2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 25.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 25.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ņemot vērā valstī esošo ārkārtas situāciju, publiski klātienes pasākumi šodien, 25.martā, Līvānos nenotiks, bet novada Kultūras centrs aicina interesentus vērot īskoncertu, ko Kultūras centra darbinieki izveidojuši, pieminot 1949.gada skaudros vēstures notikumus. Koncerta režijā izmantoti deportēto novadnieku atmiņu stāsti, kas, savijoties ar mūziku, veidos latvieša likteņstāstu mūslaiku acīm. Koncerts būs skatāms  Līvānu novada Kultūras centra Facebook lapā šodien pusastoņos vakarā. Savukārt šodien visas dienas garumā līvānieši aicināti individuāli nolikt ziedus un svecītes pie Piemiņas akmens – Dzelzceļa ielā 16.

Arī Krustpils novadā šogad nenotiks organizēti ikgadējie piemiņas pasākumi komunistiskā genocīda upuru atcerei. Iedzīvotāji aicināti atcerēties un pieminēt upurus, noliekot ziedus un aizdedzinot sveces pie piemiņas akmens Atašienē pie baznīcas un Vīpē pie pārvaldes ēkas. 

Jēkabpils novada Kultūras pārvalde, šodien, 25. martā, kad Latvijā piemin 1949. gada deportācijas upurus, aicina  apciemot izsūtīto piemiņas vietas Jēkabpils novadā un nolikt svecītes. Piemiņas vietas represētajiem Jēkabpils novadā ir vairākas - Piemiņas ansamblis re¬presētajiem Ābeļu pagasta Nagļu kapsētā, piemiņas stēla komunistiskā okupācijas režīma upuriem Dunavā pie vecās skolas un  piemiņas akmens Latvju zīmju parkā pretī Leimaņu Tautas namam

Turpinām ziņas

Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas izteikums, ka “katrā trešajā mājā Latgales reģionā varētu būt kandžas aparāts”, aizvainojis vairākus Latgales iedzīvotājus, kuri savu sašutumu pauduši sociālajos medijos. Tomēr nodokļu iekasētāji paliek pie sava, uzsverot, ka Latgalē par daudz tiekot reklamēts stiprais alkoholiskais dzēriens – šmakovka. VID atgādina: destilēto alkoholisko dzērienu ražošana mājās ir aizliegta. Ieņēmumu dienests nobažījas arī, vai alkoholu nereklamē pašvaldības Šmakovkas muzejs. Savukārt šmakovkas tradīciju glabātāji norāda, ka stāsta par vēsturisko mantojumu, nevis alkoholu. Tāpat arī kulinārā mantojuma centrā neredz lielu ļaunumu nelielai ražošanai pašpatēriņam.

Mazo grantu projektu konkursā “Iedzīvotāji veido savu vidi” tika iesniegti 55 projektu pieteikumi, no kuriem Viduslatgales pārnovadu fonds atbalstīja 25. Tajā skaitā atbalstīti arī deviņi projekti Līvānu novadā. Ar fonda atbalstu tiks veikti priekšdarbi grāmatas “Līvānu novads tradīcijās, dziesmās un stāstos” izdošanai, tiks filmēti video par Latvijas iedzīvotāju deportācijām uz Sibīriju, organizēti bezmaksas skriešanas un fiziskās sagatavotības treniņi, veikti labiekārtošanas darbi divos Līvānu novada dievnamos, izglītoti iedzīvotāji sadzīves atkritumu vākšanā, apmācīti interesenti aušanā ar stellēm un īstenotas vēl citas iedzīvotāju grupu ieceres. Ar visu deviņu atbalstīto projektu sarakstu var iepazīties Līvānu novada pašvaldības mājaslapā.

Un vēl

Neierasti, arī kritizēti, bet neapšaubāmi muzikāli noticis mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta Mikrofons 2021” pasniegšanas pasākums. Laureātu vidū arī Aizkraukles novada muzikālā apvienība “Kautkaili”, kuru dalībnieki ir klintainieši Kristīne Pāže un Didzis Bardo jeb Bardovskis, ģitārists Kaspars Vizulis, informē laikraksts “Staburags”.  Muzikālā apvienība to saņēma videoklipu grupā ar tāda paša nosaukuma dziesmu “Kaut kaili”. Tas izdots pagājušajā gada februārī, un, kā atzinuši paši mākslinieki, dziesma sākusi ceļu pie klausītājiem tieši Klintainē, kur radīta un slīpēta lauku viensētā. Didzis iepriekš bijis nominēts “Zelta Mikrofona” balvai, bet saņēmis to pirmo reizi, tāpat kā muzikālā apvienība “Kautkaili”. Savukārt Kristīne laureātu godā kopā ar mūziķi Ansi bijusi pirms diviem gadiem ar dziesmu “Zemes stunda”.

Atstājiet komentāru