2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 8.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 8.februārī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latvijas investīciju un attīstības aģentūras Madonas biznesa inkubatorā tuvojas jauno dalībnieku uzņemšana. Jauno uzņēmēju un ideju autoru pieteikumu pieņemšana sākas jau 1. martā un turpināsies līdz 22. martam. Tādēļ tiek uzrunāti jaunie uzņēmēji un biznesa ideju autori Madonas, Cesvaines, Lubānas, Ērgļu, Varakļānu, Gulbenes, Jēkabpils, Aknīstes, Pļaviņu un Krustpils novadā, vai uzņēmēji, kuri plāno savu biznesu veidot šajā reģionā, apmeklēt Madonas biznesa inkubatora organizētos pasākumus iepazīties ar atbalsta programmām. Pirmsinkubācija - 6 mēnešu programma piemērota biznesa ideju autoriem un jaundibinātiem komersantiem. Dalība ir bez maksas. Līdzfinansējums no dalībniekiem nav nepieciešams. 

Līvānu novada pašvaldība bija saņēmusi vairāku iedzīvotāju lūgumu izvērtēt iespēju nozāģēt divas ošlapu kļavas laukumā pie Līvānu 1. vidusskolas, kuras nomāc jauniestādīto eglīti. Līvānu novada domes Vides uzraudzības un kārtības komisija apsekoja laukumu un pieņēma lēmumu atļaut ošlapu kļavu nozāģēšanu, kuras ne vien aizēno jauno eglīti, bet arī ir invazīva koku suga. Pagājušās nedēļas nogalē SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” darbinieki veica ošlapu kļavu nozāģēšanu.

Pagājušās nedēļas nogalē bija vērojams straujš saslimušo ar Covid-19 skaits. Piektdien reīgistrēti 37 jauni saslimšanas gadījumi, sestdien – divi. Kopējais saslimušo skaits Aglonā divu nedēļu laikā da žas dienās dubultojies un pieaudzis līdz 64 saslimušajiem. Savukārt kopumā kopš 2020.gada marta reģistrēti 242 gadījumi. Rēķinot pēdējo 14 dienu saslimušo skaitu Latvijā uz 100 tūlstošiem iedzīvotāju pēc piekltdien reģistrētā slimības uzliesmojuma, visaugstākais patlaban tas ir Aglonas novadā. 

Turpinām ziņas

Noslēdzies žurnāla “Dārza Pasaule” un elektroinstrumentu ražotāja “Bosch” rīkotais konkurss “Latvijas skaistākais dārzs 2020”. Par konkursa uzvarētāju un galvenās balvas - “Bosch” elektroinstrumentu tūkstoš eiro vērtībā - saņēmēju pasludināta Agritas Landzānes ģimene no Salas novada. Savukārt kategorijā “Skaistākā lapene, terase vai atpūtas vieta” apbalvojumu saņēma Jānis Kancāns ar ģimeni no Salas pagasta “Saulespuķēm”. 

Iestājusies ilgi gaidītā ziema ar sniegu un salu un Krustpils novada Mīļdzīvnieku biedrībai radās izdevība īstenot senu ieceri. Jau pirms vairākiem gadiem bija sapnis iejūgt zirgus trijjūgā. Biedrībai paziņas un draugi, kas nopietni ar to darbojas vienā no Maskavas lielākajām zirgaudzētavām sniedza informāciju, kā pareizi jāsagatavojas šim pasākumam un kādas ir vajadzīgas zināšanas. Pēc Maskavas kolēģu ieteikuma biedrība iegādājās speciālo trijjūga aizjūgu Krievijā, kur tie tiek ražoti pēc atbilstošām prasībām. Latvijā tāda veida aizjūgs nav pieejams. Biedrībai izdevās ieceri realizēt un trijjūgā, skanot zvārguļiem, doties izbraukumā pa Krustpils novada sniegotajiem ceļiem. Foto no brauciena var aplūkot portālā Radio1.lv sadaļā Novados.

Un vēl

Lai gan aizvadītajā gadā Latvijā mizgrauža savairošanās nebija tik masveidīga, kā tika gaidīts, tas nenozīmē, ka šogad var samazināt uzmanību, jo nav iespējams prognozēt, kāda situācija būs šajā gadā. Valsts Meža dienestā atgādina, ka katram meža īpašniekam ir svarīgi apzināties bīstamākā egļu audžu kaitēkļa – egļu astoņzobu mizgrauža – apdraudējuma bīstamību. Meža dienests iesaka līdz aprīļa sākumam pabeigt cirsmu izstrādi egļu audzēs un kokmateriāli no meža izvest līdz aprīļa vidum. Tāpat arī no 1. aprīļa līdz 1. septembrim nav ieteicams veikt kopšanas cirtes un sanitārās izlases cirtes egļu audzēs, kas vecākas par 50 gadiem.

Atstājiet komentāru