2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 6.maijā

Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 6.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pašvaldības uzņēmums SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" pērn neesot īpaši izjutis Covid-19 ietekmi, pausts uzņēmuma vadības ziņojumā par 2020.gada darbu. Komunālais uzņēmums pērno gadu noslēdzis ar 80 tūkstoši 873 eiro apgrozījumu, kas ir par 1% vairāk nekā 798 tūkstoši 219 eiro apgrozījums vēl pirms gada, liecina "Firmas.lv" informācija. Savukārt peļņu uzņēmumam izdevies desmitkāršot. Pagājušajā gadā tā sasniedza 20 tūkstoši 567 eiro, bet 2019.gadā bija 2 tūkstoši 47 eiro. Uzņēmuma vadība norāda, ka Covid-19 ietekme 2020.gadā nebija īpaši jūtama, jo bijis pat debitoru samazinājums par 16,5%. Taču tiek pieļauts, ka ieilgušās Covid-19 ietekmes rezultātā novada iedzīvotājiem šogad varētu rasties problēmas ar savlaicīgu uzņēmuma sniegto pakalpojumu apmaksu. Tomēr uzņēmumā cer, ka debitoru parādi būtiski nepalielināsies.

"Luminor Bank" piešķīrusi 203 tūkstoši eiro aizdevumu Krustpils novada Kūku pagasta zemnieku saimniecībai "Kalves”. Aizdevums zemnieku saimniecībai piešķirts jaunas tehnikas iegādei akvakultūras vajadzībām, kā arī saimniecība plāno iegādāties rekultivācijas frēzi un specializētu traktortehniku lauku un mežu apstrādei. Zemnieku saimniecības "Kalves" īpašumā ir apmēram 80 hektāru spoguļlaukumu ūdeņu, no kuriem dīķos aptuveni 40 hektāru platībā tiek audzētas zivis: karpas, baltie amūri, līņi, zandarti, līdakas un karūsas. Dīķi atrodas Kūku un Variešu pagastā Krustpils novadā, kā arī Sāvienas pagastā Madonas novadā. Akvakultūra veido apmēram 5-7% no zemnieku saimniecības kopējā gada apgrozījuma. Papildu akvakultūrai zemnieku saimniecība nodarbojas ar lauksaimniecību, apsaimniekojot tūkstoš hektāru zemes, kā arī piedāvā mežsaimniecības, kokapstrādes, meliorācijas pakalpojumus un lauku tūrismu.

Unikāls koka elektroauto prototips tapis Liepājas Universitātē studiju programmā “Viedās tehnoloģijas”. Tas ir izmantojams lauksaimniecībā, izklaides sfērā, kā arī, iespējams, pilsētu komunālajā saimniecībā. Izstrādātais automobilis ir ar salīdzinoši lielu kravnesību, līdz pat tonnai. Pilnībā elektriski vadāms un vadāms arī attālināti. Šī mašīna ir faktiski platforma, kurai var uzlikt dažādas virsbūves. Mašīnu aptuveni mēneša laikā kopā salika universitātes programmas ''Informācijas tehnoloģija'' 4. kursa students Jānis Mackus. Izstrādātais auto kalpos kā prototips tālākiem projektiem, taču jau šobrīd tā veidotāji saskata potenciāli plašu automašīnas pielietojumu.

Turpinām ziņas

Lai mazinātu nomāktību, dusmas vai stresu, kas sevišķi pastiprinājies šajā Covid ierobežojumu laikā, risinājumu tam ir radis Marka Rotko mākslas centrs Daugavpilī. Tur uzstādīta jauna vides instalācija “Izlādes – uzlādes siena”, dodot iespēju ikvienam tur atstāt savas negatīvās emocijas. Līdzi jāpaņem  ieplīsušas, nevajadzīgas, sen apnikušas krūzes, šķīvji un citi keramikas priekšmeti un tad tos var sasist pret īpašo sienu. Ar šo instalāciju Marka Rotko mākslas centrs atgādina arī par mākslu laikā, kad baudīt to klātienē vēl nav iespējams. Plānots, ka “Izlādes-uzlādes siena” mākslas centra pagalmā būs līdz pat oktobrim.

Viena no Latgales reģiona kultūras ainavu īpašībām ir ceļu malās esošie krucifiksi. To vidū ir arī Bramaņu krucifikss Pelēču pagastā, kurš iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.  Bramaņu krucifiksa cēlumu, tautas mākslas autentiskumu un vēsturisko nozīmi var izjust gan katrā no tā smalkajām detaļām, gan arī Pelēču pagasta iedzīvotāja Arvīda Kļavinska emocionālajā stāstā. Tieši viņa ģimene Preiļu pusē dzīvo jau vairāku paaudžu garumā un tikpat ilgi rūpējas par kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Krucifikss tagad iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Un vēl

Sabiedrības integrācijas fonda konkursā "Ģimenei draudzīgas vides veidošana" atbalstīti 52 projektu pieteikumi, kuriem sadalīti 596 tūkstoši 280 eiro. Konkursā tika saņemti 186 projektu pieteikumi, kas ir otrs lielākais projektu pieteikumu skaits valsts budžeta programmās Fonda pastāvēšanas laikā. Atbilstoši kvalitātes kritērijiem tika vērtēti 178 projekti par kopējo pieprasīto summu 1,73 miljoni eiro. Ar Fonda atbalstu Latvijā tiks rīkotas dažādas nometnes bērniem un Tēva, Mātes un Ģimeņu dienas pasākumi ģimenēm, kā arī neformālās izglītības, kultūras, sporta, atpūtas un citi pasākumi. Rīgas reģionā tiks realizēti 10 projekti, Vidzemē 13, Kurzemē 8, Latgalē 6, toties Zemgalē – 4, taču 11 pasākumi noritēs vairākos Latvijas reģionos.

Atstājiet komentāru