2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 1.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 1.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Krustpils novada 27. janvāra domes sēdē pieņemts Krustpils novada pašvaldības budžets 2021. gadam. Galvenās budžeta prioritātes ir pašvaldības investīciju projektu nodrošināšana; sociālo vajadzību nodrošināšana, demogrāfijas pasākumu atbalsts; vispārējās vidējās, pamatizglītības un pirmsskolas izglītības pieejamības nodrošināšana, novada izglītības iestāžu informatizācijas un komunikāciju tehnoloģiju modernizācija mācību procesā. Krustpils novada pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2021. gadā sastāda 9 miljoni 465 tūkstoši 875 eiro, kas ir par 2 miljoni 60 tūkstoši 157 eiro mazāk nekā 2020. gada izpildes rādītāji. Izdevumi 2021. gadam plānoti 11 miljoni 761 tūkstotis 957 eiro, kas ir par 236 tūkstoši  848 eiro vairāk nekā 2020. gada pamatbudžeta izpilde. Lielākie izdevumi plānoti Izglītības funkciju nodrošināšanai – 29,4% no visiem izdevumiem, nākamā lielākā pozīcija ir izdevumi sociālo funkciju nodrošināšanai – 20,7%, bet pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai – 17,2%.

Apkopoti Krustpils novada demogrāfiskie rādītāji. Krustpils novada dzimtsarakstu nodaļā 2020.gadā reģistrētas: 16 laulības, 39 jaundzimušie, no visiem jaundzimušajiem sešpadsmit ir meitenes un divdesmit trīs zēni. Vairākkārt vecāki izvēlējās bērnam vārdus Emīlija, Dārta un Dominiks. Pagājušajā gadā Krustpils novadā reģistrētas 85 mirušās personas, no tām trīsdesmit astoņas sievietes un četrdesmit septiņi vīrieši. Izplatītākie nāves cēloņi: sirds un asinsvadu slimības; ļaundabīgie audzēji, traumas un covid-19.

Turpinām ziņas

Kokneses novada ģimenes atbalsta centrā "Dzeguzīte" dzīve sāk atgriezties ierastajā ritējumā. Ģimenes atbalsta centra "Dzeguzīte" direktore Gaļina Kraukle norāda, ka ir izturēts smags posms, jo vairāk nekā mēnesi saslimstība ar Covid-19 apdraudēja klientu un darbinieku veselību. Krīzes situācija ir veiksmīgi pārvarēta, jo šobrīd pieaugušo sociālās aprūpes nodaļā pozitīvs Covid-19 tests ir atklāts tikai vienam cilvēkam, kuram ir viegla slimības gaita. Katru nedēļu iestādes darbiniekiem tiek veikti siekalu testi. Pamazām tiek plānots atsākt jaunu klientu uzņemšanu pieaugušo sociālās aprūpes nodaļā. 

Šoziem atkal aktualizējies sniega tīrīšanas jautājums. Līvānu novadā sniega tīrīšanas darbi tiek veikti prioritārā secībā, ņemot vērā autoceļa-ielas uzturēšanas klases. Līvānu pilsētā Rīgas ielas un Stacijas ielas tīrīšanu un kaisīšanu nodrošina VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs”. Ubaglīča mikrorajonā turpinās ielu pārbūves darbi, tāpēc tur par ielu tīrīšanu ir atbildīgs attiecīgais būvuzņēmējs PS "VM VB".  Pārējo pilsētas ielu uzturēšanas darbus veic SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība”. Novada pagastos darbus veic iepirkuma procedūras rezultātā izvēlēti uzņēmumi. SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” apkopotā informācija liecina, ka no 1.janvāra līdz 29.janvārim ielu kaisīšanai izlietotas 26 tonnas smilts – sāls maisījuma, bet trotuāru un veloceliņu kaisīšanai 15 tonnas. Sniega tīrīšanas darbos iesaistītas kopumā 6 tehnikas vienības. Trotuāru un iekšpagalmu ziemas uzkopšanā iesaistīti 45 sētnieki. Brīvdienās no vairākiem pilsētas ielu krustojumiem, autobusu pieturam un laukumiem tika izvesti lielākie sniega krāvumi.
 
Pļaviņu novada bibliotēka piedāvā lasītājiem aizraujošu un interesantu ceļojumu literatūras pasaulē kopā ar literārā tūrisma dokumentālo  raidījumu ciklu “Literatūre”. Bibliotēkā izveidots “Literatūre” grāmatu plaukts, kurā eksponētas šīs sezonas autoru grāmatas. Jau trešo sezonu lasītājus un skatītājus “ceļojumā” ar rakstniekiem aicina raidījuma vadītāji Marta Selecka un Gustavs Terzens. Skatītāji šajā sezonā ir jau tikušies ar rakstnieku Rvīnu Vardi un ielūkojušies Austras Skujiņas straujajā dzīves un dzejas skrējienā. Interesanta tikšanās bija ar aizvadītā gada labāko prozas meistari Ingu Gaili, ciemojoties savulaik aizliegtās rakstnieces Vizmas Belševicas pasaulē. Vēl sešos raidījumos tikšanās ar autoriem turpināsies. Pļaviņu bibliotēkā tiek gaidīti lasītāji, lai ceļotu laikā kopā ar autoriem un viņu grāmatām!

Un vēl

Janvāra izskaņā izsludināti latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2020” trīsdesmit nominanti, kas pērnajā gadā kļuvuši par spilgtākajiem notikumiem, pasākumiem, izdevumiem mūzikā un literatūrā, personībām latgaliešu kultūras dzīvē. Svētdien pirmo reizi balvas vēsturē noslēdzošā žūrijas tikšanās notika attālināti. Ņemot vērā, ka tikšanās ar apmeklētājiem aizvien nav iespējamas, šogad ceremonija Latgales vēstniecībā “Gors” notiks digitāli, izmantojot 3D paņēmienus, un tā tiešraidē būs skatāma sabiedriskajos medijos. Šogad mainīts arī norises laiks, un ierastās februāra nogales vietā balvas pie saņēmējiem nonāks 6. martā. Latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks” šogad tiks pasniegta jau 13.to reizi.

Atstājiet komentāru