2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 15.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 15.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva 2020” nominācijā “Teritorijas labiekārtojums” atzinību saņēmis labiekārtotais Aleksandra Grīna parks Kalna pagastā. Radošās idejas autore, tehniskais projekts – Iveta Buka, Agnese Cāne (“SIA BRK Projekti”); Mākslinieki – Raimonds Vindulis un Kārlis Žagata; Būvnieks – SIA “LV Roads”.  Projekts “Rakstnieka Aleksandra Grīna parka izveide Jēkabpils novada Kalna pagastā” īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansētās Latvijas Lauku attīstības programmā 2014.-2020. Gadam.  Projekta kopējais budžets – nedaudz vairā kā 49 tūkstoši eiro.

Dunavas pagastā veikti dažādi saimnieciski darbi. Ir noslēgts līgums un veikts pasūtījums par centrālo durvju nomaiņu Dunavas kapličai, daudzdzīvokļu mājai “Tūjas” un vienu durvju nomaiņu mājai “Kastaņi”. Noslēgts līgums par paskaidrojuma rakstu meliorācijas sistēmas atjaunošanai nekustamajā īpašumā “Dunavas skola”. Tāpat arī pēc Valijas Flanderes iniciatīvas Daugavas kapos tiek izzāģēti bīstamie koki no kapu teritorijas, darbus veic zemnieku saimniecība “Lejas Jērāni”, tāpat ir iegādāts žogs, veco kapu daļai, kurš pavasarī tiks uzstādīts. Turpinās apkures sezona Dunavas centra daudzdzīvokļu mājām un iestādēm. Notiek gatavošanās darbi Lieldienām, tiek veidoti dekori Dunavas centra svētku noformējumam.

Jēkabpils novada pašvaldība pavasarī uzsāks projektu “Daugavas krasta atpūtas vietas izveide un labiekārtošana ”. Projektā uzlabos Daugavas krasta pieejamību, izveidos un labiekārtos atpūtas vietu Jēkabpils novada iedzīvotājiem, kā arī tūristiem un citiem interesentiem. Labiekārtojot Daugavas krastu izveidos auto stāvlaukumu, uzstādīs velo statīvus, izveidos ugunskura vietu, izvietos galda un krēslu komplektus, atkritumu urnas un tualetes. Labiekārtošanu plānots pabeigt līdz maija beigām. Pašvaldība ir noslēgusi būvdarbu līgumu ar SIA “LV ROADS”. Projekta kopējās plānotās izmaksas 14 tūkstošu 635 eiro.

Turpinām ziņas

Lai piesaistītu ģimenes ārstus novadam, Līvānu novada pašvaldība segs rezidentūras izmaksas jaunajiem ārstiem, kuri būs gatavi pēc studijām strādāt Līvānu novadā. Šim nolūkam no šī gada piešķirs stipendijas tiem ārstniecības speciālistiem, kuri apgūst ģimenes ārsta specialitāti kā pamatspecialitāti. Līvānu novadā lielākā daļa praktizējošo ģimenes ārstu šobrīd ir pirmspensijas vecumā, savukārt jaunie speciālisti pārsvarā par savu darba un dzīvesvietu izvēlas Latvijas lielās pilsētas. Savukārt medicīnas studenti nereti ir spiesti apmaksāt rezidentūras izmaksas no personīgajiem līdzekļiem, jo ne visas rezidentūras studiju vietas apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem. Lai risinātu šo jautājumu, Līvānu novada pašvaldība plāno konkursa kārtībā piešķirt stipendijas tiem ārstniecības speciālistiem. Stipendijas apmērs vienam studentam plānots 3 tūkstoši eiro gadā. Savukārt stipendiātam būs pienākums pēc izglītības iegūšanas izveidot ģimenes ārsta praksi Līvānu novadā un šajā ģimenes ārsta praksē nostrādāt vismaz piecus gadus. 

Šodien noslēdzas pieteikšanās vakantajam Neretas novada pašvaldības policijas inspektora amatam. Līdz šim par pārkāpumiem lēma administratīvā komisija, bet tās locekļiem nav tiesību nodarboties, piemēram, ar saistošo noteikumu pārkāpumu juridisku konstatēšanu. Jaunā darbinieka pienākumos būs arī kārtības nodrošināšana un, ja nepieciešams, personas aizturēšana līdz brīdim, kad ierodas Valsts policija. Līdz šim laba sadarbība bijusi ar Neretā esošo Valsts policijas pārstāvi, bet no trim inspektoriem novadā palicis viens, tāpēc radās nepieciešamība pēc vēl viena kārtības un likumu sarga. Turklāt jau šobrīd zināms, ka jaunizveidotajā Aizkraukles novadā katrā pagastā būs nepieciešams savs pašvaldības policists.

Un vēl

Zemgales un Pierīgas vimbu tīkotājiem sestdiena, 13. marts bija īpašs datums, kas tiek gaidīts jau teju kopš jaunā gada. Jau tradicionāli šajā dienā Bauskas mednieku un makšķernieku biedrība sāk pārdot licences populārākajās vimbu vietās Mūsas upē. Pandēmijas laiks gan ieviesis savas korekcijas arī šajā, copmaņiem tik svarīgajā pasākumā. Licences tiek izsniegtas pa lodziņu, un atbildīgais centīgi uzrauga, lai visiem būtu sejas maskas un neveidotos drūzma. Vimbu licencēm Mūsa tiek sadalīta zonās. "A" zonā ir tikai 50 sezonas licences ar atlaidēm biedrības biedriem, upēm pieguļošo zemju īpašniekiem, kā arī cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma un invalīdiem, un tikai 25 licences pieejamas pārējiem vimbu tīkotājiem. Savukārt "B" zonā, kas atrodas ārpus pilsētas, licenču ir krietni vairāk, kā arī vienreizējās licences šajā zonā iespējams iegādāties arī internetā. Lai gan tradicionālie "Vimbu svētki" Bauskā šogad atkal pandēmijas dēļ nenotiks, licencētā vimbu zveja 1. aprīlī sāksies neatkarīgi no tā.

Atstājiet komentāru