2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 30.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 30.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Netālu no SIA “Līvānu siltums” tiek labiekārtota degradēta teritorija un tajā būvēts piebraucamais ceļš un noliktavas angārs. Tā platība būs tūkstoš kvadrātmetri, bet blakus tam tiek veidots laukums aptuveni 2 tūkstoši kvadrātmetru platībā. Tāpat objektā būs ūdensvads, kanalizācija, elektrība un citi nepieciešamie inženiertīkli. Darbus veic SIA “Jēkabpils PMK”. Līvānu novada pašvaldībā paredz, ka objekts varētu tikt nodots ekspluatācijā līdz gada beigām. Pēc tam to plānots nodot nomā kādam uzņēmumam. Projekta laikā paredzēts radīt 24 darba vietas. Kopējās izmaksas ir vairāk nekā 1,8 miljoni eiro.

Izbūvējot modernākas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, Viesītes novadā atrisināta kopš 2014.gada pastāvējusī situācija ar neatbilstošu notekūdeņu apsaimniekošanu. Pašvaldībai saņemot valsts aizdevumu, 2020.gada vasarā tika sākti Viesītes novada notekūdeņu attīrīšanas iekārtas būvniecības darbi. Pašlaik objektā uzbūvētas mūsdienu prasībām atbilstošas attīrīšanas iekārtas, bet divas esošās iekārtas pārbūvētas par bioreaktoriem ar "klasisko" aktīvo dūņu sistēmu. Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu teritorijā tapuši arī dūņu lauki ar nojumi. Tāpat uzbūvēta tehnoloģiskā ēka ar apstrādes iekārtām notekūdeņu mehāniskai priekšattīrīšanai pirms tālākas novadīšanas uz bioloģiskajām attīrīšanas iekārtām. 

Turpinām ziņas

Attālināto mācību process licis skolotājiem meklēt arvien jaunus veidus, kā skolēniem nodrošināt mācību vielas apguvi un radīt par to interesi. Ogres pusē risinājums rasts, talkā ņemot tūrisma centra izveidoto audiogidu.  Tas nodrošina iespēju skolēniem gan mācīties brīvā dabā, kā arī darboties ar viedierīcēm.  Šādas izglītojošas nodarbības ir veids, kādā bērni var izmantot tehnoloģiskos rīkus lietderīgi. Lai atbildētu uz testa jautājumiem, skolēniem individuāli jāklausās un jālasa informācija, kā arī jāapmeklē objekti pilsētvidē. 

Salaspilī uz meža ceļa, kuru iedzīvotāji izmanto pastaigām, izveidojusies milzīga bedre astoņu metru dziļumā. Kā skaidro ģeologi, tā ir karsta kritene. Salaspils ir viena no vietām, kur stiepjas ģipša iegulas un pazemes ūdens šķīdina šo mīksto iezi. Salaspils pašvaldība brīdina iedzīvotājus netuvoties bīstamajam iegruvumam. Bedre atrodas uz meža ceļa netālu no Salaspils purva. Kritenes Latvijā nav retums. Visaktīvāk šis ģeoloģiskais process norit Skaistkalnes pusē un Biržos.

Šopavasar Grobiņā, Ālandes upes dabas takā, taps latvju dzīvesziņas vieta. Pašlaik notiek darbs pie centrālā objekta – izmēros iespaidīga latvisko spēka zīmju staba izveides. Idejas autoram – aktierim un leļļu māksliniekam Pēterim Trupam – pandēmijas laiks ir labvēlīgs, lai liktu lietā koka darbu prasmes un īstenotu ieceri par paliekošām vērtībām. No daudzajām latvju zīmēm stumbrā tiek iekaltas divpadsmit pašas spēcīgākās – materiālajam, līdzsvara un garīgajam līmenim.
Staba galā būs Dieva zīme un Māras trīsstūris, kas kopā  veidos puzuru – pasaules kārtības modeli.

Un vēl

Kokneses sporta centrā izveidota āra trenažieru zēle. Tā gan nedarbojas pastāvīgi, bet tikai trīs stundas pēcpusdienā, taču tā ir iespēja nodarboties ar spēka vingrinājumiem un cilāt svarus, kas slēgto trenažieru zāļu dēļ trīs mēnešus bija liegts. Ārā tiek iznesti vingrošanas soli, svaru stieņi statīvs, ripas,hanteles, var paņemt vingrošanas paklājiņus, lecamauklas, citu sīko inventāru un darboties. Kokneses sporta centrā norāda, ka interese ir tik liela, ka pašreiz noteikto trīs stundu darba laiku noteikti vajadzēs pagarināt, jo uz Koknesi trenēties brauc arī aizkrauklieši. Pašreiz trenažieru zāles rīkus var izmantot bez maksas.

Atstājiet komentāru