2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2021.gada 7.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2021.gada 7.aprīlī

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

25. marta Preiļu novada domes sēdē deputāti apstiprināja grozījumus Labklājības pārvaldes nolikumā, paredzot izveidot struktūrvienību – grupu dzīvokļi. Tika apstiprinātas izmaksas arī grupu dzīvokļa pakalpojumam. Grupu dzīvokļa pakalpojuma maksa pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem ar pašaprūpes prasmēm noteikta 12 eiro diennaktī vienai personai  -  gan iedzīvotājiem no Preiļu novada, gan personām no citām pašvaldībām. Pakalpojumu plānots sniegt jau no 15. aprīļa, jo daļēji jau ir apzinātas personas, kuras vēlas izmantot iespēju mitināties grupu dzīvokļos. Grupu dzīvokļu pakalpojuma izmaksas sākotnēji tiks segtas no pašvaldības budžeta, bet, iesniedzot visus nepieciešamos dokumentus, ir iespēja saņemt kompensāciju no Latgales plānošanas reģiona.

Atgādinām iedzīvotājiem, ka Preiļu novada dome noteikusi nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņu par Preiļu novada administratīvajā teritorijā esošu nekustamo īpašumu līdz 15. novembrim. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma 5. pantu.

Preiļu novadā jau esošajiem tūristu iecienītajiem apskates objektiem pavisam drīz pievienosies vēl divas kolekcijas, kas veltītas boksam un vecticībniekiem. Pagājušā gada vidū no ārvalstīm savā dzimtajā pilsētā Preiļos atgriezās remigrants Raimonds Šnepsts un izveidoja vietu savam sapnim un hobijam – tika atklāts boksa klubs “Boxclub 13th round”. Nākotnē ir doma Preiļos izveidot Boksa muzeju (kolekciju). Raimonds aicina ikvienu pārskatīt savas vecās lietas un grāmatu plauktus, un, ja atrodat kādus boksa priekšmetus, ekipējumu, plakātus, medaļas, diplomus un citus materiālus un var tos ziedot, sazināties ar Raimondu pa tālruni 29171768 vai Facebook lapā “Boxclub 13Th Round”. 

Savukārt, godinot Preiļu puses vecticībnieku bagātīgo vēstures un kultūras mantojumu, Moskvinas vecticībnieku draudzei ir ideja izveidot Vecticībnieku muzeju. Savākti daudzi materiāli, apģērbs, priekšmeti, kas ataino vecticībnieku tradīcijas un sadzīvi, taču pašreiz nav piemērotas vietas to uzglabāšanai un izlikšanai apskatei. Kopā ar pašvaldību tiks meklēts risinājums vecticībnieku vēsturisko lietu izvietošanai apskatei visiem interesentiem.

Turpinām ziņas

Preiļu novada dome aicina biedrības/nodibinājumus, kas veic darbu ar jaunatni, iesniegt jaunatnes iniciatīvu projektu pieteikumus mācību priekšlaicīgas pārtraukšanas mazināšanai. Projekta PuMPuRS* ietvaros tiks atbalstīti projekti, kas veicina atbalsta aktivitātes jauniešu vidū arī ārpus formālās izglītības. Vairāk informācijas pašvaldības tīmekļa vietnē preili.lv.  

Jau ierasts, ka Covid pandēmijas ierobežojumu laikā nenotiek klātienes koncerti un konkursi. Taču šajā laikā krietni aktuālāka ir kļuvusi dalība dažādos online konkursos. Starptautiskajā instrumentālās mūzikas konkursā Grande Mozart starp daudzu valstu dalībniekiem startēja arī talantīgi Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi. Jaunā pianiste Valērija Dementjeva (pedagogs Irīna Skvorcova) konkursā ieguva 1. vietu.  1. vietā  savās apakšgrupās arī pūšaminstrumentu spēles programmas audzēkņi   Alise Savicka, Daniels Jānis Pastars, Sabīne Vaivode,  Renārs Koļesņičenko un Artis Borovskis (pedagogs Oļegs Koļesņičenko, koncertmeistaree Kristina Sauliša un Ilze Savicka).

Un vēl brīvā laika aktivitātes

Līdz 11. aprīlim turpinās akcija “Ietērp koku savā sētā”. Uzdevums - atraktīvi, ar izdomu, izmantojot audumu, noformēt koku. Iedzīvotāji, kas būs sarotājuši kokus un atsūtījuši foto uz tic@preili.lv, piedalīsies konkursā un izlozē. 

11. aprīlī aicinām ģimenes ar bērniem Preiļu parkā meklēt krāsojamās Lieldienu zaķa atstātās koka olas. 

No 11. aprīļa līdz 18. aprīlim notiek piedalīšanās kvestā jeb krustvāru mīklas atrisināšana ar orientēšanās elementiem “Izej un atrisini”. Dalībniekiem pēc kartes jāapmeklē noteiktas vietas Preiļu pilsētā un jāatrisina uzdotā mīkla. Uzdevumi un karte līdz 11.aprīlim tiks ievietoti Preiļu TIC Facebook lapā. Atrisinājuma foto sūtot uz tic@preili.lv , būs iespēja laimēt balvas. Aktivitātes plānotas, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskos drošības pasākumus un pulcēšanās ierobežojumus.

Atstājiet komentāru