2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 29.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 29.martā

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No šodienas, 29. marta atsāksies aktīvie, pagājušā gada nogalē uzsāktie, būvdarbi Aizkrauklē, Gaismas ielas posmā no Mednieku ielas līdz degvielas uzpildes stacijai “Virši”, informē laikraksts Staburags. Būvdarbu veikšanas laikā šis posms tiks slēgts satiksmei.  Šodien šajā posmā tiks izvietotas visas nepieciešamās ceļa zīmes, tajā skaitā apbraucamo ceļu norādes. Šajā posmā satiksme tiks pilnībā slēgta līdz brīdim, kad noslēgsies būvdarbi. Pilnībā visas Gaismas ielas būvdarbus plānots pabeigt augustā, pēc tam tiks atjaunota seguma virskārta Mednieku ielā. Visa projekta noslēgums paredzēts oktobrī.

Savukārt Pļaviņās paredzēts pārbūvēt ielu apgaismojumu. Uzņēmums “Sadales tīkls” paredz gaisvada elektrolīnijas pārbūvi par kabeļu līniju Lielajā Krasta ielā. Paralēli šiem darbiem Pļaviņu novada dome plāno pārbūvēt apgaismojumu šajā ielā, lai kabeļus izvietotu vienā tranšejā. Pašvaldība izsludinājusi iepirkumu ielas apgaismojuma pārbūvei. Tajā paredzēts, ka esošās apgaismojuma laternas demontēs no “Sadales tīkla” balstiem un pārliks uz jaunajiem.

Kurzemes mežos militārais mantojums sastopams visai bieži. Taču, veicot mežistrādes darbus Brocēnu pusē, mežziņus pārsteidzis kāds labi saglabājies bunkurs, kas tur, visticamāk, atrodas kopš 1945. Gada. Zvārdes mežzinis Mārtiņš Rutkis stāsta, ka tik labi saglabājušos bunkuru viņš atradis pirmo reizi un bijis patīkami pārsteigts. Tad arī apturēti mežistrādes darbi, lai speciālisti var izpētīt vēstures liecinieku. Bunkurs kā militāra būve bijusi atpūtas vieta frontes aizmugurē. Bunkura galvenais uzdevums – lai būtu kur karavīram patverties.

Turpinām ziņas

Nedēļas nogalē Jaunjelgavā izdevies notvert lūsi, kurš izskatījies savainots un bezbailīgi pārvietojies pa pilsētu, savā "Facebook" kontā vēsta dzīvnieku patversme "Mežavairogi". Dzīvniekam sniegta nepieciešamā palīdzība. Kā liecina ieraksts sociālajā tīklā, iedzīvotāji zvanījuši visiem dienestiem, kuri nav palikuši vienaldzīgi. Pašvaldība līguma ietvaros sazinājusies ar patversmi un tās ķērāji devās palīgā lielajam savvaļas plēsējam. Diennakts laikā izdevās zvēru notvert, neradot tam papildus ciešanas un stresu. Tas bijis ļoti būtiski, jo lūsis bija novārdzis un papildus stress varēja radīt tam dzīvības briesmas. "Mežavairogi" pateicas Valsts policijai par sniegto atbalstu.Patversme ir sazinājusies ar veterinārārsti Ingu Birni, kura uzņemsies dzīvnieka ārstēšanu.

Lai atturētu migrējošo putnu barus no sējumiem, lauksaimnieki arī šajā pavasarī izņēmuma kārtā zosu atbaidīšanai var izmantot bisi. Dabas aizsardzības pārvaldē vēl var pieteikties atļaujai zosu nomedīšanai. Šogad mainījusies zaudējumu atlīdzināšanas kārtība. Kompensācijas par zosu noēstiem tīrumiem būs taisnīgākas un tuvākas reālajiem zaudējumiem, jo vairs netiek noteikts maksimālais kompensācijas slieksnis.  Atļauju nomedīt zosis šobrīd pieprasījušas 130 saimniecības. 

Un vēl

Skrīveros nobeigumam tuvojas kļavu sulu iegūšanas laiks, informē laikraksts Staburags. “Ragāru”īpašnieks Jānis Vaivars kļavu sulas iegūst  bioloģiski sertificētā mežā vairāk nekā no simt kļavām. Viņš kļavu sulas sācis tecināt pirms vairākiem gadiem un tikai ar laiku iegūta pieredze, jo ar kļavām neesot tik vienkārši kā ar bērziem – esot jānoķer pareizais brīdis. Ragāru saimnieks plāno pievērsties arī ne tikai kļavu sulu, bet arī kļavu sīrupa izgatavošanai.

Atstājiet komentāru