2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2021.gada 2.februārī

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2021.gada 2.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ņemot vērā Slimību profilakses un kontroles centra informāciju un kopumā epidemioloģisko situāciju Līvānu novada pirmsskolas izglītības iestādē “Rūķīši”, kur saslimstība ar Covid-19 konstatēta pedagogiem, tehniskajiem darbiniekiem un izglītojamajiem, tajā skaitā darbinieki ir kontaktpersonas, kurām jāievēro mājas karantīna, lai nepakļautu personas inficēšanās riskam, efektīvi ierobežotu  Covid-19 vīrusa izplatīšanos un nonākšanu sabiedrībā, epidemioloģiskās drošības nolūkos uz laiku no šodienas, 2.februāra līdz 15.februārim nolemts slēgt pirmsskolas grupas ēkā Rīgas ielā 13, Līvānos. Savukārt izglītojamajiem, kuri apgūst obligāto pirmsskolas izglītības programmu ēkā Avotu ielā 2, Līvānos, no šodienas, 2.februāra līdz 15.februārim mācību process tiks nodrošināts attālināti.

Ņemot vērā Covid -19 straujo izplatīšanos audzēkņu un darbinieku vidū arī Preiļu pirmsskolas izglītības iestādē "Pasaciņa", slēgta vairāk nekā puse bērnudārza grupu. Bērnudārza ēkā Celtnieku ielā 10a slēgtas 12 grupas. Darbību turpina Preiļu pirmsskolas izglītības iestādes "Pasaciņa" sešas audzēkņu grupas, kas atrodas Mehanizatoru ielā 4, un grupa "Riekstiņi" Paulāna ielā 2. Pašvaldībā skaidroja, ka iestādē tiek veikti papildu dezinfekcijas pasākumi. Rēķinot pēdējo 14 dienu saslimušo skaitu uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju latvijā, kumulatīvā saslimstība Preiļu novadā ir otrā augstākā aiz Apes novada.
 
Turpinām ziņas

Liepājā topošā interjera muzeja – Hoijeres madāmas viesnīcas restaurācijas darbi norit lēnāk, nekā bija plānots. Pandēmijas ietekmē neesot iespējams nopirkt visus vajadzīgos materiālus. Arī 17.–19. gs. interjera priekšmetu iegāde šobrīd ir izaicinājums, jo izsoļu nami daudzviet ir slēgti. Darbu veicējiem piešķirts termiņa pagarinājums līdz jūnija vidum. Jau ziņots, ka Liepājā jau kopš 2018. gada tiek restaurēta viena no vecākajām ēkām pilsētā – Hoijeres madāmas viesnīca, ko tautas valodā dēvē par „Pētera I namiņu”, jo 1697. gadā šeit apmeties Krievijas cars Pēteris I. 

Arī šogad notika biedrības radošo darbu konkurss “Mana Daugava”, kura galvenais mērķis bija jauniešos raisīt interesi par Daugavu, tās nozīmi valsts vidē un kultūrā. Konkursā varēja piedalīties jebkurš 7.—12. klases skolēns, kurš dzīvo Daugavas krastā esošā novadā. Konkursā tika iesniegti pieci darbi no Aizkraukles novada vidusskolas skolēniem. Divi no šiem skolēniem ieguva godalgotas vietas. 10. klases skolniece un skolas ekopadomes dalībniece Amanda Malatkovska izcīnīja trešo vietu ar darbu “Šodien ir šādi, bet kā bija toreiz?”. 8. klases skolniece Nikola Meistere šajā konkursā ieguva pirmo vietu. Viņas darbā “Mazo HES ietekme uz Daugavas baseina vidi” tika izskatītas ne tikai problēmas, bet arī iespējamie risinājumi.

2020. gadā Jēkabpils novada dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 39 jaundzimušie, noslēgtas 14 laulības un sastādīti 64 miršanas reģistri. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir vērojams dzimstības pieaugums par 21%. Reģistrēti arī divi dvīņu pāri: janvārī divi zēni un aprīlī divas meitenes. Populārākie meiteņu vārdi ir Beāte un Sintija, bet zēniem – Emīls. Arī laulību skaits pērn palielinājies. Reģistrēts uz pusi vairāk nekā 2019. gadā. Pagājušajā gadā Jēkabpils novada dzimtsarakstu nodaļā sastādīti 64 miršanas reģistri. Visbiežākais nāves cēloņu iemesls – sirds un asinsvadu slimības, ļaundabīgie audzēji un Covid infekcija. 

Un vēl

2020. gada nogalē Aizkraukles novada pašvaldība sadarbībā ar Jaunjelgavas, Kokneses, Skrīveru, Neretas un Pļaviņu novadiem ir uzsākusi darbu pie jaunveidojamā Aizkraukles novada Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un attīstības programmas izstrādes. Tās veidošanā savu viedokli aicināti izteikt šo pašvaldību iedzīvotāji. Ikviens Aizkraukles, Jaunjelgavas, Kokneses, Skrīveru, Neretas un Pļaviņu novada iedzīvotājs un interesents aicināts piedalīties attīstības programmas izstrādē, piedaloties tematisko grupu diskusijās tiešsaistē, kā arī aizpildot aptaujas anketas elektroniski un papīra formā. Plašāka informācija mājaslapā pašvaldību mājaslapās.

Atstājiet komentāru