2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Radio1 Preiļu novada ziņas 2021.gada 10.martā

Radio1 Preiļu novada ziņas 2021.gada 10.martā

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jau vairākus gadus Preiļu novada uzņēmēji – lielākie nodokļu maksātāji un veiksmīgākie lauksaimnieki - kuplā skaitā tikās skaistā pasākumā Preiļu novada Kultūras centrā. Šobrīd pašvaldībai nācās pamainīt pasākuma formātu. Šī gada februāra nogalē Preiļu novada domes un Preiļu novada Uzņēmējdarbības centra vadība sveica 2020. gada lielākos nodokļu maksātājus, katram nogādājot pašvaldības Pateicību un dāvanu. Pasākuma otrā daļa - uzņēmēju, lauksaimnieku un sadarbības partneru tikšanās - norisinājās 4. martā tiešsaistē. 

Šobrīd Preiļu novadā reģistrēti 698 uzņēmumi, no kuriem 40 % ir lauksaimniecības uzņēmumi. Pēdējo desmit gadu laikā Preiļu novadā reģistrēts 261 jauns uzņēmums, bet likvidēti 226, kas nozīmē, ka laika periodā kopš 2011. gada līdz šodienai kopējais uzņēmumu skaits novadā audzis par 35 komersantiem. Analizējot datus par nozaru kopējo apgrozījumu, līderos izvirzījusies piena pārstrāde, ko nodrošina AS “Preiļu siers”. Arī lielākais darba devējs Preiļu novadā ir nemainīgi jau daudzus gadus AS “Preiļu siers” - uzņēmumā nodarbināti 319 darbinieki.

Jauniešu sadarbība un solidaritāte krīzes laikā, izmantojot radošumu un mākslu jeb SOLIDART – tā saucas Eiropas Savienības programmas “Eiropa pilsoņiem” atbalstītais projekts, kurā piedalīsies arī Preiļu novada pašvaldība. 3. martā notika partneru pirmā attālinātā tikšanās, kuras laikā tika apspriesti veicamie uzdevumi, kas saistīti ar projekta formalitāšu kārtošanu un iespējamo aktivitāšu realizēšanas plānu. No Preiļu novada programmā darbosies jauniešu centrs “Četri”, iesaistoties konkrētās aktivitātēs un izplatot informāciju, jo projekta mērķis ir sadarbība starp dažādu valstu jauniešiem, dodot iespēju viņiem komunicēt, debatēt, attīstīt radošumu un inovatīvas idejas. 

Turpinām ziņas

Domes sēdē deputāti apstiprināja Preiļu novada domes saistošos noteikumus “Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni”. Saistošie noteikumi stāsies spēkā pēc atzinuma saņemšanas no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un publicēšanas Preiļu novada pašvaldības bezmaksas informatīvajā izdevumā „Preiļu Novada Vēstis”. Plānots, ka maznodrošinātās personas ienākumu slieksnis Preiļu novadā būs 327 eiro pirmajai un vienīgajai personai mājsaimniecībā un 229 eiro otrajai un nākamajām personām mājsaimniecībā.

Pagājušā gada rudenī, pirms ziemas iestāšanās, Preiļu pils telpu apsekošanas laikā tika atklāti sikspārņi, kuri, ielidojuši pils telpās, meklēja ziemošanas vietu. Saskaņā ar Sikspārņu Pētniecības biedrības valdes priekšsēdētāja, sertificēto sikspārņu eksperta bioloģijas doktora Gunāra Pētersona informāciju, Preiļu pilī mitinās Brūnie Garausu sikspārņi. 26. februārī minētais sikspārņu pētnieks Preiļu parku apciemoja klātienē un izpētīja vecās Borhu pils pagrabus, vēsturisko Kalpu māju un pili. Radās secinājums, ka sikspārņi jau iepriekš, pirms pils rekonstrukcijas darbiem, ir ziemojuši un mitinājušies pils telpu vecajās dūmvadu šahtās. Un kā ierasts, iepriekšējā rudenī salidojuši pilī, lai pārziemotu. Šobrīd jau radusies ideja par sikspārņu iepazīšanas pasākumu, ko plāno vasarā. 

Un vēl

Jau vairākus gadus, izvērtējot gūtos panākumus un sasniegto, Preiļu novadā tiek sveikti labākie sportisti un treneri. Nominācijas ir mainījušās, tomēr nemainīgi ir palikuši pamatprincipi - noskaidrot gada labākos sportistus Preiļu novadā, novērtēt ieguldījumu sportā un atzīmēt perspektīvākos jaunos sportistus. Lai kopīgi varētu izcelt pagājušā gada spilgtākos brīžus un augstākos sasniegumus, sporta organizatori aicina trenerus, klubu vadītājus un sportistus līdz 15. martam iesniegt pieteikuma anketu par 2020. gadu, kurā ir atspoguļotas nozīmīgākās sacensības un sasniegumi Latvijā, Baltijā, Eiropā un pasaulē. Anketas aicina sūtīt uz Preiļu Bērnu un jauniešu sporta skolas e-pastu preilubjss@preili.lv.

Atstājiet komentāru