2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2020.gada 8.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2020.gada 8.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Eiropas Komisija pieņēmusi lēmumu atļaut Eiropas Savienības dalībvalstīm izmaksāt lielāku vienotā platības maksājuma un bioloģiskās lauksaimniecības maksājuma avansu. Maksājuma avanss būs par 20% lielāks nekā citus gadus un tiks izmaksāts 70% apmērā, bet bioloģiskās lauksaimniecības avansa maksājums būs 85% apmērā. Šāds lēmums pieņemts, lai mazinātu lauksaimnieku finansiālās grūtības un naudas plūsmas problēmas, ko izraisījusi Covid-19 pandēmija.

Biedrība “Vīpes stils”, piesaistot ELFLA LEADER projekta finansējumu, aicina uz bezmaksas 72 stundu apmācību kursu “Mašīnadīšanas pamatu apmācība”. Kursi notiks Vīpes amatniecības centrā “Māzers”. Lai veicinātu sociāli mazaizsargāto personu un lauku iedzīvotāju ekonomiskās izaugsmes iespējas, biedrība “Vīpes stils” īstenos projektu “Mašīnadīšanas pamatu apmācība”. Kursi tiks rīkoti Vīpes amatniecības centrā, kur pieejams viss nepieciešamais aprīkojums – adāmmašīnas, darba galdi, telpas. Nodarbību laikā tiks apgūti mašīnadīšanas pamati, kurus sekmīgi apgūstot, audzēkņi spēs patstāvīgi izgatavot gatavu apģērbu. Nodarbības notiks svētdienās, pirmā tikšanās 13. septembrī. 

Turpinām ziņas

Pagājušajās brīvdienās aktīvā dzīvesveida un brīvdabas pasākumu piekritēji pulcējās Jēkabpils novada atklātajā “Pusnakts turnīrā”. Visas dienas garumā dalībniekiem bija iespēja piedalīties gan spēka un atjautības, gan veiklības aktivitātēs – Spēka gājienā, Izturības stafetē, Ūdens ceļā, Zābaka mešanā kā arī Bērnu stafetē. Paralēli šīm aktivitātēm bija iespēja izmēģināt savas spējas sumo cīņās kā arī jaunākajiem pasākuma dalībniekiem bija iespēja netraucēti baudīt piepūšamo batutu priekus. Ar sacensību uzvarētājiem var iepazīties ēkabpils novada mājaslapā.

Lai izstrādātu dabas teritoriju ilgtspējīgu vides pārvaldības sistēmu, ierobežotu iespējamos riskus un mazinātu ārkārtas situāciju radītos zaudējumus un sekas, Jēkabpils novada pašvaldība kopā ar partneriem no Latvijas un Baltkrievija ir sākusi Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. -2020. gadam Eiropas kaimiņattiecību instrumenta atbalstītā projekta “Ilgtspējīgas vides pār valdības sistēmas attīstība Zemgales reģiona dabas teritorijās un Braslavas Nacionālajā dabas parkā” ieviešanu.  Jēkabpils novads projektā iegādāsies ugunsdzēsēju aprīkojumu brīvprātīgajiem ugunsdzēsējiem Rubenes un Kalna pagastā, pārvietojamo plostu un ģeneratoru Dunavas pagastā. Projekta ieviešana ilgs divus gadus, un tā kopējais finansējums ir 443 tūkstoši 862 eiro, Jēkabpils novada pašvaldības kopējais projekta budžets ir 49 tūkstoši 913 eiro.

12. septembrī pulksten  18 Dzejas dienām veltīts sarīkojums notiks Dignājas pamatskolas zālē – koncertballe “Es neesmu dzejnieks, bet… daži tomēr IR!”. Koncertā piedalās dzejnieks, atdzejotājs Māris Salējs, dziesminieki Zane Daugule, Antra Vēvere, Eduards Cauna un Arnis Čakstiņš. Pēc pasākuma balle, kurā muzicēs grupa “Starpbrīdis”. Sakarā ar ierobežoto vietu skaitu ir vēlama iepriekšēja pieteikšanās – paālruni -  20239071. 

Un vēl

25. septembrī Aknīstes novadu apmeklēs Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards. Lauksaimnieku tikšanās ar ministru notiks Gārsnes kultūras namā. Pasākumā piedalīties aicināti zemnieki un lauku iedzīvotāji, lai  ar zemkopības ministru Kasparu Gerhardu pārrunātu dažādas aktualitātes lauksaimniecības finansēšanā.

Atstājiet komentāru