2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2021.gada 23.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2021.gada 23.jūnijā

Preiļu novada ziņas

Parkā sākušies vasaras labiekārtošanas darbi

Preiļu parkā turpinās šogad paredzētie labiekārtošanas darbi, uzlabojot vidi - uzstādot vairākas jaunas atkritumu urnas gan vietās, kur tādu nav bijis, gan nomainot novecojušās.

Jaunās atkritumu urnas ir ar slēgtu augšpusi, kas palīdz izvairīties no putnu aktivitātēm, izvelkot atkritumus no tām un arī stipra vēja gadījumos atkritumi netiek izpūsti pa parka teritoriju. Jaunās urnas ir lielākas un ietilpīgākas. 

Atkritumi parkā tiek šķiroti, domājot par vidi un saudzējot dabu.

Dienas aprūpes centra dalībnieki projekta ietvaros apgūst dažādas prasmes

Preiļu novada Labklājības pārvaldes Dienas aprūpes centrā radoši un aktīvi norisinās projekta "Sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūras izveide un attīstība Preiļu novadā" aktivitātes. 

Dažādās nodarbībās gandrīz ik dienu piedalās 11 personas. Dienas aprūpes centra vadītājas Lienes Gžibovskas un centra darbinieku vadībā tiek mācītas ikdienā nepieciešamas sadzīves prasmes, māka relaksēties, izpaust sevi, rūpēties par sava ķermeņa un gara labsajūtu. 

Dalībniekiem vienreiz nedēļā notiek dažādas nodarbības: kustību nodarbības fizioterapeita vadībā, dažādi korekcijas un uztveres uzdevumi psihologa vadībā, kad speciālists vēro katru dalībnieku, pievērš uzmanību katra psiholoģiskajām izpausmēm un izaugsmei. Vienreiz nedēļā notiek arī individuālās silto smilšu terapijas, mūzikas un šūšanas nodarbības. Aprūpētāju vadībā dalībnieki dodas pastaigās uz pilsētas parku, kur tiek vērota daba, pēc tam kopīgi pārrunājot redzēto. 

Labklājības pārvaldes Grupu dzīvokļu pakalpojums attīstās un pilnveidojas

23. aprīlī Preiļu novada Labklājības pārvalde iesāka sniegt jaunu sociālo pakalpojumu - Grupu dzīvokļi. Preiļu novadā tas ir vēl nebijis pakalpojums, kas sniedz mājokli, diennakts uzraudzību un individuālo atbalstu sociālo problēmu risināšanā pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Šobrīd jaunizveidoto pakalpojumu izmanto jau divas personas. 

Tā kā grupu dzīvokļu sociālais pakalpojums ir paredzēts personām ar pašaprūpes prasmēm, viņu sadzīve tiek nodrošināta ar nepieciešamo inventāru, apgūstot elektrotehnikas drošības un lietošanas noteikumus. 

Šobrīd grupu dzīvokļu iemītnieki kopj iestādīto dārzu, ravē puķes, strādā siltumnīcā. Brīvajos brīžos sociālā darbinieka vadībā iemītnieki iepazīst un apgūst valsts tradīcijas un latviešu tautas paražas. 

Grupu dzīvokļa pakalpojums paredz arī brīvā laika pavadīšanas iespējas ārpus telpām. Lai klientiem tiktu nodrošinātas daudzveidīgas nodarbības, ir izbūvēta āra lapene, pie kuras laukumā izvietotas koka mēbeles. Fizisko aktivitāšu  veicināšanai tiek būvēts āra aktivitāšu laukums.

Sociālā darbiniece, kura ikdienā strādā ar šiem klientiem, atzīst, ka šādiem cilvēkiem bieži nepieciešams tieši atbalsts, lai vēlāk viņi spētu dzīvot patstāvīgi. 

Raiņa muzejs “Jasmuiža” Preiļu novada Aizkalnes pagastā ir vēris durvis apmeklētājiem

Raiņa muzejs “Jasmuiža”, verot durvis apmeklētājiem, piedāvā divas jaunas izstādes, kuras būs skatāmas līdz oktobra beigām. Viena no tām ir Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja ceļojošā izstāde „Raiņa lugai „Zelta zirgs” – 111”. Tā veltīta Jānim Zāberam, Rainim, Arvīdam Žilinskim un operas “Zelta zirgs” iestudējumam 1965. gadā. Savukārt biedrība “Artemisija” uz muzeju ir atvedusi izstādi “Krāsaini spilveni”. Šo savdabīgo izstādi veido spilveni, kurus radīt iedvesmojušas Imanta Ziedoņa “Krāsainas pasakas”. 

No 5. maija Jasmuižas brīvdabas teritorijā ir skatāma biedrības “Tautas fotostudija “Ezerzeme – F”” izstāde “Raiņa dzeja fotogrāfijā”. Apmeklētājus aicina arī pastāvīgais piedāvājums – Rainim veltītā ekspozīcija, Latgales keramikas ekspozīcija, kā arī A. Paulāna keramikas darbnīca – ceplis. Ikviens interesents var noskatīties videofilmu “Rainis. Aspazija. Laikarits”, muzejā pieejami arī planšetdatori ar informatīvo gidu un Latgales keramikas digitālā ekspozīcija. 

Preiļu parka pludmale aicina izbaudīt vasaru

Preiļu pilsētā karstajās vasaras dienās ir iespēja atveldzēties Preiļu parka pludmalē. Aicinām izmanto aktīvās atpūtas aprīkojumu bez maksas. Pludmalē pieejami SUP dēļi, katamarāni, ūdens bumbas, vestes, laiva, āra galda tenisa aprīkojums, pludmales badmintona inventārs, tenisa raketes un bumbiņas, pludmales futbola un volejbola bumbas, pludmales ratiņkrēsli cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Aktīvā tūrisma inventārs ir pieejams Preiļu pludmalē pie dežuranta vasaras sezonā no līdz 30. septembrim katru dienu no plkst.10.00 līdz plkst. 22.00.
Visiem pludmales apmeklētājiem pieejamas arī galda spēles un Sajūtu takas baudīšana. 

Preiļu novada dome sveic iedzīvotājus Līgo svētkos

Jauka bija Jāņu diena 
Par visām dieniņām,
Līgo saule, līgo bite,
Līgo visa radībiņa. 

Lai maģiskais Vasaras saulgriežu laiks sniedz mums spēku un enerģiju! Lai domas un darbi tikpat gaiši kā jāņugunis! Preiļu novada dome novēl saulainus un priecīgus Līgo svētkus!

Informāciju sagatavoja
Maija Paegle,
Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Atstājiet komentāru