Neretas pagastā. Saslimšana konstatēta arī četrām mežacūkām Ventspils novada Piltenes pagastā un četrām mežacūkām Kuldīgas novadā. Tāpat ĀCM konstatēts trim mežacūkām Ludzas novadā. Saslimšana konstatēta arī pa vienai mežacūkai Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Talsu novada Abavas pagastā, Valkas novada Ērģemes pagastā un Tukuma novada Lestenes pagastā. Tādējādi šogad Latvijā mežacūku populācijā ĀCM līdz šim konstatēts kopumā 192 dzīvniekam 20 novadu 70 pagastos un vienā pilsētas teritorijā.

Turpinām ziņas

Līvānu novada Bēbīšu svētki – bēbīšu svinīgā sveikšana šogad notiks 21.augustā Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas dārzā. Līvānu novada jaundzimušo vecāki, kuru mazuļi dzimuši no 2020.gada 1. jūlija līdz 2021.gada 30.jūnijam, saņems ielūgumus uz svinīgo sveikšanu. Ņemot vērā esošos COVID 19 riskus, katram mazulim būs noteikts laiks, kad ierasties, lai svinīgi saņemtu svētku dāvanu. Ja jaundzimušā vecāki līdz 9.augustam nav saņēmuši ielūgumu, tad aicina sazināties ar Dzimtsarakstu nodaļu. 

Kuldīgā no 5. līdz 9. augustam norisināsies mākslas mediācijai veltīta starptautiska vasaras skola “Mākslas mediācija kā saruna”. Vasaras skolas programmā plānota ikvienam interesentam atvērta radošā darbnīca “Dairy Diaries demences datu receptes”, kas norisināsies svētdien, 8. augustā. Kuldīgas iedzīvotāji un viesi ir aicināti uz sarunu un radošo datu darbnīcu par demenci un senioru garīgo veselību, kā arī uz citām, publiski pieejamajām vasaras skolas lekcijām, kas norisināsies 5., 8. un 9. augustā. Lekciju programma notiks latviešu un angļu valodās gan tiešsaistē, gan klātienē Kuldīgas Mākslinieku rezidencē un Kuldīgas Mākslas namā. Vasaras skolu Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs rīko jau astoto gadu. 

Un vēl

Rokišķu tūrisma un amatniecības informācijas centra organizētā projektā "Nemateriālās kultūras mantojuma zīmes Sēlijā" no 3. augusta līdz 30. septembrim Kokneses tūrisma informācijas centrā apskatāmas foto izstādes "Linu stāsts" un "Filca ceļš". Izstādes "Linu stāsts" fotogrāfijās ir atspoguļota lina nozīme un vērtība arī mūsdienās. Katru gadu, netālu no Rokišķiem, tiek organizēts festivāls par godu linam, kurā tiek godāts lina audums un ziedi, tāpat arī linsēklas dažādos ēdienos un citas nozīmīgas lina īpašības un pielietojuma iespējas. Izstādē "Filca ceļš" redzamas radošuma izpausmes filca darinājumos.

Atstājiet komentāru