2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 17.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 17.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Zemgales iedzīvotāji un reģiona viesi aicināti piedalīties tūrisma akcijā jeb piesātinātā pasākumu ciklā “Nākamā pietura Zemgale”, kura bagātīgajā piedāvājumā ikviens atradīs ko aizraujošu. Katru nedēļas nogali no jūlija līdz pat septembrim Zemgales amatnieki, mājražotāji, saimniecības, ražotnes, pilis, muižas un citi tūrisma pakalpojuma sniedzēji saviem apmeklētājiem būs sarūpējuši īpašu programmu. Šī ir lieliska izdevība iepazīt Zemgales tradīcijas, amatu prasmes, arī saimniekus, turklāt aizraujoši pavadīt laiku un jēgpilni atpūsties Jelgavas, Bauskas, Dobeles, Aizkraukles un Jēkabpils apkārtnē.

Janvārī Krustpils novada pašvaldība iesniedza projekta pieteikumu “Jaunu tūrisma infrastruktūras objektu izveide dabas parkā “Laukezers”” Latvijas vides aizsardzības fonda izsludinātā projektu konkursā un saņēma atbalstu. Projektā Krustpils novada pašvaldība plāno uzstādīt jaunas pārģērbšanās kabīnes pie Laukezera galvenās peldvietas, un izveidot jaunu atpūtas vietu pie Ildzenieku ezera, uzstādot laipu uz pontoniem, atkritumu urnu un pārvietojamo biotualeti.  Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 11 tūkstoši 691 eiro, no tiem vides fonda finansējums ir  2 tūkstoši 923 un pašvaldības līdzfinansējums – 8 tūkstoši 768 eiro.  Projektu plānots realizēt līdz 31. augustam.

Latviešu sasniegumi dažādos laikos ir šā gada smilšu skulptūru temats. Septiņi mākslinieki jau divas nedēļas Jelgavā no smiltīm veido gan “Porsche” firmas dizaineru Anatolu Lapiņu, Valtera Capa radīto “Minox” fotokameru, “Levis” džinsu kniežu izgudrotāju un citus sasniegumus. Arī šovasar mākslinieki otas un kaltus nomainījuši pret lāpstām, un  instrumentiem, ar kuru palīdzību tūkstoš 200 tonnas smilšu pārvērst mākslas darbos. Lielformāta skulptūrās šoreiz tiek atainoti latviešu nozīmīgākie sasniegumi, par kuriem dažkārt neesot zinājuši arī paši smilšu tēlnieki. Smilšu skulptūru parks apmeklētājiem tiks atvērts sestdien, 19. jūnijā, bet darbs turpināsies. 

Turpinām ziņas

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu demokrātijas procesu un iesaistītu pēc iespējas plašāku sabiedrību Sēlijas ģerboņa izveidē, “Sēlijas salas” uzsāk plaša mēroga Aktīvo iedzīvotāju fonda atbalstītu projektu ar mērķi noskaidrot Sēlijas iedzīvotāju viedokli ģerboņa piedāvājumā.  Projektā tiks īstenota informatīva kampaņa, apkopojot dažādu Sēlijas līderu un nevalstisko organizāciju domas Sēlijas ģerboņa izstrādē. Paralēli tam projekta gaitā norisināsies 7 vietējo iedzīvotāju fokusgrupas dažādās Sēlijas vietās, lai ikvienam iedzīvotājam būtu iespēja izteikt savu redzējumu šajā visai vēsturiskajai zemei nozīmīgajā vaicājumā.  Pirmā fokusgrupa norisināsies 26. jūnijā Pilskalnes pagasta Gricgales krogā pie Neretas.  Projekts “Sēlijas vēsturiskās zemes ģerbonis” tiek īstenots līdz 31. augustam. 

Jēkabpils novada Sēlijas prasmju muzejs atsācis apmeklētāju uzņemšanu ar jaunu izstādi! Gada pirmajā ceturksnī pašvaldība aicināja novada iedzīvotājus dalīties ar dzeju, atziņām, fotoattēliem u.c. vērtībām par savu pagastu un Jēkabpils novadu, lai pirms teritoriālās reformas kopīgi atskatītos uz 12 gados piedzīvoto. No apkopotajiem materiāliem tapusi jauna izstāde, kuras lielāko daļu veido fotoattēli- atmiņu liecības – par Jēkabpils novada septiņiem pagastiem.
Izstāde būs apskatāma līdz 31. jūlijam.

Un vēl

Visas vasaras garumā līdz pat 22. septembrim Kurzemes un Zemgales plānošanas reģioni organizē ceļošanas akciju tūrisma maršrutā “Baltu ceļš”. Balvās – autentiskas kuršu rotas no “Baltu rotām” un praktiski zemgaļu amatnieku darinājumi! Balvas tiks piešķirtas katru nedēļu, un to ieguvējus izziņos Kurzemes un Zemgales plānošanas reģionu Facebook un Instagram profilos un tīmekļvietnēs. Detalizētu informāciju par akciju, “Baltu ceļš” maršrutu un tajā esošajiem tūrisma objektiem var atrast tīmekļa vietnēs zemgale.lv un baltucels.lv.

Atstājiet komentāru